Nie masz racji. Bo własnie o to chodzi w całym AT. Nie musi sie odbijac za każdym razem. Bo takie setupy nie istnieją. ALe wystarczy, że na 10 prób 6 razy sie odbije i podąży do naszego TP. I jesli to potwierdza statystyka w historii to w oparciu o nia gramy.
Zautomatyzować nie do zautomatyzowania
Re: Zautomatyzować nie do zautomatyzowania
Mam jeszcze inne pytanie które pozwoli definiować opory.
Czy otwierając pozycję (long) w danym momencie o ustalonych TP i SL.
Jeżeli TP będzie niższe od oporu górnego a SL niższe od wsparcia mam większe szanse na złapanie TP niż SL tak?
Jeżeli TP będzie niższe od oporu górnego a SL niższe od wsparcia mam większe szanse na złapanie TP niż SL tak?
Wazny jest też jeszcze jeden czynnik. Parametry SL i TP. Czy SL>TP czy TP>SL. Albo SL=TP. O kolejnym czynniku wspomne później

- ninjaproject
- Maniak
Z mojego doświadczenia wynika, że największe szanse na osiągnięcie TP są:
1. Gdy transakcja jest zawarta bliżej początku swingu,
2. Gdy oczekujemy ruchu ceny zgodnego z określonym ATR jak najbliżej czasu zawarcia transakcji.
PS. RR nie ma tu znaczenia.
PPS. To wszystko jeszcze jest zależne od innych czynników, które bym nazwał fundamentalnymi, takich jak czas, dzień (święto jakieś), jakieś oczekiwane wydarzenia makro, itp.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
Poważnie? Czyli trejd gdy TP=10xSL ma takie same szanse jak trejd TP=2xSL? Jesli tak uważasz to jesteś w wielkim błędzie

- ninjaproject
- Maniak
Proponuję to samo, załóż sobie swój wątek i tam sobie pisz swoje opinie.
My tu robimy coś konkretnego, więc nie zaśmiecaj.
Ale odpowiem merytorycznie:
Jeżeli wykres pokazuje, że SL musi być min. 50 pips od ceny zawarcia transakcji, a ATR na PA pokazuje, że możemy oczekiwać 15 pips, to w danych warunkach PA te 15 pips jest bardzo prawdopodobne, niezależnie od odległości SL.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, 13:33 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 2 razy.
IMO
1. Bazowy Tf : np H1
2. ustalenie kierunku trendu D1 - (kilka-naście dni)
3. kierunek otwarcia pozycji H4 - (jeden lub kilka dni)
4. niższy Tf dla względnie precyzyjnego otwierania pozycji (m15,m5
)
5. tp oraz s/l , na przykład automatycznie podążające za bandami ,bazowym H1 , trendu D1 lub kierunku H4
mam na myśli : opory / wsparcia
1. Bazowy Tf : np H1
2. ustalenie kierunku trendu D1 - (kilka-naście dni)
3. kierunek otwarcia pozycji H4 - (jeden lub kilka dni)
4. niższy Tf dla względnie precyzyjnego otwierania pozycji (m15,m5

5. tp oraz s/l , na przykład automatycznie podążające za bandami ,bazowym H1 , trendu D1 lub kierunku H4

mam na myśli : opory / wsparcia

Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, 14:00 przez Andreasgp, łącznie zmieniany 3 razy.
At Your Own Risk : Na twoje własne ryzyko
Trzeba zawsze pamiętać, że efekt jaki osiągniesz stosując jakąkolwiek strategię będzie zależał tylko od Ciebie.
Jeden (ten sam) system stosowany przez kilku traderów może dać, zupełnie różne wyniki.
Trzeba zawsze pamiętać, że efekt jaki osiągniesz stosując jakąkolwiek strategię będzie zależał tylko od Ciebie.
Jeden (ten sam) system stosowany przez kilku traderów może dać, zupełnie różne wyniki.
Może odpowiedz na proste pytanie? Bo moja odpowiedź wiąże się z pytaniem zadanym przez @Łowceninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 13:28Proponuję to samo, załóż sobie swój wątek i tam sobie pisz swoje opinie.
My tu robimy coś konkretnego, więc nie zaśmiecaj.

A no tak, mój błąd niedoprecyzowania.
Wartość oczekiwana oczywiście mnie interesuje, a nie samo prawdopodobieństwo.
Korekta.
Jeżeli TP będzie niższe od oporu górnego a SL niższe od wsparcia to moja wartość oczekiwana z transakcji jest większa niż 0.
RR jest kluczowe statystycznie.ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 13:22Z mojego doświadczenia wynika, że największe szanse na osiągnięcie TP są:
1. Gdy transakcja jest zawarta bliżej początku swingu,
2. Gdy oczekujemy ruchu ceny zgodnego z określonym ATR jak najbliżej czasu zawarcia transakcji.
PS. RR nie ma tu znaczenia.
PPS. To wszystko jeszcze jest zależne od innych czynników, które bym nazwał fundamentalnymi, takich jak czas, dzień (święto jakieś), jakieś oczekiwane wydarzenia makro, itp.
1. (swing zdefniujemy później)
2. ok, ale gdy weźmiemy setki pozycji w różnych momentach o róznych ATR
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, 13:58 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.
- ninjaproject
- Maniak
Ale odpowiem merytorycznie:Cblondyn pisze: ↑18 mar 2021, 13:30Może odpowiedz na proste pytanie? Bo moja odpowiedź wiąże się z pytaniem zadanym przez @Łowceninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 13:28Proponuję to samo, załóż sobie swój wątek i tam sobie pisz swoje opinie.
My tu robimy coś konkretnego, więc nie zaśmiecaj.![]()
Jeżeli wykres pokazuje, że SL musi być min. 50 pips od ceny zawarcia transakcji, a ATR na PA pokazuje, że możemy oczekiwać 15 pips, to w danych warunkach PA te 15 pips jest bardzo prawdopodobne, niezależnie od odległości SL.