MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:05
W mojej strategii stosunek SL do TP nie ma w sumie większego znaczenia i ten wzór mnie nie przekonuje. W założeniach otwarcia pozycji stosuję warunki brzegowe tak wyśrubowane, że pozycja powinna wchodzić pod sam koniec dojrzałego trendu w kierunku przeciwnym jako płytka korekta. Dlatego właśnie w testach było 100% skuteczności. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że rynek potrafi i zaskoczyć i stąd ten SL w ogóle jest ustawiony. On z założenia ma się
nigdy nie spełnić, chyba, że rynek odstawi jakiś numer typu "szwajcarski przekręt". Mowa oczywiście cały czas o interwale M5. Na pozostałych interwałach skuteczność jest mniejsza z uwagi na wyższy TP, choć SL jest na nich taki sam, przy czym tam jest większa szansa na realizację SL, bo strategia zakłada większe wahania, ale i tak ten SL jest ustawiony na wszelki wypadek. Z moich obserwacji wynika, że jeśli na pozycjach DT (w mojej startegii) realizuje się SL, to mamy do czynienia z bardzo mocnym trendem i nie ma sensu z nim walczyć. Lepiej w takich wypadkach po realizacji SL wyłączyć ten instrument na jakiś czas aby nie generował niepotrzebnych strat.
Właśnie o tego typu sytuacji pomyślałam, że realizujesz stratę. OK, po niej wyłączasz instrument z gry. Co więc decyduje, że znów włączasz instrument do gry ? Jeśli to wiesz i potrafisz określić moment, to OK. Ale okazuje się, że jest dodatkowy element w strategii, o którym wiesz, ale go w automacie z jakiegoś powodu nie masz. Więc tak naprawdę automat nie realizuje pełnej strategii, tylko jej część. Jak się sprawdza takie rozwiązanie to jest OK.
trisidginto pisze: ↑17 mar 2021, 22:00
3. a ile transakcji było w testach, w których uzyskałeś te 100% ?
Pisałem już o tym przecież.
MarioDM pisze: ↑17 mar 2021, 12:56
W 2020, 13 instrumentów na interwale M5 zrobiło w 11 miesięcy 196 transakcji, czyli wychodzi średnio na miesiąc na jeden instrument 1.36 transakcji.
Pytanie zadałam nie bez przyczyny, bo tę informację pamiętam. Chodzi o to, że jeśli dla wszystkich instrumentów masz dokładnie te same parametry, to jest to ten sam setup/strategia i wtedy ilość 196 jest wystarczająca z pktu widzenia ilości transakcji w testach. Nie ma znaczenia specjalnie w jakim czasie.
Jeśli zaś na każdy instrument masz inne parametry zastanawiałabym się, czy nie liczyć transakcji w testach na każdy instrument osobno. To zależy od pewnych rzeczy, ale aż w takie szczegóły wchodzić nie chcę.