Skuteczność

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Re: Skuteczność

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Caldeborn pisze:
17 mar 2021, 22:23

Taki opis musi wystarczyc. 5 screenow wystarczy zeby pokazac, ze TRADER jest w stanie zrobic to czego automaty jeszcze dlugo nie beda w stanie. Co do widzenia? Nie chce mi sie szukac na DT ale jestem pewien, ze XAB to widzial +/- bo mamy inne kwotowania i prawdopodobnie nie chcialo mu sie zrobic dokladnej analizy.
hm... widzę, że nastąpiło pomieszanie tematów.
Temat AI vs ludzki mózg to jeden temat.
A strategia uznaniowa vs strategia nie uznaniowa to drugi temat.

Masz prawo uważać, że widzisz pewne "oczywistości" dla twojego umysłu, jednak nie nazywaj tego strategią, bo "każdy widzi" itp. nie są strategią.
Co nie znaczy, że nie możesz mieć dobrze wytrenowanej sieci neuronowej (mózgu) która widzi, adaptuje i stosuje skuteczne zagrania. Jednak to całkiem inny temat.

Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

LowcaG pisze:
17 mar 2021, 23:05

hm... widzę, że nastąpiło pomieszanie tematów.
Temat AI vs ludzki mózg to jeden temat.
A strategia uznaniowa vs strategia nie uznaniowa to drugi temat.

Masz prawo uważać, że widzisz pewne "oczywistości" dla twojego umysłu, jednak nie nazywaj tego strategią, bo "każdy widzi" itp. nie są strategią.
Co nie znaczy, że nie możesz mieć dobrze wytrenowanej sieci neuronowej (mózgu) która widzi, adaptuje i stosuje skuteczne zagrania. Jednak to całkiem inny temat.
Nie czytales watku.Temat to skutecznosc a nie strategia uznaniowa vs nieuznaniowa.
Na forum jest osoba, ktora stosuje swoja "strategie" od kilku lat. Wczesniej zarabial ale byl to chaos. Teraz "kosi kase". Poprawil swoja skutecznosc.
Oczywiscie mozna tracic lata i szukac tej jedynej zarabiajacej strategii. Kazdy ma prawo do tego.
Strategia to planowanie i wdrazanie tego planu. Te zdjecia, ktore pokazalem robie dla siebie zebym wiedzial jaki popelnilem blad kiedy go popelnie. Ucze sie na bledach i poprawiam skutecznosc planowania i wdrazania. Masz racje, trzeba miec choc troche szarych komorek ale handel musi tez bawic i cieszyc. Tak jak najlepsza gra komputerowa.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Caldeborn pisze:
18 mar 2021, 10:32
Nie czytales watku.Temat to skutecznosc a nie strategia uznaniowa vs nieuznaniowa.
Oczywiście. Ja wspomniałem, że gra uznaniowa to żadna strategia.
Caldeborn pisze:
18 mar 2021, 10:32
Strategia to planowanie i wdrazanie tego planu. Te zdjecia, ktore pokazalem robie dla siebie zebym wiedzial jaki popelnilem blad kiedy go popelnie. Ucze sie na bledach i poprawiam skutecznosc planowania i wdrazania. Masz racje, trzeba miec choc troche szarych komorek ale handel musi tez bawic i cieszyc. Tak jak najlepsza gra komputerowa.
No właśnie, jeżeli jest plan to można go opisać i zautomatyzować, a nie "każdy widzi".
Strategia to coś dające się zreplikować w innym przypadku to gra "na czuja" (co nie oznacza, że możemy mieć tak wytrenowany mózg, że chociaż nie potrafimy powiedzieć dlaczego to jednak trafiamy, ale tego strategią nie nazywam)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

Strategia, to inaczej plan działania.
Na przykład:
1. gdy zobaczę to-a-to, to wtedy robię tak,
2. gdy zobaczę to-a-tamto, to wtedy robię tak,
3. gdy zobaczę tamto-a-tamto, to wtedy robię tak.
To i tamto mogą nie dać się opisać algorytmem, lub ludzki mózg może nie mieć takich umiejętności, żeby to opisać algorytmem.
Takie coś, to nadal jest strategia.
PS. "Robienie tak" może też oznaczać powstrzymanie od działania.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

ninjaproject pisze:
18 mar 2021, 10:46
To i tamto mogą nie dać się opisać algorytmem, lub ludzki mózg może nie mieć takich umiejętności, żeby to opisać algorytmem.
Z czystej ciekawości, możesz mi podać przykład czegoś czego nie da się opisać algorytmem? (o wykresie oczywiście mówię, a nie "miłość" itp. ;) )
Bo rozumiem, że nie potrafiłbyś mi też tego przekazać? (mi człowiekowi) I nie potrafił bym tej samej sytuacji zinterpretować tak samo jak Ty?

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Odnośnie skuteczności:
Ktoś twierdził, że nie isteje coś takiego, jak skuteczność 80%-90% i prosił o 10 trejdów pod rząd.
xxxxxxxx.jpg
2021-03-18_105534.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

ninjaproject pisze:
18 mar 2021, 10:56
Odnośnie skuteczności:
Ktoś twierdził, że nie isteje coś takiego, jak skuteczność 80%-90% i prosił o 10 trejdów pod rząd.
xxxxxxxx.jpg
2021-03-18_105534.jpg

A jaki tu jest TP i SL.
I drugie pytanie czy to nie jest jakaś strategia zoptymalizowana pod dane? (chodzi mi o tester)

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:
18 mar 2021, 10:51
ninjaproject pisze:
18 mar 2021, 10:46
Z czystej ciekawości, możesz mi podać przykład czegoś czego nie da się opisać algorytmem? (o wykresie oczywiście mówię, a nie "miłość" itp. ;) )
Bo rozumiem, że nie potrafiłbyś mi też tego przekazać? (mi człowiekowi) I nie potrafił bym tej samej sytuacji zinterpretować tak samo jak Ty?
Nie umiem ci podać takiego przykładu, ponieważ nie wiem wszystkiego co da się opisać algorytmem.
Chciałbym zobaczyć algorytm, który by opisał następujące zdarzenie:
1. Poprzedni opór zostaje wybity,
2. Cena wraca do tego poziomu i teraz go już nie przebija, czyli opór staje się wsparciem,
3. Pokazuje się ruch ceny w górę sygnalizujący chęć kontynuacji wzrostów.

No i, teraz opisz mi to algorytmem...
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, 11:02 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

LowcaG pisze:
18 mar 2021, 10:58
ninjaproject pisze:
18 mar 2021, 10:56
Odnośnie skuteczności:
xxxxxxxx.jpg
2021-03-18_105534.jpg
A jaki tu jest TP i SL.
To nie ma znaczenia, ponieważ dyskusja jest o skuteczności.
A DD widać na tym wykresie.
LowcaG pisze:
18 mar 2021, 10:58
I drugie pytanie czy to nie jest jakaś strategia zoptymalizowana pod dane? (chodzi mi o tester)
Nie.
Równocześnie z testami historycznymi robię testy na żywo.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, 11:07 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

ninjaproject pisze:
18 mar 2021, 11:02
To nie ma znaczenia, ponieważ dyskusja jest o skuteczności.
Czytałem początek pobieżnie, ale zrozumiałem, że mowa o takiej skuteczności dla mniej więcej TP = SL. Więc ma znaczenie.
ninjaproject pisze:
18 mar 2021, 11:00
Nie umiem ci podać takiego przykładu, ponieważ nie wiem wszystkiego co da się opisać algorytmem.
Chciałbym zobaczyć algorytm, który by opisał następujące zdarzenie:
1. Poprzedni opór zostaje wybity,
2. Cena wraca do tego poziomu i teraz go już nie przebija, czyli opór staje się wsparciem,
3. Pokazuje się ruch ceny w górę sygnalizujący chęć kontynuacji wzrostów.

No i, tarez opisz mi to algorytmem...
Nie widzę tu problemu.
Trzeba tylko drążyć dalej.
czyli
Ad 1. Czyli jak definiujesz opór itd.
Ad 2. w sumie nie ma problemu gdy zdefiniujemy pkt 1.
ad 3. Musiałbyś sprecyzować, bo nie wiem czy istnieją ruchy ceny w górę bez takiej chęci i czy je rozróżniasz

ODPOWIEDZ