MarioDM pisze: ↑17 mar 2021, 20:58
trisidginto pisze: ↑17 mar 2021, 19:52
Ja widzę, że nie rozumiesz po co robi się backtesty i optymalizacje. Aby wyciągać wnioski o skuteczności setupu trzeba bazować na testach, gdzie użyta próba to co najmniej 100 transakcji - kilkanaście to po prostu zbyt mało.
Dlatego też zwracałam uwagę na to co napisał Alinoe - o ilości zbadanych setupów.
No OK, niech będzie, że nie rozumiem po co się robi testy. Rzecz w tym, że ja na interwale M5 zrobiłem testy (stopniowo) od początku 2019 roku. Nie mogłem na tym interwale testować wcześniejszych okresów z uwagi na brak danych tickowych. Bez tych danych wyniki są mało wiarygodne i wręcz błędne. Do pewnych opcji dane tickowe są po prostu niezbędne.
Mimo wszystko pozostanę przy moim nieskutecznym setupie
Ja nie twierdzę, że Twój setup jest nieskuteczny. Zwróć uwagę co napisałam do Cblondyn. Skuteczność setupu a układ SLdoTP to 2 różne sprawy.
Po prostu więcej mógłbyś zarobić gdybyś do swojego setupu o wysokiej skuteczności mógł dobrać inny układ SLdoTP. Nawet SL=TP dałby lepsze wyniki jeśli setup ma skuteczność większą niż 50%.
Widziałam kilka takich strategii, gdzie podobnie jak u Ciebie SL=150 czy 200 pips, a TP=5 czy 6 pips. Jedna nietrafiona transakcja i .... ? Zastanów się co się stanie jeśli trafi Ci się zły kierunek choć 1 raz. Zaliczasz stratę 150 pips. To ile zyskownych transakcji on Ci zje ? 25 plus kosztem są prowizje od tych zyskownych i tej stratnej.
A taki moment przyjdzie, bo po prostu nie ma setupów o skuteczności 100%. Gramy na prawdopodobieństwach.
Każdy gra jak chce i to jego wybór, więc ja Cię przekonywać nie będę - zrobisz jak uważasz.
Przyjmuję, że jak pisałeś wcześniej SL=150pips i TP=6pips
Ze wzoru, który podałam wynika, że przy dużej ilości transakcji przy takim układzie SLdoTP musisz mieć setup o skuteczności 96,15%, aby wyjść na 0, pomijając prowizje.
p*6-150*(1-p)=0
rozwiąż to i wylicz p, które jest miarą skuteczności Twojego setupu. Jeśli setup ma skuteczność większą

to masz zysk w długim okresie, czy raczej przy dużej ilości transakcji.
Pozdrawiam,