Skuteczność

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Re: Skuteczność

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

LowcaG pisze:
17 mar 2021, 09:22

Tak się tylko wtrącę.
Jeżeli strategia jest uznaniowa i zależy od widzi mi się tradera, to ja i zapewne co poniektórzy nie nazwaliby tego strategią.
Dobra strategia nie powinna być uznaniowa, czyli da się ją zalgorytmizować i puścić na automacie i wtedy trader nie ma nic tu do rzeczy.
Mozna bez problemu napisac strategie do generowania linni, oporow, ale jak do tej pory nikt nie byl wstanie zrobic mi automat, ktory bedzie wiedzial, ze ma zmienic pozycje na linni 13642 ale nie na 14071 bo to jest juz impuls i idziemy wyzej +/- gdzie jest prostokat. Kazdy trader tez wie, ze za pare minut bedzie wodospad a automat raczej tego nie rozpozna. Ale jak masz taki automat to gratuluje.
Oczywiscie mozna twierdzic, ze taka strategia jest uznaniowa. Mi tam wisi. Powodzenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

trisidginto pisze:
16 mar 2021, 21:37
. Setup będący formacją oRGR. Zakładając, że wyliczenia Bulkowskiego są prawidłowe i skuteczność jej wynosi 83%, to czy jest to układ losowy ?
Wróce do tej skuteczności RGRa wyliczonej przez niejakiego Bulkowskiego. Uważam, że wynik jest mocno zawyżony. Bo i sposób liczenia skuteczności setupu/paternu jest ważny. Otóż jeśli badamy skuteczność pod wzlędem osiągnięcia zakładanego TP wynik będzie zgoła inny (lepszy) w przypadku gdy rozpatrujemy go wraz z postawionym SL. Bo chyba każdy miał asytuacje taką, że cena osiągnęła TP ale wcześniej wybiła nasz SL. I wtedy wielu myśli "ech ... gdyby nie ten SL to.... byłoby super". Ale chyba nie tzreba nikogo przekonywać, że SL nalezy stawiać. Szczególnie w sytuacjach gdy mocno lewarujemy depozyt.
Co do układu losowy to mam na mysli podejście czysto matematyczne. Jak do gry losowej w której mamy dwie mozliwości (dwa wyniki). Cena do góry lub na dół. O podobna wartość. Bo chyba każdy zauważył, że odejście od aktualnej ceny o kilka pips ma większe prawdopodobieństwo niz gwałtowny wzrost o kilkadziesiąt. Stąd SL=TP występuje częściej niż TP>>SL czy SL>>TP.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, 14:09 przez Cblondyn, łącznie zmieniany 1 raz.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Caldeborn pisze:
17 mar 2021, 13:48
Mozna bez problemu napisac strategie do generowania linni, oporow, ale jak do tej pory nikt nie byl wstanie zrobic mi automat, ktory bedzie wiedzial, ze ma zmienic pozycje na linni 13642 ale nie na 14071 bo to jest juz impuls i idziemy wyzej +/- gdzie jest prostokat. Kazdy trader tez wie, ze za pare minut bedzie wodospad a automat raczej tego nie rozpozna. Ale jak masz taki automat to gratuluje.
Oczywiscie mozna twierdzic, ze taka strategia jest uznaniowa. Mi tam wisi. Powodzenia
Skąd każdy trader to wie? Tzn. po czym pozna? Jeżeli to dobrze opiszesz, to nie ma problemu z napisaniem takiego automatu.
Musisz tak to opisać, aby moja córka (umie czytać i pisać) po przeczytaniu Twojej instrukcji umiała zmienić tę pozycję a tamtej nie.
Jeżeli tak to opiszesz, to jak pisałem nie ma problemu z automatem.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Cblondyn pisze:
17 mar 2021, 14:07
Wróce do tej skuteczności RGRa wyliczonej przez niejakiego Bulkowskiego. Uważam, że wynik jest mocno zawyżony. Bo i sposób liczenia skuteczności setupu/paternu jest ważny.
(nie czytałem wątku od początku)
Gdzie można zobaczyć metodologię i wyniki dla tej formacji?

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

LowcaG pisze:
17 mar 2021, 14:26
Cblondyn pisze:
Wróce do tej skuteczności RGRa wyliczonej przez niejakiego Bulkowskiego. Uważam, że wynik jest mocno zawyżony. Bo i sposób liczenia skuteczności setupu/paternu jest ważny.
(nie czytałem wątku od początku)
Gdzie można zobaczyć metodologię i wyniki dla tej formacji?
Tutaj. Przyznam się, że do niektórych paternów to mam spore wątpliwości. Ale to oczywiste, że to subiektywna ocena ;)
https://www.newyorkfed.org/medialibrary ... ts/sr4.pdf
Nie czytałem tego ale wcale bym sie nie zdziwił gdyby polegało to na obserwacji wykresów hist. i "wybierania" pasujących setupów ;)

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Caldeborn pisze:
Mozna bez problemu napisac strategie do generowania linni, oporow, ale jak do tej pory nikt nie byl wstanie zrobic mi automat, ktory bedzie wiedzial, ze ma zmienic pozycje na linni 13642 ale nie na 14071 bo to jest juz impuls i idziemy wyzej +/- gdzie jest prostokat.
W zasadzie powtórzę niemal to samo co napisał ŁowcaG.
Nie znam się na strategii wsparć i oporów i prawdę powiedziawszy, to nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś.
Mógłbyś łopatologicznie napisać co to znaczy "zmieniać pozycję na linii" i przede wszystkim, dlaczego trzeba to zrobić ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

MarioDM pisze:
17 mar 2021, 14:32
Caldeborn pisze:
Mozna bez problemu napisac strategie do generowania linni, oporow, ale jak do tej pory nikt nie byl wstanie zrobic mi automat, ktory bedzie wiedzial, ze ma zmienic pozycje na linni 13642 ale nie na 14071 bo to jest juz impuls i idziemy wyzej +/- gdzie jest prostokat.
Nie znam się na strategii wsparć i oporów i prawdę powiedziawszy, to nic nie zrozumiałem z tego co napisałeś.
Mógłbyś łopatologicznie napisać co to znaczy "zmieniać pozycję na linii" i przede wszystkim, dlaczego trzeba to zrobić ?
[/quote]
A mi najbardziej podoba sie wątek gdzie "każdy trader wie, że za chwile będzie wodospad". Kurnia, że ja tego nie wiem kiedy i gdzie ;)

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

Cblondyn pisze:
17 mar 2021, 14:34
MarioDM pisze:
17 mar 2021, 14:32
Caldeborn pisze:
A mi najbardziej podoba sie wątek gdzie "każdy trader wie, że za chwile będzie wodospad". Kurnia, że ja tego nie wiem kiedy i gdzie ;)
[/quote]

80% zdobędziesz Skutecznosci to masz na 5 cztery wodospady

Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

LowcaG pisze:
Caldeborn pisze:
Skąd każdy trader to wie? Tzn. po czym pozna? Jeżeli to dobrze opiszesz, to nie ma problemu z napisaniem takiego automatu.
Musisz tak to opisać, aby moja córka (umie czytać i pisać) po przeczytaniu Twojej instrukcji umiała zmienić tę pozycję a tamtej nie.
Jeżeli tak to opiszesz, to jak pisałem nie ma problemu z automatem.
Dzieki ale nie jestem zainteresowany. To co mam to mi wystarczy. Na 4 zalacznikach pokazalem analize indeksu DAX: Trend spadkowy do 13642 i wzrostowy do 14177/200 z duzym nawet kilkudniowym wyprzedzeniem.
Co do AI to tu mam link:
www.petrospsyllos.com/pl/prezentacje/bl ... oze-myslec
Zalacznik nr 5: Tu to juz chyba kazdy widzi, ze bedzie wodospad. Poziome linie wyznaczyl program. Na wykresie wszystko widac. Nie bede pisac co jak nie widac bo znowu ktos poleci na skarge do admina.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Caldeborn pisze:
17 mar 2021, 16:13
Zalacznik nr 5: Tu to juz chyba kazdy widzi, ze bedzie wodospad. Poziome linie wyznaczyl program. Na wykresie wszystko widac.
Chodzi o ten "wodospad" z poziomu 14574 do 14550 ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

ODPOWIEDZ