Skuteczność
-
- Fanatyk
Re: Skuteczność
@Darek nie masz racji co można łatwo udowodnić
na barze kontraktów futures
-
- Fanatyk
Oglądałem te prezentacje i mam metlik w głowieCblondyn pisze: ↑11 mar 2021, 09:17Ma racje Bulkowski wskazując, że formacja oRGR ma większa skuteczność gdy występuje w postaci korekty w trwającym trendzie wzrostowym. Chociazby z tego powodu, że szansa na kontunuowanie trendu jest wieksza niz na jego odwrócenie. Ale co do wartości 80% to grubo przesadził. Ten sam temat porusza Daniel Kostecki w "Skuteczna formacja głowy z ramionami w kontekście fal Elliota". Również pisze o tym, że formacja oRGR jak i RGR jesli występuje jako lokalna korekta to skuteczność tych formacji jest wieksza. Z samego faktu wystąpienia w trwającym trendzie. Jako jego element korekty. Ja te formacje sledze od lat i skuteczność na poziomie 80% jest zdecydowanie za wysoka. Skłaniam się do liczby 55-65%. Co i tak jest świetnym wynikiem. A skuteczność setupu na poziomie 80% przy TP=>SL to przez nikogo nie został jeszcze udowodniony. I pewnie taki nie istnieje gdyz byłby od dawna znany. Analizą ceny na wykresie zajmuja sie traderzy od dziesiątek lat i taki fakt juz dawno zostałby zauważony.trisidginto pisze: ↑10 mar 2021, 23:04Teraz krótko tylko
o setupie czy raczej formacji, która ma, czy raczej miała kiedyś, ponad 80%
https://blogi.bossa.pl/2010/09/07/at-rgr-w-statystyce/
https://blogi.bossa.pl/2010/09/15/at-rgr-suplement/
ja wiem, że rynek się zmienia itd.itp. ale jeśli kiedyś coś działało dobrze, to dziś pewnie też są układy, które mogą dawać taką skuteczność, tylko trzeba je odnaleźć
@MARIOrules - odpiszę już jutro i to raczej po południu lub wieczorem, dziś nie dam rady
tylko 1 teraz - zastanów się (na to nie odpowiedziałeś) jak ustalić granicę stosunku SL do TP znając skuteczność setupu, przy założeniu stałej wielkości pozycji
Przykład RGRa jako lokalnej korekty
https://charts.mql5.com/28/81/eurusd-h1 ... mbanku.png
raz ze nie stosuje owych rgr a łaczenie ich z teoria fal eliota
mija sie z celem popartym w duzej teorii na którą autor prezentacji sie tez powołuje
Same przykłady rozliczeń na wykresach daja duzo watpliwości
Dadas prawdziwy rynek jest poza tobą, grasz w grę MT4 a tam faktycznie nie potrzebna jest druga strona transakcji.
nie odróżniasz nawet zlecenia z limitem od PKC. Nowa ekonomia by Dadas "niedobór jednej ze stron" powoduje, że możesz kupić/sprzedać bez drugiej strony haha szkoda gadać EOT
Taka dygresja na koniec, jak koś szuka mentora to niech zapyta się ile lat grał na prawdziwym rynku, czy jest traderem profesjonalnym i jakie miał wyniki, bo kiedy ślepiec prowadzi ślepca to obaj wpadną do rowu.
nie odróżniasz nawet zlecenia z limitem od PKC. Nowa ekonomia by Dadas "niedobór jednej ze stron" powoduje, że możesz kupić/sprzedać bez drugiej strony haha szkoda gadać EOT
Taka dygresja na koniec, jak koś szuka mentora to niech zapyta się ile lat grał na prawdziwym rynku, czy jest traderem profesjonalnym i jakie miał wyniki, bo kiedy ślepiec prowadzi ślepca to obaj wpadną do rowu.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
-
- Fanatyk
To ja podałem link naszego kolegi który udostepnił swoje transakcjesardo nunspa pisze: ↑13 mar 2021, 13:03Z okazji przenosin CMCMarkets z KNF do BAFIN, zamknięcia starego konta i przeniesienia środków na nowe zrobiłem statystykę transakcji.
Z hedge skuteczność 99,9% i jedna stratna, bo był poślizg na stopie i jedna podejrzana - więc mogą być 2 stratne.![]()
Bez Hedge 59% zysk, 49% strata![]()
Transakcje które przyniosły konkretny zysk 19%, reszta to plankton.![]()
Hedge jak i przetrzymywanie pozycji aż wyjdzie na plus, jest formą ukrywania straty.
Hedge mam 3 nieudane ale poza CMC, 4 ciężkie hedge, które nazywam ludojady. W tym 3 w CMC, najdłuższy trwał miesiąc.
Ktoś tu podał link do tradera z skutecznością ponad 80%, tylko że ten trader przetrzymuje straty. Na Zulu trade widziałem gościa, który miał wspaniałe wyniki, bo przetrzymywał straty, ale jedna stratna transakcja starczyła na......... margin call.
ps Wynika z mojego doświadczenia że, zyskowny trading opiera się na zarządzaniu stratami.
Podałem w pewnym celu czego nie ma w Twoim poscie
-otóż sposób liczenia skuteczności
i wcale nie twierdze ze wspomniany nasz ulubieniec nie straci wszystkich zainwestowanych pieniedzy przez jedna stratna pozycje na SO
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 13:16 przez Tomasz196407, łącznie zmieniany 1 raz.
- ninjaproject
- Maniak
Wiesz co, jak ja nie mam racji, to pada wszelka teoria handlu...Tomasz196407 pisze: ↑14 mar 2021, 12:58@Darek nie masz racji co można łatwo udowodnić
Raczej stawiam na to, że teoria handlu odzwierciedla rzeczywistość, a ty, tak jak zdecydowana większość, po prostu nie rozumiesz na co patrzysz.
Popyt>Podaż = cena rośnie
Popyt<Podaż = cena spada
Popyt=Podaż = stagnacja
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 13:18 przez ninjaproject, łącznie zmieniany 1 raz.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
-
- Fanatyk
No Ok,ninjaproject pisze: ↑14 mar 2021, 13:15Wiesz co, jak ja nie mam racji, to pada wszelka teoria handlu...Tomasz196407 pisze: ↑14 mar 2021, 12:58@Darek nie masz racji co można łatwo udowodnić
Raczej stawiam na to, że teoria handlu odzwierciedla rzeczywistość, a ty, tak jak zdecydowana większość, po prostu nie rozumiesz na co patrzysz.

nadal sie bedziesz upierał choc pare postów wczesniej dopuszczałes owa krytyke w Twoim kierunku
Niech bedzie ze i TEoria

- ninjaproject
- Maniak
W nauce "teoria" to najwyższy poziom.Tomasz196407 pisze: ↑14 mar 2021, 13:18No Ok,ninjaproject pisze: ↑14 mar 2021, 13:15Wiesz co, jak ja nie mam racji, to pada wszelka teoria handlu...Tomasz196407 pisze: ↑14 mar 2021, 12:58@Darek nie masz racji co można łatwo udowodnić
Raczej stawiam na to, że teoria handlu odzwierciedla rzeczywistość, a ty, tak jak zdecydowana większość, po prostu nie rozumiesz na co patrzysz.![]()
nadal sie bedziesz upierał choc pare postów wczesniej dopuszczałes owa krytyke w Twoim kierunku
Niech bedzie ze i TEoria![]()
"Teoria" w nauce oznacza obecnie przyjęty model, który najlepiej reprezentuje rzeczywistość.
-
- Fanatyk
Masz dyscypline naukowa o Forexie?ninjaproject pisze: ↑14 mar 2021, 13:20W nauce "teoria" to najwyższy poziom.Tomasz196407 pisze: ↑14 mar 2021, 13:18No Ok,ninjaproject pisze: ↑14 mar 2021, 13:15
Wiesz co, jak ja nie mam racji, to pada wszelka teoria handlu...
Raczej stawiam na to, że teoria handlu odzwierciedla rzeczywistość, a ty, tak jak zdecydowana większość, po prostu nie rozumiesz na co patrzysz.![]()
"Teoria" w nauce oznacza obecnie przyjęty model, który najlepiej reprezentuje rzeczywistość.
- ninjaproject
- Maniak
Tak, to się nazywa handel.Tomasz196407 pisze: ↑14 mar 2021, 13:28Masz dyscypline naukowa o Forexie?ninjaproject pisze: ↑14 mar 2021, 13:20W nauce "teoria" to najwyższy poziom.Tomasz196407 pisze: ↑14 mar 2021, 13:18
No Ok,![]()
-
- Fanatyk
ok Darku
nie ma problemu
nie ma problemu