A/J +1p
Co złożyło się na to, że wszedłeś tam 20 lutego na AJ? Jakie czynniki sprawiły, że było to wejście "wysokiego prawdopodobieństwa"?adamkaluza pisze: ↑05 mar 2021, 14:32W poprzednim tygodniu nie było żadnego wejścia, w tym też nie. Chociaż teraz czaiłem się na G/F ale to było wejście niskiego prawdopodobieństwa więc odpuściłem. W następnym tygodniu też nie zapowiada się że narysują coś co by mnie interesowało, ale nigdy nie wiadomoWydaje mi się że zaczęły się korekty/konsolidacje trochę większe po długich wzrostach ostatnio. Zobaczymy
![]()
To że było to wejście wysokiego prawdopodobieństwa sprawił czynnik że zrobili niższy dołek 17tego, czyli wy*ymali (tzn. wzięli ich SLe) wszystkich amatorów wchodzących na kontynuację trendu. Jak już wyczyścili SLe czekających na wzrosty to wtedy wchodzę ja - cały na biało (i reszta grubasów) i możemy wrócić do głównego trenduwdw pisze: ↑07 mar 2021, 13:57Co złożyło się na to, że wszedłeś tam 20 lutego na AJ? Jakie czynniki sprawiły, że było to wejście "wysokiego prawdopodobieństwa"?adamkaluza pisze: ↑05 mar 2021, 14:32W poprzednim tygodniu nie było żadnego wejścia, w tym też nie. Chociaż teraz czaiłem się na G/F ale to było wejście niskiego prawdopodobieństwa więc odpuściłem. W następnym tygodniu też nie zapowiada się że narysują coś co by mnie interesowało, ale nigdy nie wiadomoWydaje mi się że zaczęły się korekty/konsolidacje trochę większe po długich wzrostach ostatnio. Zobaczymy
![]()
Na screenie jest retest szczytu jak sądzę, czy coś jeszcze z wyższych TF sugerujące kontynuację?
Fakt, tam pod dołkiem z 16, który wybili 17-go było dużo SL, ciekawa sprawa, tworzę coś bardzo podobnego, będę z uwagą obserwował Twój dziennik. Wystarczy jak do wrzuconego screena dopiszesz co wybili, jeśli mógłbym prosić.adamkaluza pisze: ↑07 mar 2021, 22:27To że było to wejście wysokiego prawdopodobieństwa sprawił czynnik że zrobili niższy dołek 17tego, czyli wy*ymali (tzn. wzięli ich SLe) wszystkich amatorów wchodzących na kontynuację trendu. Jak już wyczyścili SLe czekających na wzrosty to wtedy wchodzę ja - cały na biało (i reszta grubasów) i możemy wrócić do głównego trenduCzy był tam retest jakiegoś szczytu to nie patrzyłem
Decyzję na jakiej parze i kiedy podejmuje oczywiście na wyższych interwałach.
Teraz np. jak na ajku zejdą do 82 czyli w okolice ostatniego dołka i będzie to fajnie narysowane, to będę mocno zainteresowany kupnemA jak wezmą SLe spod tego dołka i pójdą fajnie do góry, to zacznie mi cieknąć ślinka haha. Oczywiście sytuacja stale się zmienia i może będę wchodził na innej parze, zobaczymy.
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź. I jeszcze bardziej mi się podoba Twoje podejście.adamkaluza pisze: ↑08 mar 2021, 22:30Nie wiem czy jasno się wyraziłem, ale najważniejsze dlaczego wszedłem na a/j to dlatego że aud był wtedy bardzo silny a jen bardzo słaby. To że zrobili ten niższy dołek to był dodatkowy warunek, najważniejszy jest dobór mocnej do słabej waluty. Jest też wiele innych spraw które po latach przy wykresach się po prostu widzi.
Trochę porysowałem moich podstawowych myśli na wykresie a/j. To wszystkie moje wejścia w miesiącu lutym, czyli trzyTak jak pisałem od dwóch tygodni nie wchodziłem bo sytuacja się zmieniła, ten ostry zjazd nie wygląda dobrze, a aud już taki silny nie jest, bo nawet cad go przygniata. W ogóle chwilowo cad się wydaje bardzo silny, usd się umacnia. Układ sił w marcu się zmienił i trzeba to dobrze przeanalizować na czym szukać wejścia
2021-03-08-aj.png