Pomoc przy swapie

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
hank4
Gaduła
Gaduła

Pomoc przy swapie

Nieprzeczytany post autor: hank4 »

Witam
Mam pytanie związane z jak w temacie z swapem. Wiem skąd on sie bierze i jak mniej więcej jest ustalany u brokera który w każdej chwili od jego widzimisię moze go zmienić. Przechodząc do tematu broker musi te zlecenia wrzucać na interbank czyli podobnie jak WGT i tu mam pytanie czy jeżeli bym np.otworzył pozycje bezpośrednio z giełdy np.WGT to punkty swap również beda naliczane? U brokera na platformie wiadomo robi to broker ale czy istnieje coś takiego na rynku czy to jest tylko wymysł brokerów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Re: Pomoc przy swapie

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

Broker naliczając swap korzysta ze stawek narzuconych przez dostawców płynności. Dopiero tymi stawkami broker może manipulować (a często jest tak, że jedyne czym może manipulować broker to markup na spreadzie).

Dlatego nawet jakbyś robił transakcje bezpośrednio na rynku międzybankowym, to i tak naliczyłby Ci się swap.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

adamForex pisze:Broker naliczając swap korzysta ze stawek narzuconych przez dostawców płynności. Dopiero tymi stawkami broker może manipulować (a często jest tak, że jedyne czym może manipulować broker to markup na spreadzie).

Dlatego nawet jakbyś robił transakcje bezpośrednio na rynku międzybankowym, to i tak naliczyłby Ci się swap.
No zależy jaki broker :). MM ustalić może sobie spread jak tylko mu się podoba (jak też i wszystko inne). Zresztą chyba nie sposób znaleźć brokera, niezależnie od modelu, który choćby na kilku podstawowych instrumentach oferowałby IDENTYCZNE swapy jak drugi broker.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

Bardziej chodziło mi o to, że nie mogą sobie ustawiać swapów niższych niż pobiera ich liquidity provider. Ale tak, to mogą sobie manipulować wieloma rzeczami.

Przez chwile miałem dostęp do takiego zaplecza whitelabelowego brokera. Właśnie tam można było ustawiać sobie różne markupy (czyli same dodatki ponad to, co nalicza nadrzędny podmiot).

Np. fortressprime coś takiego udostępnia: http://fortressprime.com/

Pewnie większość brokerów na rynku, to właśnie taki white label wiekszej firmy, która z kolei czerpie płynność z jeszcze wyżej postawionego dostawcy płynności. W takim układzie rzeczywiście ciężko szukać brokerów z takimi samymi swapami.

Znalazłem dobrą listę swapów u poszczególnych brokerów (w kilku przypadkach wartości pokrywały się z tymi z właściwości danej pary w mt4, więc zakładam, że reszta też jest ok): http://www.forexchurch.com/forex-broker-swap.cfm

Na dzień dzisiejszy FXCC i ETX Capital mają podobne swapy. Szkoda, że nie da się sprawdzić z jakiego dostawcy płynności korzysta dany broker:P

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

adamForex pisze: Znalazłem dobrą listę swapów u poszczególnych brokerów (w kilku przypadkach wartości pokrywały się z tymi z właściwości danej pary w mt4, więc zakładam, że reszta też jest ok): http://www.forexchurch.com/forex-broker-swap.cfm
Z tą listą, (zresztą nie tylko z nią) jest taki kłopot, że nie uwzględnia z jaką dokładnością jest kwotowany symbol u danego broka.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ