Cześć!
Tak, masz racje Marchew, że MQL5 jest bardzo podobny do C++ - ale nie identyczny! I w tym jest główny problem

.
Powodów dlaczego chcę w minimalnym stopniu korzystać z MQL-a jest kilka.
Główny to taki, że C++ jest znacznie bardziej praktyczniejszy (nie musi się ograniczać tylko do pisania EA w MT) a mi po prostu nie chce się uczyć kolejnego języka. Chcę rozszerzyć swoją wiedzę z zakresu C++ i na tym zakończyć moją przygodę z programowaniem i skoncentrować się na pisaniu konkretnych aplikacji - i tak jak wspomniałem wcześniej skupiając się nie tylko na EA i Forex-ie. C++ uczę się już jakiś czas a teraz przyszedł czas na WinApi. Następnym będą moje własne projekty.
Rozumiem, że umiejąc jeden język łatwo przejść na drugi (szczególnie na taki prawie identyczny), ale ja nie jestem informatykiem i nie widze po prostu potrzeby brnięcia w kolejny twór

. Do tego mimo wszystko potrzebny jest na to czas, którego niestety ciągle brakuje.
Dodatkowo chciałbym podkreślić, że nie zależy mi na wizualnym aspekcie aplikacji - tj. nie chcę tworzyć np. wskaźników, które mi będą rysowały strzałki, linie etc. na wykresie. Przedmiotem moich zainteresowań są głównie modele matematyczne, które chcę badać na FX. Dlatego aplikacja w C++ byłaby takim niby silnikiem do obliczeń a MT do sprawdzenia wyników i wizualizacji efektów takich systemów (podkreślam słówo efektów

.
Reasumując zależy mi, by jakaś prosta aplikacja w MT (napisana w MQL4/5) łączyła się "jakoś" z aplikacją napisaną w C++ i wykonywała jej polecenia (szczególnie odnośnie pobierania danych w tym głównie ceny).
Jeśli jest taka możliwość to zależy mi by ta funkcja działała również w trakcie testów strategii. Tzn. jak już napiszę "silnik" w C++ to żebym mógł odpalić tą prostą aplikację napisaną np. w MQL4 w testerze strategii i by w trakcie testów było nawiązywane również połączenie.
Takie rozwiązanie byłoby najciekawsze (chociaż zapewne nie najprostrze).
pozdrawiam i dziękuję za wszelką pomoc!