Podążając za trendem, h4, real

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Podążając za trendem, h4, real

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

Witam, fx interesuje się od od maja zeszłego roku, od początku tego roku mam konto real. Od czerwca fx stał się moim jedynym źródłem dochodów jaki strat :D . Także cel jest taki żeby zarabiać i z tego żyć (nie zakładam sobie jakiś konkretnych kwot). Wcześniej inwestowałem analizując AF ale ogólnie wspierałem się AT (analiza świec, średnie kroczące, wskaźniki, s/r,LT) i szło mi w miarę jako tako tzn. były miesiące gdzie byłem na plus jak i na niewielki minus. Co ciekawe nigdy nie wyzerowałem konta może dlatego że gram stałym wolumenem 0.1 lota bo cały czas twierdzę że strategie można poprawić i wtedy zwiększać wolumen. Niedawno postanowiłem zmienić strategię i wywaliłem część wskaźników jak i dwie moje średnie kroczące które dawały mi sygnał i zastąpiłem je gmma (AF, analiza świeć,s/r, LT oczywiście zostawiłem). Trochę zmęczony i chcąc coś zmienić postanowiłem przerzucić się tylko na h4. Dlaczego? Jest mniej szumów, fałszywych wybić, można obserwować więcej par walutowych, mam więcej czasu, nie ma co chwilę sygnałów etc. Żeby już nie zanudzać podam moje zasady gry. Gram na eur/usd, gbp/usd, eur/jpy, usd/jpy, gbp/jpy, eur/pln, usd/pln, gbp/pln. Reszta mnie póki co nie interesuje ponieważ mam wykresy do tych par z s/r dzięki czemu wiem gdzie się ewakuować i stawiać SL :wink: , TP nie wyznaczam. Wolumen póki co stały 0.1 lota z możliwością zwiększania jak będzie puchło konto :wink: . Oczywiście nie mam zamiaru otwierać każdej transakcji gdy tylko pojawi się setup. W razie wątpliwości nie wchodzę i obserwuję. Z otwarciem dziennika wstrzymywałem się aż do teraz z powodu zawirowań z Syrią, decyzją FEDU jak i wyborami w Niemczech. Konto mam w bossie ale od nowego roku chcę przenieść się gdzie indziej ponieważ ich spready to rozbój w biały dzień (prawdopodobnie wybór padnie na BRE FOREX ECN gdzie obecnie testuje demo). Rozważam też podpiąć bosse pod myfxbook lub coś podobnego jeśli oczywiście da radę? Chętnie odpowiem na pytania i przyjmę krytykę na klatę, może nauczę się czegoś nowego. Będę pisał gdzie wchodzę i gdzie mam SL. Postaram się wrzucać jakieś obrazki. Póki co to tyle..
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

proof

Re: Podążając za trendem, h4, real

Nieprzeczytany post autor: proof »

Podstawa to kontrolować ryzyko: 1-3%, nie więcej.

enderius
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: enderius »

Powodzenia. Tak jak napisał proof bardzo ważne mieć właściwą wielkość pozycji. Wiele zależy też od psychiki ale nie uważam żeby było rozsądne mieć więcej niż 5% przy lewarze 1:100. Chroń się przed chciwością i trzymaj zasad ;)
Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć.-Albert Einstein

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki :) Co do zasad to mam nadzieję że nie będzie większych problemów, natomiast ciężko było czasem trzymać się zasad siedząc na m5/m15. Dzisiaj z rana nie widziałem nic godnego uwagi zobaczymy jaka sytuacja będzie o 12 (pojawi się nowa świeca). Na początek wolał bym jednak wejść w jakiś nowy trend niż podłączyć się do obecnego. Póki co obserwuję usd/jpy, być może przerodzi się to w jakieś większe spadki? gbp/jpy odbił się ładnie od linii wzrostowej, tf oczywiście tylko h4 :). Z ciekawszych rzeczy to zastanawiam się jakie będą dziś dane PMI dla przemysłu z USA i co powie Mario o 15. Póki co czekam i szukam dobrej okazji.

dodałem mój pogląd na ujka, ja w to nie wchodzę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."

enderius
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: enderius »

Dokładnie to samo sądzę o ujku. gbpjpy odbił się od strefy na W1 i jak dla mnie będzie short. USA budzi się po "jakże cudownej informacji" o skupie bezwartościowych obligacji... swoją drogą ciekawe ile jeszcze potrwa to pompowanie.
Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć.-Albert Einstein

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Kolejny dzień i póki co bez pozycji-ochrona kapitału i czekanie na odpowiedni moment to podstawa. Zobaczymy co będzie o 16, póki co mam na oku 4 pary. Wg. mnie:
edit: 4 nie dodam bo jest ograniczenie 3 załączników, a post pod postem nie przejdzie :wink:

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

sell gbp/jpy 157.715, sl 158.93 ale mogę wyjść wcześniej gdy pojawią się jakieś złe wieści.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Cóż zostałem wycięty w nocy. Strata 120 pips dała w kość ale muszę z tego wyciągnąć wnioski :) Na niższym tf był sygnał na kupno więc mogłem teoretycznie zrobić hedge z takim samym wolumenem lub ciut większym żeby pokryć straty. Warto moim zdaniem obserwować usd/pln, spadkowa LT została przełamana i być może przerodzi się to w jakiś sygnał do kupna. Zastanawia mnie fakt że jest ponad 500 wyświetleń tematu i tylko 3 odpowiedzi, będę pisał chyba sam do siebie ;)

Veni

Nieprzeczytany post autor: Veni »

Hej, zobacz co się działo na parze USD/JPY.
Może się mylę ale to ta para razem z GBP/USD wyznacza kierunek dla gbpjpy

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

No i mamy początek nowego miesiąca :) Dziennik nie umarł śmiercią naturalną i funkcjonuje dalej, ze statystykami nie będę się wygłupiał bo był tylko jeden trejd (SL na gbp/jpy). Rano o 8 na e/u był sygnał z gmma na L ale chciałem żeby średnie ładnie się rozgrupowały i po godzinie kląłem że 40 pips mi przeleciało, jednak teraz po 11 rysuje się nam ciekawa świeca h4 jak i na d1. Na wykresie 2 czerwone linie to obszar konsolidacji, linia wzrostowa trochę się rozjechała bo jest wyznaczona z poziomu d1.

ODPOWIEDZ