PLUS 5% DZIENNIE - POLECAM

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

mack pisze:Akhh, nie do końca zgodzę się z Tobą, choć nie przeczę, że doskonały skalper z dobrą skutecznością i RR może sporo zarobić.
Zgodzisz się jednak ze mną chyba, że na 20pipsach ruchu znacznie ciężej będzie otwarcie kilku mniejszych pozycji w dobrych miejscach - dzieląc jedno wejście na kilka mniejszych jak ja mam w standardzie i wyciągnąć z takiego ruchu więcej niż te założone 20pips. Prowizja/spread ma wtedy kolosalne znaczenie.
Z dobrze przewidzianego ruchu na 50-100 pips bez trudu można często osiągnąć o wiele większą ilość pips, ponieważ - możesz dobierać pozycję w trakcie ruchu w dołkach, zabezpieczać już osiągnięty profit i nie zjada się przy tym prowizja/spread.
Oczywiście, że tak. Jeśli miałbym do wyboru strategię z 200pips profit i 50SL oraz 20pips i 5pips SL - to wybieram tą pierwszą - pod warunkiem, że ma podobną częstotliwość sygnałów.

Ciekawy tylko byłem jaki zakładasz SL.
Oczywiście rozumiem systemy z dużym SL - w większości automaty - co daje ogromną skuteczność - tylko jedna strata potrafi zniwelować bardzo dużą część zysku.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

mack
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mack »

Akhh pisze:Oczywiście rozumiem systemy z dużym SL - w większości automaty - co daje ogromną skuteczność - tylko jedna strata potrafi zniwelować bardzo dużą część zysku.
Akhh, co prawda nie gram żadnym automatem, ale mądrze piszesz i masz tu absolutną rację. Jedna strata może spowodować sporej części zysku, dlatego trzeba mieć trochę w głowie nt rynku, MM. Bez doświadczenia na forexie zarobku nie ma co szukać, pozostaje rozrywka/hobby i hazard.
Czynników decydujących o otwarciu pozycji, dobieraniu kolejnych, realizowaniu straty, etc jak i przeróżnych strategii gry jest mnóstwo. Ze swojej strony poza oczywistymi podstawami (banał - bo te dla każdego mogą być inne - ja mam na myśli AT i mechanikę ryku), polecam nieco więcej uwagi poświęcić MTFA, czyli analizie wielu ramek czasowych. Nie wiem co na ten temat pisane na forum, jednak pamiętam, że była to jedna z rzeczy której kiedyś nie zauważałem.
"Jak tak... to tak." Wielki Szu

mack
Gaduła
Gaduła

mack pisze:
mack pisze:Na poważnie - EUR/USD: spodziewam się jazdy na dobre 1.315-1.32 (1.318 bardzo możliwe), jednak w obecnej chwili czekałbym z wejściem.
mack pisze:PS. Mam już gotowe pierwsze odpłatne wejście. >100pips na celowniku!
EUR/USD: realizacja, zamknięta część pozycji, 2xTP +140pips, +120pips.
Zagrane zgodnie z informacją rano na forum czego dziś się spodziewam. Kolejna pozycja (niezamknięta jeszcze na drugiej platformie) otwarta po potwierdzonym wybiciu z kanału spadkowego na M15.
EUR/USD: realizacja, pozycja zamknięta, TP +165pips. :)
Zgodnie z planem. Niestety - ostudzę - tak dobre setupy zdarzają się rzadko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

piechur
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: piechur »

Co mogę napisać - mega szacun. Przeglądnąłem dziennik i nie mam się czego przyczepić. Będę dalej śledził, na płatne info jestem chętny. Tylko tak trzymaj;)

mack
Gaduła
Gaduła

GOLD: LONG TP1 1726 TP2 1731

A wolny wieczór miałem mieć... eh.

mack
Gaduła
Gaduła

mack pisze:GOLD: LONG TP1 1726 TP2 1731

A wolny wieczór miałem mieć... eh.
Zamykam na BE+0. Jak wolny wieczór to wolny. Nie wiem czy już trzeźwo myślę, męczący dzień.

ROBERTPOL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ROBERTPOL »

mack pisze:
, ja mam na myśli AT i mechanikę ryku), polecam nieco więcej uwagi poświęcić MTFA, czyli analizie wielu ramek czasowych. Nie wiem co na ten temat pisane na forum, jednak pamiętam, że była to jedna z rzeczy której kiedyś nie zauważałem.
Witam
Gratki za fajny dziennik.

Może poleci materiały odnośnie mechaniki rynku i w jaki sposób dokonujesz analizę rynku przy zastosowaniu ram czasowych (jeżeli to nie tajemnica).

Pozdrawiam

mkosciuszko
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mkosciuszko »

Ponawiam zapytanie o te materiały :)

mack
Gaduła
Gaduła

:)
Pozycji godnych przestudiowania zapewne można by wymienić grube dziesiątki.
Co mi przychodzi do głowy na początek to 'biblia', czyli Analiza Techniczna Murphy'ego, "Świece..." Nisona też dobre. Z mechaniki zacząłbym od Frost, Prechter "Teoria fal Elliotta".
Doświadczenie i dobry nauczyciel - bezcenne.

Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawel2907 »

mack pisze:Otrzymałem dzisiaj spory odzew na propozycję odpłatnych informacji o moich wejściach. Sprawa się klaruje i poważnie rozważam taką opcję. Czekam na dalsze propozycje przez PW.

utworz konto na zulu trade i otwierajac swoje pozycje automatycznie otworzysz pozycje tym ktorzy tego chcą
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

ODPOWIEDZ