Oczywiście, że tak. Jeśli miałbym do wyboru strategię z 200pips profit i 50SL oraz 20pips i 5pips SL - to wybieram tą pierwszą - pod warunkiem, że ma podobną częstotliwość sygnałów.mack pisze:Akhh, nie do końca zgodzę się z Tobą, choć nie przeczę, że doskonały skalper z dobrą skutecznością i RR może sporo zarobić.
Zgodzisz się jednak ze mną chyba, że na 20pipsach ruchu znacznie ciężej będzie otwarcie kilku mniejszych pozycji w dobrych miejscach - dzieląc jedno wejście na kilka mniejszych jak ja mam w standardzie i wyciągnąć z takiego ruchu więcej niż te założone 20pips. Prowizja/spread ma wtedy kolosalne znaczenie.
Z dobrze przewidzianego ruchu na 50-100 pips bez trudu można często osiągnąć o wiele większą ilość pips, ponieważ - możesz dobierać pozycję w trakcie ruchu w dołkach, zabezpieczać już osiągnięty profit i nie zjada się przy tym prowizja/spread.
Ciekawy tylko byłem jaki zakładasz SL.
Oczywiście rozumiem systemy z dużym SL - w większości automaty - co daje ogromną skuteczność - tylko jedna strata potrafi zniwelować bardzo dużą część zysku.