bardzo ciekawe wyjasnienia i opisy ECN i nie tylko
http://66.102.9.104/search?q=cache:hTG4 ... lr=lang_pl
http://www.fio.pl/docs/Rynki_USA.pdf
PLATFORMY Z ECN
Pytanie do jaguar o Fx Hotspot .Nie rozumiem tej platformy może mi Wyjaśnisz jak się tam składa zlecenia oczekujące, oraz stop,limit.Co znaczy tam bid, Offer .Z tego co widzę to wychodzi mi tylko kupno sprzedaż oraz po prawej stronie close tam zamykam i nic więcej.Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Ps. teraz wyskoczyło Electronic orders are now available on the live platform czy to znaczy że orders dziłają tylko w realu?.Pozdrawiam.
Pytanie do zrn.Możesz jaśniej? chodzi mi o to czy Electronic orders are now available on the live platform znaczy że orders dziłają tylko w realu?.Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
Hi fxlamer - bez nerw:fxlamer pisze:No kufa Lisu, mowilismy o tym kilka razy, to kit jezeli policzysz dodatkowe prowizje. Pisalem o tym juz kilka razy i napisze ostatni raz jak liczy prowize MBTrading. Liczy prowizje $5 za otwarcie i $5 za zamkniecie pozycji oprocz spreadu. Przesledzmy to na przykladzie popularnej pary jaka jest gbp/usd.L1su pisze:http://www.mbtrading.com/fx/ minimalna wplata 400$
1/2 pip spread
Spread wiekszosc czasu wynosi 2pips i dochodzi prowizja $5 (mnozona przez kurs waluty!!!) czyli $5 x 1.96 = $9.8 plus $9.8 za zamkniecie czyli w sumie $19.6 prowizji plus spread $20 co razem daje piekna sumke $39.6 za przyjemnosc zagrania 1 lotem, czyli ok 4 pipsy.
Oanda ma na parze gbp/usd spread 2.8 pips wiec nie ma o czym mowic.
ECN to ciastko z lukrem ale nie zawsze z ciekawym nadzieniem.
- w swoim przykładzie opisujesz najdroższą parę gbp/jpy
-te kóre mają na początku USD dadzą ci sumaryczny wynik za pełen obrót 1-2-3 pipsy (10$ prowizji + spread 0-1-2p)
-AUD i NZD są jeszcze tańsze bo maja kurs niższy niż USD = niższa prowizja
- CENA NIE JEST WCALE NAJWAŻNIEJSZA
=możesz składać zlecenia jak chcesz kiedy chcesz i ile chcesz
=nie ma ingerencji dealera/brokera - żadnego rekwotowania, anulowania i tym podobnych bzdur; ECN broker żyje z definicji z prowizji (tak jak giełda) i nie jest stroną dla twoich transakcji; do każdej zawartej transakcji może wskazać, kto był stroną przeciwną; NIE robi więc STOP Huntingu (bo po co miałby robić - nie ma w tym interesu - ale uwaga, bo silny bank czy inny gracz może to robić dyktując potężne nawet 100p szpile, najczęściej w okolicach 22:00 - 02:00; ale to robi klient, a nie broker, który ZNA wszystkie pozycje i stojące zlecenia;
z tych samych powodów ECN broker nie manipuluje spreadem - spread jest wynikiem POSTAWIONYCH ZLECEN kupna i sprzedaży, dlatego jak chcesz to możesz wcinać się w środej spreadu ze swoimi zleceniami i twoje ceny pokażą sie w karnecie jako pierwsze; spróbuj tego ze zwykłym brokerem - tzw. "bucket shopem";
MBTrading; EFX, DucasCopy, HotSpotFX i kilku innych;
=nie jest natomiast prawdą, że oni dają bezpośredni dostęp do rynku międzybankowego; to jeszcze nie ten poziom; rynek miedzybankowy z tego co udało mi się wyczytać tworzą 2 sieci: jedna należy do REUTERSa, druga nie pamiętam; minimalna pozycja wynosi bodajże 5 mln $, a 1p=1mln$; do tej sieci przyłączają się tylko duuuże instytucje; nie wiem czy jakiś polski bank ma taki terminal i taki dealing room;
Pozdr
zj
Zaraz, zaraz, lol. Międzybank to międzybank. Reuters i Bloomberg i tyle. Terminale i oprogramowanie oni zapewniają. I tam nie ma lewarowania, bo kto lewarowałby pozycje rzędu 700 mln?BigZbig111 pisze:=nie jest natomiast prawdą, że oni dają bezpośredni dostęp do rynku międzybankowego; to jeszcze nie ten poziom; rynek miedzybankowy z tego co udało mi się wyczytać tworzą 2 sieci: jedna należy do REUTERSa, druga nie pamiętam; minimalna pozycja wynosi bodajże 5 mln $, a 1p=1mln$; do tej sieci przyłączają się tylko duuuże instytucje; nie wiem czy jakiś polski bank ma taki terminal i taki dealing room;
Jeśli miałeś na myśli pipsa to dawno się tak nie ubawiłemBigZbig111 pisze:a 1p=1mln$

Trade what you see, NOT what you hear or think