poszukuję rady doświadczonych traderów, w którym kierunku się udać

Widzę takie opcje:
* MT4
zalety: dobre wsparcie (przykładowe kody, fora dyskusyjne etc.),
wady: jest to platforma dla brokerów MM, a nie ECN, a jeśli nawet można u ECN to za pośrednictwem aplikacji-mostów, a to już za duże ryzyko technologiczne
również testowanie na danych historycznych jest mało wiarygodne, bo i same dane historyczne są raczej kiepskiej jakości, zależne od brokera itd., choć to pewnie nie tylko MT4 dotyczy
* Amibroker
zalety: przede wszystkim bardzo rozbudowana możliwość optymalizacji parametrów systemów i to jest najlepsze!
wady: cena programu, konieczność znalezienia firmy oferującej VPS (choć to nie tylko Amibrokera dotyczy)
* cAlgo
zalety: przejrzyste przykładowe roboty do zrozumienia API, prosta i intuicyjna obsługa
wady: trzeba tą aplikację odpalić z własnego komputera, nie widziałem u nich opcji VPSa
Jeśli chodzi o brokerów to przede wszystkim ECN, bo nie grają przeciwko inwestorom. Ale znów dla brokerów ECN nie jest dostępny MT4. Stąd też może być jakiś inny program, niż MT4, tylko jaki broker i jaka platforma? Odpowiedzi na to pytanie ciągle szukam i byłbym wdzięczny za sugestie lub wskazówki.
Niestety w moim przypadku konieczność wnoszenia regularnych opłat za VPS byłaby dużym minusem, ponieważ nie dysponuję jakimś wielkim depozytem. No a korzystanie z usług VPS powiązanych z brokerem to chyba niezbyt wiarygodny sposób, skoro broker może mieszać w ustawieniach itd.
Napisanie takiego robota nie powinno być aż takim wielkim problemem, pod warunkiem, że byłyby dobre możliwości jego testowania, czyli:
1) możliwość optymalizacji parametrów systemu dla konkretnych zakresów czasowych danych historycznych (wiem, że backtesty i optymalizacje mają ograniczone możliwości, ale jednak w pewnym stopniu są przydatne)
2) przeprowadzanie backtestów dla dobrych danych historycznych, czyli najlepiej niewybrakowanych danych konkretnego brokera
3) możliwość forwardtestów, czyli odpalenia gotowego systemu na jakiś czas na koncie demo, później koncie real z minimalną wielkością pozycji, później odpalenia już w normalnym trybie na normalnym koncie
Sporo szukałem i w sumie z perspektywy jaką mam jest mnóstwo czynników istotnych przy wyborze brokera i platformy, a które z nich są naprawdę istotne, które zaś można pominąć to już potrzeba by trochę większego doświadczenia.
Znalazłem za to platformę ZuluTrade i brokera AAAFX i mam tam od kilku miesięcy konto real. Spełnia to niektóre z tych warunków, tj. systemy nie są odpalane u mnie na domowym komputerze (czyli wzrasta bezpieczeństwo związane z kwestiami czysto technologicznymi, przerwy w dostawie prądu, dostępie do neta itd.), nie muszę płacić za żadnego VPS-a, poza ustawieniem odpowiednich wartości jest to system z mojego punktu widzenia całkowicie automatyczny. No a wady są takie, że mam mały wpływ na cokolwiek (systemy to dla mnie taka czarna skrzynka, choć sporo przydatnych statystyk się pojawia, no ale nie mogę w nie ingerować w żaden sposób, co najwyżej w swój money management), są duże opóźnienia między wysłaniem sygnału przez dostawcę sygnału (co zmniejsza potencjalne zyski do zbyt niskiego poziomu lub zmusza do stosowania strategii agresywnych).
Chętnie bym znalazł platformę + brokera ECN, z możliwościami tworzenia expert advisors, tak rozbudowanymi możliwościami optymalizacji jak w AmiBrokerze, darmowym VPS-em.
Z góry dziękuję za wskazówki,
pozdrawiam!