Ostatnie 2 lata spędziłem na tworzeniu strategii opartej o wolumen świec (tickowy), formacje świecowe oraz linie wsparć i oporów (pivot points). Generalnie główną podwaliną systemu jest wskaźnik wolumenu który rysuje czerwone i niebieskie słupki - czerwony to świeca krótsza od poprzedniej, a niebieski to dłuższa, a sam słupek to po prostu długość świecy w pipsach. Linie oznaczają trend - gdy słupek jest pod zieloną linią to oznacza to trend boczny lub brak jego zmiany, gdy ją przekracza to oznacza to prawdopodobną zmianę trendu. Gdy dotyka żółtej linii to oznacza to aktywny trend, a gdy dotyka czerwonej linii lub ją przekracza to zapowiada to rychłą jego zmianę. Długo kombinowałem i testowałem różne warianty oraz strategie z udziałem tego wskaźnika, aż dorzuciłem do tego pivont pointsy i mnie olśniło, aczkolwiek borykam się z pewnym problemem o którym zaraz będzie mowa. Generalnie bazuję na wykresie H4 i wskazaniach wolumenu, a konkretnie na świecach z godziny 8 i 12 naszego czasu. Najprostszym (z pozoru) wariantem jest gra kiedy słupki dotykają lub przekraczają czerwoną linię - jeśli świeca na H4 jest wzrostowa to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo że kolejna będzie spadkowa i na odwrót. Takich sytuacji jest sporo, ale wszystko komplikuje się gdy świeczka zamyka się na oporze /wsparciu lub ponad / pod nim i jest dalsza kontynuacja ruchu lub false breakout (cena wraca zamiast iść dalej). O ile na H1 da się takie sytuacje wyłapać, o tyle na H4 jest to praktycznie niemożliwe. A z racji tego że chciałbym grać tylko na H4 z pominięciem H1 stwarza to nie lada problem.
Moje pytanie brzmi: czy bazując jedynie na wykresie H4 możliwe jest przewidzenie dalszej kontynuacji ruchu po przebiciu wsparcia / oporu czy jednak trzeba zejść na H1 i tam szukać potwierdzenia? Pytam bo chciałbym swoją grę ograniczyć jedynie do H4, ale jeśli się nie da to będę w miarę możliwości obserwować H1. Może da się w jakiś sposób w miarę precyzyjnie obliczyć zasięg danej świecy bazując na poprzedniej / poprzednich 2-3 świeczkach i ewentualnie potem w danym rejonie jak się pojawi sygnał to szukać potwierdzenia?

Generalnie cały mój problem załatwiłyby zasięgi na dany dzień dla poszczególnych świec, wtedy w obszarze konkretnego pivota można by szukać okazji do odwrócenia pozycji. System ma ogromny potencjał - grając tylko od godziny 12 do 16 po 1 trejdzie na daną parę można spokojnie zrobić kilkadziesiąt % depo w ciągu 1 dnia (sprawdzone

W załączniku dołączam screeny żeby było wiadomo o co mi konkretnie chodzi. Mam nadzieję że to wystarczy.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie rady, tudzież pomysły