Pierwszy broker+pytanie odnośnie prowizji
Pierwszy broker+pytanie odnośnie prowizji
Hej
Pykam już trochę czasu na demo i stale się uczę,jednakże przyszedł moment w którym uważam ze kolejnym krokiem jest otworzenie konta real,ale z małym depozytem, na spokojnie.Mówię tu o kwocie 500zł.
Czego oczekuję?
Przede wszystkim żeby zlecenia wchodziły jak należy a w wypadku kiedy będzie mi dobrze szło,to żeby przypadkiem Broker nie chciał mnie uwalić.Podejrzewam że to spełniają jedynie brokerzy ECN.
Mój styl gry to raczej trzymanie krótko pozycji,po 10-30 pipsów,bo wtedy czuję się najlepiej.Czasem otworzę coś większego,ale zważając na moją osobowośc,nie robię tego zbyt często.Dlatego prowizje są dosyć istotnym aspektem.
Obczaiłem sobie więc najpierw brokera bzwbk,bo mam tam też konto zwykłe bankowe.Pierwsze co sprawdziłem to prowizje i znalazłem coś takiego
"Dla rynku Forex prowizja 0,0045% wartości transakcji, pobierana w przypadku otwarcia pozycji jak i jej zamknięcia, bez opłat ukrytych w spreadzie."
Czy to znaczy ze przy kwocie 500zł wejście+wyjście w pozycje lewarem 1:20 kosztuje mnie 90zł o.O?Czy może coś źle ogarnąłem?No i jakiego brokera mi polecicie od siebie?
Z góry dzięki
Pykam już trochę czasu na demo i stale się uczę,jednakże przyszedł moment w którym uważam ze kolejnym krokiem jest otworzenie konta real,ale z małym depozytem, na spokojnie.Mówię tu o kwocie 500zł.
Czego oczekuję?
Przede wszystkim żeby zlecenia wchodziły jak należy a w wypadku kiedy będzie mi dobrze szło,to żeby przypadkiem Broker nie chciał mnie uwalić.Podejrzewam że to spełniają jedynie brokerzy ECN.
Mój styl gry to raczej trzymanie krótko pozycji,po 10-30 pipsów,bo wtedy czuję się najlepiej.Czasem otworzę coś większego,ale zważając na moją osobowośc,nie robię tego zbyt często.Dlatego prowizje są dosyć istotnym aspektem.
Obczaiłem sobie więc najpierw brokera bzwbk,bo mam tam też konto zwykłe bankowe.Pierwsze co sprawdziłem to prowizje i znalazłem coś takiego
"Dla rynku Forex prowizja 0,0045% wartości transakcji, pobierana w przypadku otwarcia pozycji jak i jej zamknięcia, bez opłat ukrytych w spreadzie."
Czy to znaczy ze przy kwocie 500zł wejście+wyjście w pozycje lewarem 1:20 kosztuje mnie 90zł o.O?Czy może coś źle ogarnąłem?No i jakiego brokera mi polecicie od siebie?
Z góry dzięki
Re: Pierwszy broker+pytanie odnośnie prowizji
Tam pisze wyraźnie ze ten procent jest od wartości transakcji a nie od wielkości depozytu:-) zależy jakim lotem i wtedy można sobie to policzyć. Druga sprawa to chyba będziesz miał problem z otwarciem pozycji na lewarze 1:20 z depozytem 500zl:-)
Czyli dobrze to policzyłem?Lewar 1:20 to przykład akurat,ale z ciekawości,czemu byłby to problem?
Heh od razu mówię że mam problem z merytorycznym przekazywaniem informacji. A więc policzyłes źle. Jak otwierasz pozycję raczej ie robisz tego za całe depo tylko za określoną jego część. Jak się domyślam pewnie na początku będzie to 0.01lota. I właśnie od tej kwoty musisz liczyć ta prowizje. Dokładnie juz nie pamiętam ile to jest dokładnie. A co do lewara to żeby otworzyć jakakolwiek pozycję z lewarem 1:20 również musisz posiadać o wiele większy depozyt ponieważ po prostu nie starczy Ci tych pieniędzy do zawarcia transakcji. Do takiej kwoty myślę że dobry będzie lewar 1:500 i gra 0.01lota. Jeśli chodzi o BRE o którym wspomniałeś to z tego co się orientuje najmniejsza wplata wynosi tam 2000zl
Lewar 1:500
? A o BRE nie wspominałem w żadnym miejscu 
edit: Pytanie odnośnie prowizji już nie ważne,nie zauważyłem znaku %.....

edit: Pytanie odnośnie prowizji już nie ważne,nie zauważyłem znaku %.....
No fakt pomyliło mi się pisałeś o bzwbk. Szczerze mówiąc nawet nie wiem jakie są tam warunki. Czemu zdziwił Cię tak ten lewar? Poczytaj sobie na ten temat a dowiesz się dlaczego jest on praktycznie niezbędny przy tak niskim depozycie. To że lewar jest wielki nie oznacza ze musisz z niego korzystać na maxa. Po prostu pomoże Ci on w zawieraniu większej ilości transakcji przy w miarę wysokim margin lvl. Przyjmij sobie ze na początku grasz za 0.01 lot a w miarę gdy Twój depozyt będzie się powiekszal będziesz zawierał transakcje w których nie będziesz ryzykował więcej niż np 2 proc depo. I pamiętaj pierwsza fundamentalna Zasada - nie spiesz się nigdzie. Graj powoli i mała łyżeczka dokładaj do swojego depo. Pewnie czytałeś na tym forum i wielokrotnie widziałeś co się dzieje gdy ktoś widzi w sobie boga forexu po kilku zyskowne transakcjach i się przelewarowywuje.
- uciekinier
- Pasjonat
Totalnie źle liczysz prowizje
W wiec , powiedzmy 1 lot czyli 100 000 USD X 0,0045 % = 4,5 USD proste jak ....
A prowizja jest pobierana przy zawarciu tranzakcji z góry za obie strony, czyli za wejście i wyjście z pozycji.
Jeśli chodzi o BZWBK mam tam akurat główne swoje konto , mogę powiedzieć że instytucja solidna. Oczywiscie według mnie. Ale osobiście uważam że w Twoim przypadku nierealna z kapitałem 500 PLN. Brak mikrolotów . Mimimalna pozycja to 0,1 lota. Przy kapitale 500 PLN to praktycznie samobój.
Lepszą oferte w/g mnie dla Ciebie ma BRE bo mają konto mimi gdzie mozesz otworzyć pozycje 0,01 lota to z brokerów PL, jesli chodzi o innych to ewentualnie polecałbym Armada brok z siedzibą w Estoni ale zakładaj konto w PLN bo w EUR i USD drogie sa przelewy prowizja 0,0020% a jesli załozysz przez ForexClub to 0,0018% ForexClub wygoogluj sobie , lub XM albo HotForex obydwa z siedziba na Cyprze.
Nie polecam Bossy z BOŚ Banku.
Powodzenia
W wiec , powiedzmy 1 lot czyli 100 000 USD X 0,0045 % = 4,5 USD proste jak ....
A prowizja jest pobierana przy zawarciu tranzakcji z góry za obie strony, czyli za wejście i wyjście z pozycji.
Jeśli chodzi o BZWBK mam tam akurat główne swoje konto , mogę powiedzieć że instytucja solidna. Oczywiscie według mnie. Ale osobiście uważam że w Twoim przypadku nierealna z kapitałem 500 PLN. Brak mikrolotów . Mimimalna pozycja to 0,1 lota. Przy kapitale 500 PLN to praktycznie samobój.

Lepszą oferte w/g mnie dla Ciebie ma BRE bo mają konto mimi gdzie mozesz otworzyć pozycje 0,01 lota to z brokerów PL, jesli chodzi o innych to ewentualnie polecałbym Armada brok z siedzibą w Estoni ale zakładaj konto w PLN bo w EUR i USD drogie sa przelewy prowizja 0,0020% a jesli załozysz przez ForexClub to 0,0018% ForexClub wygoogluj sobie , lub XM albo HotForex obydwa z siedziba na Cyprze.
Nie polecam Bossy z BOŚ Banku.
Powodzenia

"Fundamenty tworza trendy a cena porusza sie w techniczny sposob. Jedno drugiego nie wyklucza"
ZielonaMgiełka
ZielonaMgiełka
Odnośnie prowizji to fakt proste jak cep,ale po prostu nie wiem jakim cudem nie zauważyłem tego znaczka "%" 
Mój plan odnośnie MM to ryzykowanie max 3% kapitału na jedną transakcję,nie więcej.
Dzięki za porady,wybiorę chyba albo Armade albo właśnie BZWZBK.

Mój plan odnośnie MM to ryzykowanie max 3% kapitału na jedną transakcję,nie więcej.
Dzięki za porady,wybiorę chyba albo Armade albo właśnie BZWZBK.
- uciekinier
- Pasjonat
Z depozytem 500 PLN nie pchaj sie do BZWBK , radzę naprawdę szczeze. Może byc tak że powiedzie ci się i bedzie O.K ale może się zdarzyć że jedna tranzakcja będzie ostatnią. Nie piszę tego złośliwie , poprostu zyczę ci jak najlepiej a głupo byłoby jak byś się zniechecił do FX jako całości poprzez zły dobór broka do depo.
Praktycznie aby otworzyć minimalną pozycje w BZWBK potrzebujesz 400 PLN, zostanie ci 100 PLN zapasu, wiec wystarczy kilka pips że pójdzie nie tam gdzie chcesz i.... tak zwana wielka d*pa.
Masz przykład : kupjesz EUR 0,1 lota więc 10 000 przy lewarze 100 :1 to 100 EUR czyli 420 PLN, a mniej niz 0,1 lota w BZWBK nie kupisz.
Armada zdecydowanie lepsza jest w Twojej sytuacji.
Praktycznie aby otworzyć minimalną pozycje w BZWBK potrzebujesz 400 PLN, zostanie ci 100 PLN zapasu, wiec wystarczy kilka pips że pójdzie nie tam gdzie chcesz i.... tak zwana wielka d*pa.
Masz przykład : kupjesz EUR 0,1 lota więc 10 000 przy lewarze 100 :1 to 100 EUR czyli 420 PLN, a mniej niz 0,1 lota w BZWBK nie kupisz.
Armada zdecydowanie lepsza jest w Twojej sytuacji.
"Fundamenty tworza trendy a cena porusza sie w techniczny sposob. Jedno drugiego nie wyklucza"
ZielonaMgiełka
ZielonaMgiełka
Dzięki za zwrócenie uwagi odnośnie tych lotów w BZWBK.Zapomniałem sprawdzić jaka jest minimalna wielkość transakcji ,a przy wielkości 0,1lota to moje depo jest zdecydowanie za małe jak sam zresztą napisałeś.
A co do BRE to chyba usunęli z oferty to konto mini,bo tu nic nie ma.
http://www.breforex.pl/rodzaje-rachunkow
A co do BRE to chyba usunęli z oferty to konto mini,bo tu nic nie ma.
http://www.breforex.pl/rodzaje-rachunkow