Parsowanie przesyłanych danych.

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Ribelo
Stały bywalec
Stały bywalec

Parsowanie przesyłanych danych.

Nieprzeczytany post autor: Ribelo »

Postaram się krótko i zwięźle, chodź pytanie może być dość "dziwne".

Na co dzień siedzę w pythonie, jak i w pythonie piszę od długiego już czasu własną strategię. Dochodzę do etapu, w którym w zasadzie zostaje mi komunikacja między powstałymi programami. Zdecydowałem się na ØMQ, ale nie w tym rzecz...

...rzecz w tym, czy ktoś coś wie/widział/ o jakimś "frameworku" do parsowania stringów po stronie mqla? Chciałbym możliwie wiele informacji wynieść z mt4 by cała logika strategii znajdowała się na zewnątrz mt4. Poczynając od wejścia, na MM i zarządzaniu pozycji kończąc.

Standardowe funkcje mql to obsługi stringów są....ubogie to mało powiedziane. MQL ma potworne problemy z wczytaniem csv i formatowaniem daty, tak, by zmieścić się w 100 linijkach kodu :D

Nawet jeżeli coś takiego nie istnieje, to może chociaż ktoś ma pomysł lub doświadczenie w podobnych zagadnieniach. Szczerze mówiąc nic, co jest możliwie elastyczne nie przychodzi mi do głowy. Jednocześnie nawet sztywne rozwiązania przerażają mnie mnogością kodu wymaganą do napisania. W ogóle...mql jest przerażający :P

I raczej nie chodzi mi o wysłanie takich pierdół jak "BUY;lot;cena_wejścia;sl;tp", tylko np wysłanie całej historii zleceń, albo odebranie całej kilku wymiarowej tablicy etc.

Pozdrawiam.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Ribelo pisze:Standardowe funkcje mql to obsługi stringów są....ubogie to mało powiedziane. MQL ma potworne problemy z wczytaniem csv i formatowaniem daty, tak, by zmieścić się w 100 linijkach kodu
MQL szczytem wygody nie jest ale z tą datą i 100ma liniami to ciut przesadziłeś.
Ribelo pisze:W ogóle...mql jest przerażający
Nie bój się nie gryzie. Jest badziewny to fakt, ale raczej prosty. IMHO prostszy niż python.

Ogólnie: parsowanie stringów w mqlu to prosta sprawa. Gdzieś mam bibliotekę (open) z dodatkowymi rzeczami do mql'a, a w niej zdaje się były takie funkcyjki.
Tylko chwilowa amnezja: i za nic nazwy sobie tego nie mogę przypomnieć :)

Ale można napisać to łatwo we własnym zakresie: wystarczy w zasadzie prosta funkcja realizująca zadanie typu "daj n ty podciąg ze stringu gdzie separatorem jest znak x". czy też tworząca tablicę stringów na podstawie ciągu wejściowego i danego separatora.

Jest też inna opcja. Może to:
https://sites.google.com/site/prof7bit/ ... ntegration
zrobi Ci robotę.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Poszukaj bibliotek usera hanover z forexfactory.

Ribelo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Ribelo »

Dzięki Esco, to chyba to, czego tak naprawdę szukałem.

A jeśli chodzi o prostotę pythona, to imho nie ma bardziej intuicyjnego języka. Wcześniej pisałem w mqlu, gdzie największa rzecz(sama logika) jaką napisałem miała ~3000linijek kodu. W pythonie średnio funkcje miały 2x mniej kodu. Nie chcę nic mówić o czytelności i takich smaczkach jak obiektowość.

Odnośnie tego co stworzył 7bit. Gdzieś już kiedyś się o to otarłem. Kiedyś nie widziałem dla tego zastosowania, ale dzisiaj wydaje się bardzo kuszącą rzeczą.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ