Orderflow i Struktura rynkow

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy korzystasz z DOM na FX?

Tak - pomaga mi na fx
6
22%
Tak - ale,nie wiele mi to daje
0
Brak głosów
Tak - ale, nie na fx
1
4%
Nie - bo nie rozumiem jak to działa
12
44%
Nie - wiem jak działa,ale nie pomaga mi
3
11%
Nie - na fx nie ma sensu
5
19%

Liczba głosów: 27

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

brother pisze:Matka nie rozumiem czemu zadajesz te pytania, przecież widzisz, że ten rodzaj gry polega na szukaniu miejsc gdzie opór zamienił się we wparcie i odwrotnie. Potem kolejny raz gramy z kierunkiem ostatniego odbicia, może Greenhaze nie chce napisać wszystkiego i dlatego wygląda to na strzelanie, ale jak się cofniesz do początku to zobaczysz, że jest tam szereg warunków, które mówią czy poziom z historii ma prawdopodobieństwo zadziałać czy nie.
Myślałem, że po to jest temat, żeby czegoś się dowiedzieć a nie żeby pisać "wiem ale nie powiem". Uważam, że nie jest możliwe granie z kierunkiem ostatniego odbicia, ponieważ czy było odbicie można stwierdzić tylko w odniesieniu do historii. Wchodząc nie wiesz co będzie, a już na pewno nie z wyrysowanych kresek. Dlatego pytam, bo widzę błąd w założeniach. Mam nie pytać?
Ink. pisze:poprostu trzeba interpretować samemu poniewaz każda sytuacja na rynku jest troszke inna od poprzedniej
Dlatego nazywa się to grą losową. Myślisz, że jeszcze ktoś nie wie jakie inwektywy i ile razy kierowałeś pod moim adresem? Może już czas na jakąś merytoryczną dyskusję? Skoro to takie jasne, wytłumacz proszę jak grać na podstawie tych screenów, bo ja swoim upośledzonym organem nic wartościowego dostrzec tam nie potrafię.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

matka pisze: Uważam, że nie jest możliwe granie z kierunkiem ostatniego odbicia, ponieważ czy było odbicie można stwierdzić tylko w odniesieniu do historii. Wchodząc nie wiesz czy co będzie, a już na pewno nie z wyrysowanych kresek. Dlatego pytam, bo widzę błąd w założeniach. Mam nie pytać?
Oczywiscie ze jest mozliwe granie na breakout i retesttylko trzeba byc selektywnym.
Nigdy nie masz 100% pewnosci co sie moze stac wiec operujesz tylko prawdopodobienstwem. Od tego sa stopy i rozsadny MM zeby najwiecej wycisna z tych setupow ktore dzialaja w 70-80%.

Widzisz blad w zalozeniach tylko dlatego ze fundamentaalnie sie z tym nie zgadzasz i wywoluje to niepotrzebne zgrzyty.

Jesli taka strategia dzialala by zawsze, wszedzie i bylaby tak mocno oczywsita na wykresach to prawdopodobnie nie bylo by tylu przegranych. Tylko kto by dostarczal wtedy plynnosc :)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, 14:46 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

matka pisze:Wchodząc nie wiesz czy co będzie, a już na pewno nie z wyrysowanych kresek. Dlatego pytam, bo widzę błąd w założeniach. Mam nie pytać?
Skoro masz wiedzę jak nie grać w taki sposób to napisz, sam chętnie bym znalazł coś co pozwoli mi na komfort gry w oparciu o jasno zdefiniowane parametry.
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka pisze:Dlatego nazywa się to grą losową. Myślisz, że jeszcze ktoś nie wie jakie inwektywy i ile razy kierowałeś pod moim adresem? Może już czas na jakąś merytoryczną dyskusję? Skoro to takie jasne, wytłumacz proszę jak grać na podstawie tych screenów, bo ja swoim upośledzonym organem nic wartościowego dostrzec tam nie potrafię.
A bardzo prosto. masz doświadczenie w danym sposobie patrzenia na wykres, pewnie momenty określasz tak jak widzisz opisy autora na wykresach patrząc na lewą strone można "prognozaować" prawą, prognozować nie znaczy przewidzieć ze 100% dokadnością czyli jest szansa że możesz sie mylić "SL", nie angażujesz w to liczb, liości świec między x a y po prostu patrzysz, a pomaga :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Intuicja

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 946#466946

Prawdopodobieństwo subiektywne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawdopodo ... ubiektywne

Niepewność
http://pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_dec ... 5.9B.C4.87
W przypadku niepewności klasyczne metody statystyczne zawodzą, gdyż nie jesteśmy w stanie określić rozkładów prawdopodobieństwa konsekwencji decyzji. Podejmowaniem decyzji w takich warunkach zajmuje się statystyka bayesowska.
Zamiast skakania sobie do gardeł może lepiej na spokojnie zastanowić się nad tematem?

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

matka pisze:Skoro to takie jasne, wytłumacz proszę jak grać na podstawie tych screenów, bo ja swoim upośledzonym organem nic wartościowego dostrzec tam nie potrafię.
To proste. Szukasz klarownego poziomu na wyzszym interwale. Precyzyjnie zaciesniasz obszar popytu/podazy na nizszym interwale w oparciu o baze/punkt wybicia jesli takowy istnieje. Jesli cena po wybiciu jest akceptowana przez rynek i powraca do punktu wybicia w zaokraglony sposob po rozsadnym uplywie czasu stawiasz zlecenie. Jesli odbija sie zaraz powyzej twojego zlecnie to je anulujesz i zapom inasz o nim a jesli jest zrealizowane to w duzej czesci przypadkow dociera do pierwszego oporu i tam podejmujesz kolejna decyzje czy trzymac / brac czesc zyskow / zamykac calosc / przesuwac stopa.

Osobiscie pierwsze odbicia gram konserwatywnie i zamykam je dosyc szybko. Przewaznie to druga, glebsza penetracja oczyszcza rynek ze slabszych pozycji i przygotowuje rynek do czesto tych wiekszych wzrostow. Stopy sa przewaznie bardzo ciasne i w paru przypadkach na 10 udaje sie zlapac silny ruch na wyzszym interwale nawet ze stopem 10-20 pipsow. Tak to mniej wiecej w sposob mechaniczny mozna opisac.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, 15:00 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Esco pisze:To nie jest jakaś magiczna właściwość mózgu niektórych traderów jaksie tu niektórym wydaje
Zagadnieie jest dokładnie przebadane i potwierdzone opublikowanymi wynikami. Ignorowanie kluczowych pytań, zasłanianie się autorytetami, wyciąganie "potwierdzeń" wyrwanych z kontekstu, obelgi, wszystko to jest opisane w linku, który podsyłałem. Jeśli komuś to nie wystarczy, pod spodem jest masa referencji.
Chcesz powiedzieć, że nasi totolotkowcy stosują logikę rozmytą? ;)
brother pisze:Skoro masz wiedzę jak nie grać w taki sposób to napisz, sam chętnie bym znalazł coś co pozwoli mi na komfort gry w oparciu o jasno zdefiniowane parametry.
A może jednak wrócimy do tematu zamiast odwracać kota ogonem? Będę chciał porozmawiać o mojej wiedzy, to założę swój temat i raczej nie będę tam opisywał na pytania: "jeśli nie rozumiesz oczywistych faktów, to zapytaj Lovejoya".
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

matka tutaj jeszcze screen dla ciebie :)

Esco wszystkie te linki i teorie w jakiś sposob na nas oddziałowywują i pewnie wpływają na nasze decyzje tylko może zadam tobie pytanie w stylu matki

Jakie masz dane odnoscie tych teorii i w jakim procencie wpływają one na proces podejmowania decyzji najlepiej dena z roznych środowisk na przestrzeni x lat :)

A w psychologii i działaniu umysłu nic nie jest w 100% pewne, jeden podejmuje decyzje w większej czesci emocjonalnie drugi logicznie trzecvi jeszcze inaczej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

matka pisze: Chcesz powiedzieć, że nasi totolotkowcy stosują logikę rozmytą? Wink
Nie ma takiej możliwości ponieważ losowanie jest procesem prawdziwie losowym. (nie ma związku pomiędzy wynikami kolejnych losowań)
Ostatnio zmieniony 22 maja 2012, 15:00 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

matka pisze:"jeśli nie rozumiesz oczywistych faktów, to zapytaj Lovejoya".

Czy gdzies tak napisalem?

Raz wymienilem nazwy kilku traderow a ty w tak niecny sposob mnie cytujesz. NIeladnie. :roll:

Pare postow wyzej opisalem to w tobie zrozumialy mechaniczny sposob. Pewnie i tak zle ale coz, probowalem :)

ODPOWIEDZ