Optymalizacja - o co w tym chodzi?

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Optymalizacja - o co w tym chodzi?

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Witam! Zapewne dla Was to trywialne pytanie, ale dla mnie niestety nie - co prawda mam pewne domysły stworzone na podstawie skąpych informacji z forum i sieci, ale do końca nie jestem ich pewien. Dlatego też proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie o co chodzi z optymalizacją w testerze MT4 - co dzięki niej mogę zyskać? Czy np. mogę znaleźć dochodowe ustawienia TP i SL dla mojego EA? W jaki sposób interpretować wyniki optymalizacji oraz gdzie je mogę znaleźć? Po przeprowadzeniu back testu EA z zaznaczoną opcją "Optymalizacja" w zakładce "Rezultaty optymalizacji" oraz "Wykres optymalizacji" nie mam żadnych informacji - dodam, że EA w tym samym okresie czasu zawarło prawie 200 transakcji - z góry dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Optymalizujesz pewne parametry, które zaznaczysz sobie w ustawieniach. W moim przykladzie masz zaznaczone Take Profit i StopLoss.
W bocznych kolumnach zaznaczasz jakie parametry ma testować Od, do i co ile.
NP.w moim przykladzie masz TP od 20 do 40 co 5. Czyli tester sprawdzi wyniki dla ustawień TA : 20, 25,30,35,40.
Dla SL przetestuje : 10 i 20.
Tester przeanalizuje wszystkie kombinacje tych parametrów i wyświetli Ci wyniki.
Pamietaj, że łatwo jest przeoptymalizować, czyli dobierzesz super parametry, ale okaże się, że będą one tylko piękne w okresie testu. Im wiecej parametrów optymalizujesz tym łatwiej przeoptymalizować. Nie możemy zapominać, że EA musi mieć dobre zasady zawierania transakcji, a nie tylko dobre parametry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 14:16 przez personov, łącznie zmieniany 1 raz.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

musisz zaznaczyć , co chcesz optymalizować, którą wartość zmiennej.
ja w przykladzie, stawiasz ptaka po lewej, wpisujesz startową wartość, krok co ile, wartość końcową
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

mikolaj2 pisze:Dlatego też proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie o co chodzi z optymalizacją w testerze MT4 - co dzięki niej mogę zyskać?
Możesz sprawdzić jakie ustawienia sprawdzały się najlepiej na historii.
Przykład:
Testujesz sobie EA a w nim do optymalizacji dajesz SL: 10,20,30 i TP: 10,20,30

Po optymalizacji otrzymasz wyniki jakie ustawiania jakie parametry dawały 9zzysk DD , skuteczność itp):
czyli: 10 i 20,
10,30
10,40
20,10
20,30
20,40
30,10
30,20
30,30
30,40
40,10
40,20
40,30
40,40
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Re: Optymalizacja - o co w tym chodzi?

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

mikolaj2 pisze:Witam! Zapewne dla Was to trywialne pytanie, ale dla mnie niestety nie - co prawda mam pewne domysły stworzone na podstawie skąpych informacji z forum i sieci, ale do końca nie jestem ich pewien. Dlatego też proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie o co chodzi z optymalizacją w testerze MT4 - co dzięki niej mogę zyskać? Czy np. mogę znaleźć dochodowe ustawienia TP i SL dla mojego EA? W jaki sposób interpretować wyniki optymalizacji oraz gdzie je mogę znaleźć? Po przeprowadzeniu back testu EA z zaznaczoną opcją "Optymalizacja" w zakładce "Rezultaty optymalizacji" oraz "Wykres optymalizacji" nie mam żadnych informacji - dodam, że EA w tym samym okresie czasu zawarło prawie 200 transakcji - z góry dziękuję za pomoc!
W zakładce rezultaty optymalizacji musisz odznaczyć opcję "pomin niepotrzebne rezultaty". Byc moze optymalizujac tak waski zakres optymalizacji ustawiles albo tak rygorystyczny ze odrzuca Ci wiekszosc ustawien.

Optymalizując bardzo łatwo jest przeoptymalizować strategię dla pewnego zakresu danych. Dopasować strategie do danych. Osobiście mogę udzielić Ci paru rad dotyczących optymalizacji:

-Włącz opcję wykresu 2d. Optymalizując szukaj "stref" parametrów które poprawiają wyniki strategii. Mając taką strefę jesteś w stanie stwierdzić czy dana strategia jest lepsza dla takiego zakresu parametrów niż dla innego.
- jeśli strategia działa tylko przy pojedyńczych ustawieniach parametrów to znaczy że nie działa.
fx-forum

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Dziękuję wszystkim osobom wypowiadającym się w wątku... Moje przypuszczenia dotyczące optymalizacji były jak najbardziej trafne - jednak bez Waszej pomocy nie wpadłbym na to, że optymalizowane parametry zaznaczam na karcie "Wpisz parametry" a nie "Optymalizacja" :-) Sam się teraz sobie dziwię, że sam na to nie wpadłem :-)

ODPOWIEDZ