Optymalizacja - o co w tym chodzi?
Optymalizacja - o co w tym chodzi?
Witam! Zapewne dla Was to trywialne pytanie, ale dla mnie niestety nie - co prawda mam pewne domysły stworzone na podstawie skąpych informacji z forum i sieci, ale do końca nie jestem ich pewien. Dlatego też proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie o co chodzi z optymalizacją w testerze MT4 - co dzięki niej mogę zyskać? Czy np. mogę znaleźć dochodowe ustawienia TP i SL dla mojego EA? W jaki sposób interpretować wyniki optymalizacji oraz gdzie je mogę znaleźć? Po przeprowadzeniu back testu EA z zaznaczoną opcją "Optymalizacja" w zakładce "Rezultaty optymalizacji" oraz "Wykres optymalizacji" nie mam żadnych informacji - dodam, że EA w tym samym okresie czasu zawarło prawie 200 transakcji - z góry dziękuję za pomoc!
Optymalizujesz pewne parametry, które zaznaczysz sobie w ustawieniach. W moim przykladzie masz zaznaczone Take Profit i StopLoss.
W bocznych kolumnach zaznaczasz jakie parametry ma testować Od, do i co ile.
NP.w moim przykladzie masz TP od 20 do 40 co 5. Czyli tester sprawdzi wyniki dla ustawień TA : 20, 25,30,35,40.
Dla SL przetestuje : 10 i 20.
Tester przeanalizuje wszystkie kombinacje tych parametrów i wyświetli Ci wyniki.
Pamietaj, że łatwo jest przeoptymalizować, czyli dobierzesz super parametry, ale okaże się, że będą one tylko piękne w okresie testu. Im wiecej parametrów optymalizujesz tym łatwiej przeoptymalizować. Nie możemy zapominać, że EA musi mieć dobre zasady zawierania transakcji, a nie tylko dobre parametry.
W bocznych kolumnach zaznaczasz jakie parametry ma testować Od, do i co ile.
NP.w moim przykladzie masz TP od 20 do 40 co 5. Czyli tester sprawdzi wyniki dla ustawień TA : 20, 25,30,35,40.
Dla SL przetestuje : 10 i 20.
Tester przeanalizuje wszystkie kombinacje tych parametrów i wyświetli Ci wyniki.
Pamietaj, że łatwo jest przeoptymalizować, czyli dobierzesz super parametry, ale okaże się, że będą one tylko piękne w okresie testu. Im wiecej parametrów optymalizujesz tym łatwiej przeoptymalizować. Nie możemy zapominać, że EA musi mieć dobre zasady zawierania transakcji, a nie tylko dobre parametry.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 14:16 przez personov, łącznie zmieniany 1 raz.
Solą życia jest kasa.
Możesz sprawdzić jakie ustawienia sprawdzały się najlepiej na historii.mikolaj2 pisze:Dlatego też proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie o co chodzi z optymalizacją w testerze MT4 - co dzięki niej mogę zyskać?
Przykład:
Testujesz sobie EA a w nim do optymalizacji dajesz SL: 10,20,30 i TP: 10,20,30
Po optymalizacji otrzymasz wyniki jakie ustawiania jakie parametry dawały 9zzysk DD , skuteczność itp):
czyli: 10 i 20,
10,30
10,40
20,10
20,30
20,40
30,10
30,20
30,30
30,40
40,10
40,20
40,30
40,40
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Re: Optymalizacja - o co w tym chodzi?
W zakładce rezultaty optymalizacji musisz odznaczyć opcję "pomin niepotrzebne rezultaty". Byc moze optymalizujac tak waski zakres optymalizacji ustawiles albo tak rygorystyczny ze odrzuca Ci wiekszosc ustawien.mikolaj2 pisze:Witam! Zapewne dla Was to trywialne pytanie, ale dla mnie niestety nie - co prawda mam pewne domysły stworzone na podstawie skąpych informacji z forum i sieci, ale do końca nie jestem ich pewien. Dlatego też proszę o "łopatologiczne" wyjaśnienie o co chodzi z optymalizacją w testerze MT4 - co dzięki niej mogę zyskać? Czy np. mogę znaleźć dochodowe ustawienia TP i SL dla mojego EA? W jaki sposób interpretować wyniki optymalizacji oraz gdzie je mogę znaleźć? Po przeprowadzeniu back testu EA z zaznaczoną opcją "Optymalizacja" w zakładce "Rezultaty optymalizacji" oraz "Wykres optymalizacji" nie mam żadnych informacji - dodam, że EA w tym samym okresie czasu zawarło prawie 200 transakcji - z góry dziękuję za pomoc!
Optymalizując bardzo łatwo jest przeoptymalizować strategię dla pewnego zakresu danych. Dopasować strategie do danych. Osobiście mogę udzielić Ci paru rad dotyczących optymalizacji:
-Włącz opcję wykresu 2d. Optymalizując szukaj "stref" parametrów które poprawiają wyniki strategii. Mając taką strefę jesteś w stanie stwierdzić czy dana strategia jest lepsza dla takiego zakresu parametrów niż dla innego.
- jeśli strategia działa tylko przy pojedyńczych ustawieniach parametrów to znaczy że nie działa.
fx-forum
Dziękuję wszystkim osobom wypowiadającym się w wątku... Moje przypuszczenia dotyczące optymalizacji były jak najbardziej trafne - jednak bez Waszej pomocy nie wpadłbym na to, że optymalizowane parametry zaznaczam na karcie "Wpisz parametry" a nie "Optymalizacja"
Sam się teraz sobie dziwię, że sam na to nie wpadłem