Opcje walutowe

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Opcje walutowe

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

TMS też posiada opcje.

@Songo: Faktycznie trochę namieszałeś.

Jako nabywca opcji PUT 1.3 w przypadku rozliczenia opcji po cenie 1.4 jesteś stratny o premię.
Jako wystawca w powyższej sytuacji, zachowujesz przyznaną premię.

EDIT: w przypadku nabywcy opcji cena ulega zmianom nie tylko na skutek zmiany ceny, ale także upływu czasu. Wzory wyceny opcji opierają się m.in. na zmienności. Jeśli cena długo utrzymuje się w podobnej odległości od profitu, to wraz z upływem czasu opcja będzie warta coraz mniej.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Robert Szymaniak pisze:
1) Kupujesz opcję Call (Long Call)

Ustalasz cenę wykonania na obecnym poziomie (np. 1,2900). Broker oblicza dla Ciebie premię w wysokości 20 pips. Oznacza to, że jeśli cena przekroczy poziom 1,2920, będziesz w zysku (In The Money). Zwykle premia opcyjna obliczana jest kwotowo i zależy od wspomnianych wcześniej czynników (cena wykonania, termin wygaśnięcia, zmienność). Jeśli rynek pójdzie w dół (przeciwnie do założeń), Twoja maksymalna strata będzie równa wysokości zapłaconej premii.

Jeśli cena dotrze, tak jak napisałeś, do 1,4000, a wciąż nie minął termin wygaśnięcia (3 tygodnie), to zarobisz na niej bardzo bardzo dużo. Opcję możesz zamknąć w każdym momencie, realizując aktualny zysk lub zaczekać do terminu jej wygaśnięcia.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia :-)
O faktycznie nie to chcialem napisac,dokladnie chodziilo mi o ta sytuacje.
Czy zysk jest uzalezniony tylko od tego gdzie cena dojdzie,czy termin wygasniecia ma tez cos tutaj do powiedzenia?
I czy aby na pewno dobrze zrozumialem,zalozmy ze moja mozliwa strata to 20 pkt,czy cena moze zleciec 100-200 punktow ,nastepnie 300 w gore- to i tak zarabiam? Nie 'wyrzuca' mnie z rynku ?

Awatar użytkownika
Robert Szymaniak
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Robert Szymaniak »

Cześć :-)

W tej sytuacji (Long Call), jeśli termin wygaśnięcia nie minął, Twoja opcja wciąż "pracuje". Możesz na niej stracić maksymalnie 20 pkt. Jeśli cena spadnie poniżej ceny wykonania opcji, a później znowu wzrośnie, to korzystasz na tym wzroście.

Oczywiście, jeśli kupiłeś opcje, która "przeżyłaby" spadek o 100 i wzrost o 300, to musiałbyś przyjąć odległy termin wygaśnięcia. Wtedy premia wynosiłaby znacznie więcej niż 20 ;-)

Podsumowując, jest dokładnie tak jak piszesz. W przypadku zajęcia pozycji Long Call, spadek ceny nie wyrzuca Cię z rynku :-)
Robert Szymaniak
FOREX Trader

czester77
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: czester77 »

Otworzyłem demo w TMS ale oni korzystają z platformy saxobanku mało czytelnej chyba trzeba będzie szkolonko z nimi przejść

ODPOWIEDZ