Opcje Binarne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

daromanchester pisze:Dzisiejszy przykład gry na zmienność.
tez sie pochchwale "swoja opcja" na zmiennosc
niestety nie robilem zadnych screenow w trakcie ale postaram sie opisac tak zeby mozna bylo latwo zrozumiec o co chodzilo :)

Obrazek

opcja European Digital Range Outside
otwarta piatek 13:03 przed danymi..cena cos okolo 1.2795
zasieg 1.2750 - 1.2850 (jezeli cena wyjdzie poza ten zasieg - wygrywamy...jezeli bedzie pomiedzy jedna wartoscia a druga - przegrywamy)

graficznie wygladalo to mniej wiecej tak:
Obrazek
pierwszy krzyzyk - otwarcie
drugi krzyzyk wygasniecie opcji (16:00)
niebieskie kreski - zasieg opcji

nie byla za tania bo kosztowalo to 0,6511 (231,14zl)
cena wyszla poza zasieg tak jak miala i opcja wygasla w poniedzialek o godzinie 16:00
ZYSK: 355-231,14=123,86zl

:)

=======================================
jeszcze jedna moja opcja tym razem "na spadki"

European Digital Below
target 1625.00 (jezeli cena bedzie ponizej tej wartosci - wygrywamy, jezeli bedzie powyzej - przegrywamy)
otwarta w piatek i kosztowala 0,5672 (201,36zl)
powinna wygasnac w poniedzialek o 16:00 (czyli dzis 09.01)
ZYSK: 355-201,36=153,64zl
(niestety przez przypadek zaznaczylem date 16.01 czyli poniedzialek za tydzien hehe :) ale jako ze to demo zostawilem tak jak jest zobaczymy co bedzie..aktualnie moge ja zamknac recznie z zyskiem okolo 25zl)

graficznie wygladaloby to mnie wiecej tak
Obrazek

pierwszy krzyzyk - otwarcie
drugi krzyzyk wygasniecie opcji (16:00)
niebieska linia - target 1625.00

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

pawelklos pisze:Opcje same w sobie są bardzo skomplikowanym narzędziem, na tyle skomplikowanym że większość inwestorów i ja sam odpuściłem (przerosło mnie albo wymagały zbyt dużo czasu aby to ogarnąć)
Powiem szczerze że robiłem kilka podejść pod opcje. Ale te thety gammy i inne cuda skutecznie mnie zniechęciły.
Binarne są w swojej konstrukcji dużo prostsze i sporo tańsze.
Nie mam ekonomicznego wykształcenia więc będę pisał językiem prostym jak najbardziej zbliżonym do rynku fx.
W necie jest nie dużo publikacji na temat opcji binarnych. A jak już coś się znajdzie to dla laika takiego jak ja po przeczytaniu wie się mniej niż przed :D (vide Equity Magazine 2)
Postaram się pociągnąć ten temat opierając się na przykładach z mojego konta real.
Temat mnie zainteresował przede wszystkim z powodu mojego lenistwa.
Lubię pospać :) a opcje binarne najlepiej otwierać przed sesją usa.
Po drugie jest tu zawsze z góry założony SL.
Potencjalnie duże RR max 33 i to w ciągu kilku godzin.
Bardzo duży wachlarz możliwości.
Zero podatku. (w UK)
Brak rekwot, poślizgów.

Z racji że dzisiaj przegiąłem i wstałem po 15 to dla potrzeb edukacyjnych otwarłem opcje tygodniowe na EURUSD.
Dziennej nie było sensu. Na razie nie łączę AT z grą na opcjach.
Po prostu kupuje tanio żeby sprzedać drogo.

Przykład na zmienność tygodniową dla EURUSD:
Opcja wygasa w piątek wieczorem.
eska na 1.2425 za 4 punkty
elka na 1.3075 za 7.5 punkta

czyli jak w piątek wieczorem cena będzie ponad 1.3075 to zgarniam 88.5 punkta na czysto.
lub jak będzie poniżej 1.2425 to tak samo
stracić mogę maksymalnie 11.5 punkta czyli RR trochę poniżej 8
z tym że trzymam rękę na pulsie i np. według aktualnej wyceny gdyby edek skoczy dzisiaj lub jutro 100 pips do góry lub w dół to tak na oko mógłbym zamknąć z zyskiem około 10 punktów.
Ale mam cały tydzień na przyglądanie się co się będzie działo.

Obrazek

seba dzięki za Twoje przykłady. Myślę że warto by przenieść ten temat to do działu strategi i zmienić nazwę na Opcje binarne.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2012, 23:22 przez daromanchester, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

daromanchester

Według tego co piszesz takie opcje mogą być zabezpieczeniem przed nadzwyczajnym ruchem ceny.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

skco tak mi się wydaje że chyba po to powstały też. Ale ja się nie znam za bardzo. :)
Pamiętasz jak nasze firmy poleciały na opcjach jak się tylko w jedną stronę ustawiły.
Kombinuje jak używać opcji binarnych jako SL.
Czyli otwieram longa na spot do tego short na opcji.
Ale to wymaga pewnych wyliczeń do dopasowania wielkości pozycji która jest niestety uzależniona od czasu i zmienności (wynika to z wzorów na wyliczanie opcji)
Taka opcja mogłaby być bardzo tanią wersją SL. Muszę to rozgryźć kiedyś i sprawdzić w praktyce.

wątek na FF:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=173735

Dodano po 27 minutach:

Postanowiłem pokazać jeszcze jeden przykład.
Bo jak codziennie będę tak wstawał jak dzisiaj to umrę z głodu a tak to coś może wpadnie na koniec miesiąca :)
Monthly Touch

Tutaj stosuje się elki. Czyli kupiłem że cena dotknie 1.3450 do końca miesiąca.
I kupiłem że cena dotknie 1.2150 do końca miesiąca.
Opcja realizuje się gdy dany poziom się spełni czyli cena go dotknie.
Widełki są dosyć szerokie. Więc jeśli cena dojdzie do 1.3450 to ciężko liczyć że zawróci i dotknie 1.2150. Ale cuda się zdarzają i można zarobić dwa razy.

L 1.3450 za 8.7 punkta
L 1.2150 za 13.5 punkta

gdybym otwarł eski na te poziomy to by oznaczało że zakładam że cena tam nie dojdzie. Ale o tym kiedy indziej.

Transakcja kosztowała mnie 22.2 punkty
Przy wariancie że któryś z poziomów zadziała oznacza to zysk na czysto 77,8 punkta.
Ja myślę że jest spora szansa :D

Obrazek

A poniżej jak to wygląda na wykresie. Niebieskie linie obrazują nam kanał cenowy.

Obrazek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

skco pisze:daromanchester Według tego co piszesz takie opcje mogą być zabezpieczeniem przed nadzwyczajnym ruchem ceny.
daromanchester pisze:skco tak mi się wydaje że chyba po to powstały też
podam wam taki przyklad po co sa opcje...na pierwszy rzut oka moze glupi ale prawdziwy i z zycia wziety:

zalozmy ze sciagacie rozne sprzety z chin i sprzedajecie je w polsce np na allegro. chinczykom placicie w USD. pod koniec wakacji 2008 roku dolar kosztuje nieco ponad 2zl. kupiliscie ile daliscie rade i teraz myslicie sobie tak: teraz juz nie mam pieniedzy na wiecej towaru ale jakbym mogl kupic dolary po 2zl np za 4 miesiece przed samymi swietami to byloby pieknie :) wiec wykupujecie opcje na kupno USD po cenie 2,00 np na 1 grudnia 2008. (nie po to zeby zarobic na tym miliard dolarow tylko zeby zabezpieczyc sobie odpowiedni dla was kurs dolara). oczywiscie placicie przy tym jakas tam premie opcyjna dla wystawcy.

1 grudnia 2008 dolar kosztuje mniej wiecej 3zl. ale wy macie wasza opcje z sierpnia. wiec kupujecie dolary po 2,00 a nie po 3,00...wiec przy 9000zl wychodzi 4500$ zamiast 3000$ i mozecie kupic tyle towaru za USD z chin ze starczy do maja 2009 :)

a jezeli kurs USD zamiast rosnac spadlby z 2,00 w sierpniu do np 1,50zl 1 grudnia?
wtedy nic sie nie dzieje...przepada wam premia opcyjna (np 500zl) i nie korzystacie z opcji... ale za to wasze 9000zl mozecie wymienic na 6000USD i kupic duzo wiecej towaru i na tym zarobic pokrywajac stracona premie.

gdybym w 2008 wiedzial co to sa "opcje" i jak dzialaja wtedy zupelnie inaczej by to wszystko dzis wygladalo hehe ;) bo tereaz raczej nie szybko zobaczymy 2,00 za USD w kantorach :)
daromanchester pisze:Pamiętasz jak nasze firmy poleciały na opcjach jak się tylko w jedną stronę ustawiły.
tutaj chodzilo o cos takiego:
firmy wykupowaly opcje zeby zabezpieczyc sobie odpowiedni dla nich kurs walut..ale zeby nie placic prowizji opcyjnej za rada madrych bankierow.............same wystawialy opcje.
oczywiscie wszystko w jedna strone...a na pytanie "panie bankierze a co bedzie jak kurs jednak wzrosnie?" padala najczesciej odpowiedz: "panie no co pan...przeciez nie wzrosnie bo nie moze wzrosnac :)" wystawionych opcji bylo zazwyczaj kilka po to aby pokryc premie poprzedniej wlasnej opcji oraz pewnie niektorzy chcieli tez sobie na tym troche zarobic :) ....niestety kurs PLN o tym nie wiedzial ze "nie moze wzrosnac" i poszybowal w gore...takze wielu przedsiebiorcow zyskalo na "swojej pierwszej" opcji dzieki czemu mogli zakupic wiecej towaru i zarobic wiecej PLN...dostali tez premie opcyjne za opcje ktore sami wystawili...ale jak przyszlo do pokrycia opcji ktore sami wystawili nastapila wielka tragedia i masowe bankructwa.

dla przykladu to tak jakbym kliknal BUY 1 lot EURUSD, a zeby zabezpieczyc swoja pozycje wzialbym takze SELL 8 lotow EURGBP po czym cena by wystrzelila w gore

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

seba pisze:gdybym w 2008 wiedzial co to sa "opcje" i jak dzialaja wtedy zupelnie inaczej by to wszystko dzis wygladalo hehe
:) Nie sądzę, po fakcie łatwo mówić. A kupno opcji na konkretniejszy volumen kosztuje niemało. Nie ma darmowych obiadków: ryzyko na opcjach jest tak jak i na fx, a wystawiający opcje nie są durniami: mają wszystko dobrze policzone. Więc pewnie w 2008 też byś się łamał czy to już i czy warto ryzykować :)

Co nie znaczy oczywiście, że nie da się tu zarobić....

Apropo tematu jak już sprawdzacie te platformy to może widzieliście gdzieś opcję vaniliową na kontrakt wig 20 ?
XTB niestety "po cichu" wycofało opcje waniliowe na indexy już jakiś czas temu.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Waniliowe na wig20 tylko biura maklerskie.
XTB się wycofało z waniliowych bo teraz wystawiają swoje opcje, na własny rachunek wykonują transakcje syntetyczne i przycinają dużżżo więcej.
Co do wartości opcji oferowanych przez XTB to czy wartość nie odbiega znacznie od ceny opcji
:D :!:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

daromanchester pisze:Przykład na zmienność tygodniową dla EURUSD:
Opcja wygasa w piątek wieczorem.
eska na 1.2425 za 4 punkty
elka na 1.3075 za 7.5 punkta

czyli jak w piątek wieczorem cena będzie ponad 1.3075 to zgarniam 88.5 punkta na czysto.
lub jak będzie poniżej 1.2425 to tak samo
stracić mogę maksymalnie 11.5 punkta czyli RR trochę poniżej 8
jak do tej pory probowalem walczyc z dwoma typami opcji:
- na zmiennosc przed danymi z krotkim terminem (tak jak w przypadku EURUSD powyzej)
- oraz na spadki/wzrosty przy oporze/wsparciu tez z krotkim terminem (tak jak GOLD powyzej)

ale po przeczytaniu tego posta postanowilem sprawdzic tez cos takiego jak napisales...
czyli opcja od poniedzialku do piatku na potencjalny duzy ruch, wzglednie tania i z duzym RR
sprawdzilem stawki w xtb i tu mnie zaskoczyli..

opcja "ponizej" 1.2525 - 0,0506
opcja "powyzej" 1.3075 - 0,0483
czyli razem wychodzi 9.89 pkt

sprawdzilem ile kosztuje opcja European Digital Range Outside i wyszlo 0,0784 i taka wlasnie kupilem za 200zl.

czyli podsumowujac:
premia kosztowala mnie 15,68zl
do wziecia jest 184,32zl

graficznie wyglada to mniej wiecej tak:
czerwona pionowa kreska wskazuje termin wygasniecia opcji...
niebieskie poziome pokazuja zasieg ktory chcialbym zeby zostal przekroczony
i albo wygramy albo nie wygramy tyle co jest napisane :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Ciekawe jak to uwzględnić w picie w PL... Wie ktoś coś ?

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

ODPOWIEDZ