obliczanie prawdopodobieństwa sygnału
obliczanie prawdopodobieństwa sygnału
Witam
Czy jest sposób aby obliczyć prawdopodobieństwo sygnałów płynących ze wskaźników? Np oscylator znajduje się w obszarze wyprzedania, co skłaniało by nas do zajęcia pozycji krótkiej - jeśli chciałbym obliczyć prawdopodobieństwo powodzenia takiej transakcji to czy mam taką możliwość?
Czy jest sposób aby obliczyć prawdopodobieństwo sygnałów płynących ze wskaźników? Np oscylator znajduje się w obszarze wyprzedania, co skłaniało by nas do zajęcia pozycji krótkiej - jeśli chciałbym obliczyć prawdopodobieństwo powodzenia takiej transakcji to czy mam taką możliwość?
Re: obliczanie prawdopodobieństwa sygnału
Możesz zbadać skuteczność sygnału w przeszłości i mieć nadzieję, że będzie to miało przełożenie w przyszłości.
Samo obliczanie prawdopodobieństwa sygnału jest złożoną sprawą, bo udana transakcja to nie tylko dobrze wytypowany kierunek.
Samo obliczanie prawdopodobieństwa sygnału jest złożoną sprawą, bo udana transakcja to nie tylko dobrze wytypowany kierunek.
Tak, tylko jeśli badam skuteczność sygnałów w przeszłości i opieram się wyłącznie na tych badaniach tudzież obserwacjach, skłaniam się bardziej ku spekulacji a nawet szczęściu.Mi chodzi o bardziej analityczne podejście do tematu.
Jeśli nie szukasz spekulacji na rynku czas zająć się gruntowną analizą makroekonomiczną.Gregi85 pisze:Tak, tylko jeśli badam skuteczność sygnałów w przeszłości i opieram się wyłącznie na tych badaniach tudzież obserwacjach, skłaniam się bardziej ku spekulacji a nawet szczęściu.Mi chodzi o bardziej analityczne podejście do tematu.
-
- Pasjonat
Badanie sygnałów z przeszłości to właśnie jest analityczne podejście. Innej drogi nie ma.Tak, tylko jeśli badam skuteczność sygnałów w przeszłości i opieram się wyłącznie na tych badaniach tudzież obserwacjach, skłaniam się bardziej ku spekulacji a nawet szczęściu.Mi chodzi o bardziej analityczne podejście do tematu.
W teorii portfela też wykorzystuje się stopy zwrotu z przeszłości... I jeśli nazywasz to szczęściem to wszyscy zarządzający liczą tylko na szczęście.
Gdy posiadasz dane liczbowe możesz też empirycznie wyznaczyć prawdopodobieństwo. A danych przecież sobie nie wymyślisz na poczekaniu?
Możesz podeprzeć się dodatkowymi wskaźnikami, analizami czy czymkolwiek aby wzmocnić siłę sygnału. (chyba o toteż Ci chodzi?). Ale to jest tylko wzmocnienie subiektywnych szans a z prawdopodobieństwem jakie znamy z teorii ma niewiele wspólnego.
A skąd mógłbym wziąć owe dane liczbowe. Czy są one wynikiem moich własnych subiektywnych poglądów na temat skuteczność danego wskaźnika? Np. według moich obserwacji i złażeń wnioskuje że oscylator MACD sprawdza się w 40%, średnia krocząca 60% a Ichimoku 55%, czy może nie da się określić w procentach skuteczności działania wskaźników?forexsowicz91 pisze:Gdy posiadasz dane liczbowe możesz też empirycznie wyznaczyć prawdopodobieństwo. A danych przecież sobie nie wymyślisz na poczekaniu?
Możesz podeprzeć się dodatkowymi wskaźnikami, analizami czy czymkolwiek aby wzmocnić siłę sygnału. (chyba o toteż Ci chodzi?). Ale to jest tylko wzmocnienie subiektywnych szans a z prawdopodobieństwem jakie znamy z teorii ma niewiele wspólnego.
na tym poziomie znajomości wskaźnika (bo zapewne już go dobrze znasz) jesli chodzi o mnie to szukałem prostych i jasno widocznych na wykresie elementów do swojego systemu analizy technicznejforexsowicz91 pisze:Możesz podeprzeć się dodatkowymi wskaźnikami, analizami czy czymkolwiek aby wzmocnić siłę sygnału
najlepiej pracowałem mając zaznaczone poziomy psychologiczne (liczby całkowite) albo poziomy fibonacziego
doświadczenie nauczyło mnie, iż największa szansa że sygnał odwrócenia kierunku jest prawdopodobny najbardziej, odbywa się w momencie nałożenia tych dwóch rzeczy: zawracajacy wskaźnik + poziom psychologiczny, zawracający wskaźnik + fibo
to jest takie najprostsze podejście do wskaźników, należy patrzeć na poziomy cenowe i umowne linie
Aby sprawdzić prawdopodobieństwo sygnału musisz w jakiś sposób obliczać ile razy sygnał się potwierdził, a ile nie.
Jednak tu jest problem, bo co to znaczy czy sygnał się potwierdził ???
Że obstawiając sygnał sell cena faktycznie spadła o 10 pips, o 20 pips, czy o 100 pips ???
Od momentu sygnału musi być założenie, że sygnał się sprawdził jeśli cena spadnie. Ale jak bardzo ? Ile pips ? Ile procent ?
Sprawa jest o wiele bardziej złożona niż się wydaje.
Jednak tu jest problem, bo co to znaczy czy sygnał się potwierdził ???
Że obstawiając sygnał sell cena faktycznie spadła o 10 pips, o 20 pips, czy o 100 pips ???
Od momentu sygnału musi być założenie, że sygnał się sprawdził jeśli cena spadnie. Ale jak bardzo ? Ile pips ? Ile procent ?
Sprawa jest o wiele bardziej złożona niż się wydaje.
Solą życia jest kasa.
-
- Pasjonat
jest kilka sposobów.A skąd mógłbym wziąć owe dane liczbowe.
możesz przetestować sygnały na symulatorze lub wizualizacji testera.
możesz też przetestować za pomocą EA (pozwoli to zaoszczędzić dużo czasu i sprawdzić dłuższy okres)
możesz też pobrać dane OHLC i w exelu albo innym programie obliczyć wartości wskaźnika i później sprawdzić jego działanie.
Najlepiej użyć EA, a jeśli nie potrafisz programować to symulator/tester.
Z tym że tak jak pisał personov musisz mieć obiektywne założenia kiedy uznajesz sygnał za prawidłowy a kiedy za fałszywy...
A możesz polecić jakiś symulator danych, bo nie miałem do tej pory z tym do czynienia.forexsowicz91 pisze: możesz przetestować sygnały na symulatorze lub wizualizacji testera