Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
pioun
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pioun »

To co mi się bardzo podoba w tym systemie i to mnie na prawdę zadziwiło:

W większości metod opartych o patterny wszelkiego rodzaju nie ma bezpośredniego połączenia pomiędzy jakością setupu a jego skutecznością nie mówiąc o risk reward. W NLA wygląda na to, że im bardziej perfekcyjny sygał, tym większe szanse tp ale... co najciekawsze, tym mniejsze ryzyko (bliżej stop). I to jest dla mnie na prawdę wartościowe samo w sobie.

Dlatego osobiście szukałbym najbardziej idealnego setupu a taki to tak na prawdę obarczony najmniejszym ryzykiem i potencjalnie największym zyskiem.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Kielki pisze:czy po prostu obserwowac kilka par i szukac perfect setupa (nie zawsze przeciez te pary chodza w ta sama strone)czy tez jesli pary sie mirroruja to zamiast na dwoch wejsc po 0,1 lota, to lepiej w jedna za 0.2? ktore podejscie mysliscie lepsze bedzie?
Wydaje mi się, że lepiej wchodzić tam, gdzie sytuacja wygląda na pewniejszą.
Może się okazać, że po wejściu już np. po 2- 3 minutach będziesz na BE i wtedy "zdążysz" jeszcze otworzyć pozycję na innej parze jeśli sytuacja się wyklaruje ...

Dodano po 1 minutach:
pioun pisze:W NLA wygląda na to, że im bardziej perfekcyjny sygał, tym większe szanse tp ale... co najciekawsze, tym mniejsze ryzyko (bliżej stop). I to jest dla mnie na prawdę wartościowe samo w sobie.
Masz rację. Jak jest dobry setup, to praktycznie od razu jesteś na plusie i czekasz tylko na TP.
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

Wybaczcie ze się wtrącam... gram z wykorzystaniem tego systemu, ale zaczynałem od SL23 i TP60 i tak już zostanę, chociażby po dzisiejszym dniu... od wczoraj miałem 8 wejść wtopionych (w miedzy czasie tez dobre oczywiście), ale chodzi mi o to, że tylko dzisiejszym popołudniem odrobiłem te 8 złych wejść... i wiecie co się zmieniło w mojej grze? Nie chodzi o system, NLA jest ok, PA jest cacy (i kilka innych), ale człowiek zaczyna wygrywać gdy takie mysli jak poniżej,
Mike_Scofield pisze:Chyba że troszkę później wchodzić, ale szkoda trochę tych pipsów na początku ruchu,
skasować tekstem HEXa
HEX pisze:Teraz widzicie czemu się wkurzałem bo wystarczy poczekać aż cena przyjdzie do ciebie poco łapać każdą świeczke
albo takim jak w moim opisie... czyli nie zgarniac wszystkich pipsów, tylko po kawałku i spokojnie. Jakby was zaprosili na urodziny, a wy od razu cały tort chcecie wciągnąć, to co się stanie? Na pewno taki koleś wylatuje z imprezy, a jak poczekasz i tylko po kawałeczku... :) resztę dopowiedzcie sobie sami.
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Ykee

chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi chodziło, gdy pisałem "szkoda trochę tych pipsów na początku ruchu". Tu nie chodzi o pazerność czy chciwość.

Ja dzięki temu, że wchodziłem wczoraj bardzo szybko, uratowałem kilka razy dupsko, bo zdążyłem przestawić stopa na BE. Na BE zakończyłem 5 transakcji z rzędu. Gdybym zwlekał i wchodził później to skończyłbym 5 razy na SL-u.

Oczywiście ktoś może zaraz napisać, że na pewno wejścia nie były zgodne z systemem itd i pewnie będzie miał dużo racji ... dopiero się uczę.
Ale mimo wszystko okazuje się, że jak się wejdzie szybko, to nawet jeśli się wejdzie nie w tą stronę, to można się z tego wyratować ...

Jak już opanuję system na tyle, że będę czekał aż "aż cena przyjdzie" do mnie jak napisał HEX, to pewnie będzie inaczej.

I nie bój się Ykee, tortu nie zabraknie dla nikogo .... :lol:

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Ykee pisze:od wczoraj miałem 8 wejść wtopionych

możesz podać swoje wejścia chętnie bym je przeanalizował.
chciałbym zobaczyć czy ja bym w nie wszedł.
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Dobek1
Bywalec
Bywalec

godziny

Nieprzeczytany post autor: Dobek1 »

witam usiadłem sobie na chwilkę przed kompem poczekłaem 15 minut i kolejne dwa wejścia, nie wiem czy dobrze to zrobiłem, tzn zgodnie z systemem, bo dopiero się go uczę, ale oba tp 20 pipsiorów, przy 0,1 lota = 40 $, oczywiście real, w sumie dzisiaj 164 pipsy, siediałem przy kompie w sumie 6 godzin prosze zobaczyć moje dwa ostatnie wejścia i sprawdzić jak ktoś ma czas czy dobrze wszedłem, czy to znów szczęście, proszę pisać jak coś źle, chcę się tego nauczyć:

4857016 2009.08.13 22:02 buy 0.10 eurusd# 1.4271 1.4251 1.4291 2009.08.13 22:12 1.4291 0.00 0.00 0.00 20.00
4857013 2009.08.13 22:01 buy 0.10 gbpusd# 1.6557 1.6537 1.6577 2009.08.13 22:12 1.6577 0.00 0.00 0.00 20.00
pozdrawiam

Dodano po 18 minutach:

aha godziny wejścia są przesunięte o 1 godzinę do przodu, bo to FX clearing, czyli wejścia 21.01 i 21.02 czasu polskiego..

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

HEX pisze:chciałbym zobaczyć czy ja bym w nie wszedł.
...nie wszedłbyś :) - choćby z tego powodu, że korzystając z kanału EMA50HL w połowę bym nie wszedł, w drugiej połowie, bym nie wychodził ;)
Rzecz w tym, że mój system ewoluował z PA - korzystałem z Support/Resist, oraz linii między RS (połowa drogi między RS), oraz średniej EMA3->2 TypicalPrice, z NLA zapożyczyłem świece godzinowe i to już był przełom... Jak się okazało kanał też się przydaje. Ale dodałem go dopiero dziś :)
Tak więc to nie jest czyste NLA, tylko hybryda jakaś z własnymi dodatkami... :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Dobek1,

HEX Ci pewnie napisze, że w kabla by nie wchodził, bo był w kanale na M15, a z kolei na M5 kanał był spadkowy więc raczej należało grać short o 20:50.

Tyle ze grając tym systemem i wchodząc stosunkowo szybko w zasadzie nawet grając przeciw trendowi można coś ugrać, pod warunkiem, że nie pomylisz się z kierunkiem danej świecy H1 ....

Swoją drogą 164 pipsy świetny wynik, gratuluję ....

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Mike_Scofield pisze:Tyle ze grając tym systemem i wchodząc stosunkowo szybko w zasadzie nawet grając przeciw trendowi można coś ugrać, pod warunkiem, że nie pomylisz się z kierunkiem danej świecy H1 ....
Nie gramy przeciwko trendowi LUDZIE :569: To ma być NEVER LOSE AGAIN a nie I WANT TRY !!Czytaliście moe wypociny??czmu znowu piszecie głupoty!!Grajcie M15 do cholery trzymajcie się zasad nie kombinujcie ugrałem dzisiaj ponad 200 pipsów właśnie tym sposobem.Ale widocznie ZA MAŁO może jak bym grał pod prąd to bym ugrał 250.Gówno bym ugrał dzisiaj bym ugrał a jutro bym przegrał.

Prosta zasada :
TRZYMAĆ SIĘ PROSTYCH ZASAD!! :569:

Ja widze wy chcecie więcej i więcej.Dobek 1 mi się spodobał napisałem mu trzymaj się TP 20 i trzy ma się chłopak gra z trendem i zgarnął 160 pipsów masakra.pewnie nigdy w 6 godzin nie ugrał tylu.a co może byc jutro??
Czemu nie możecie robić tak jak on i ja tylko wszystko komplikujecie zawsze poprawki.
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

HEX pisze:Nie gramy przeciwko trendowi LUDZIE To ma być NEVER LOSE AGAIN a nie I WANT TRY !!Czytaliście moe wypociny??czmu znowu piszecie głupoty!!Grajcie M15 do cholery trzymajcie się zasad nie kombinujcie ugrałem dzisiaj ponad 200 pipsów właśnie tym sposobem.Ale widocznie ZA MAŁO może jak bym grał pod prąd to bym ugrał 250.Gówno bym ugrał dzisiaj bym ugrał a jutro bym przegrał.
HEX, masz rację. Wcale nie pisałem, że należy tak grać!.
Przecież napisałem, że nie zagrał zgodnie z zasadami ... ale mimo to udało mu się cos ugrać ... Innym razem może wtopić ...

Dodano po 2 minutach:
HEX pisze:chłopak gra z trendem

A gdzie niby ten trend?
Przecież na GBP zagrał przeciw ...
Nie wiem jakie były te wcześniejsze wejścia, ale to o 21:02 na kablu było przeciw trendowi wg mnie ...
Ostatnio zmieniony 13 sie 2009, 22:15 przez Mike_Scofield, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ