Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

jarod pisze:Ten system jest bardzo fajny
I banalnie prosty! DARMOWY i w ogóle! trzeba tylko cierpliwości i wyrozumiałośći tak jak z kobietami :P
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

dzięki za wyjaśnienia, chyba wreszcie załapałem o co chodzi, wiele osób nie może uwierzyć w to, że proste zasady mogą być skuteczne, ja też jeszcze nie jestem dziadkiem (25 lat) ale chyba nie jestem za stary na forex :mrgreen:

myślę, że tylko prostota i ograniczenie chciwości może prowadzić do wygranej na rynku.

jak będę miał więcej czasu to na poważnie wezmę się za testy tego systemu,

pozdrawiam, Marcin

8)

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

HEX pisze:2. Gra TYLKO po uformowaniu tzw. "cienia", obojętnie czy górnego czy dolnego, czyli w trakcie tworzenia tzw. "ciała" świecy
czy rozumiesz dlaczego? możesz wytłumaczyć o co chodzi?

HEX
Gaduła
Gaduła

besot pisze:czy rozumiesz dlaczego? możesz wytłumaczyć o co chodzi?
Szczerze nie mam zielonego pojęcia:P Kerimb ma łeb i nie raz nie czaje kompletnie o co mu kaman ale wiem że na bank ma sens hehe :D Lepiej graj tak jak ja to przedstawiłem:D

Ogólnie chodzi tu o zmyłke jaką robi świeca.To tyle.Zwróć uwage że knoty to przegrani a ciało świecy do wygrani.coś w tym stylu.

Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

besot pisze:
HEX pisze:2. Gra TYLKO po uformowaniu tzw. "cienia", obojętnie czy górnego czy dolnego, czyli w trakcie tworzenia tzw. "ciała" świecy
czy rozumiesz dlaczego? możesz wytłumaczyć o co chodzi?
Chodzi o to jak działa rynek, a raczej jak działają "kupujący" i "sprzedający". Bo rynek przecież dzieli się na tych co kupując i na tych co sprzedają.
Ogólnie przyjęta jest zasada, że rynek porusza się w trendach i zawsze jest bardziej prawdopodobne, że rynek będzie kontynuował swój ruch dalej w tym samym kierunku.
Rynek jest jak obracające się koło, może co jakiś czas zwolnić (korekta), ale ciężko jest NAGLE zmienić kierunek (trend) obrotu. Trzeba najpierw koło zatrzymać i wprawić w ruch w drugą stronę.
Ale to mniej istotne. Wróćmy do kupujących i sprzedających.
Jeżeli ceny rosną to znaczy że kupujący chcą płacić wyżej, wyżej i wyżej podbijając tym samym cenę.
Jeśli ceny spadają to znaczy, że nie ma już kupujacych co by chcieli podbijać ceny, wyżej, wyżej i wyżej, a jak nie ma kupujących którzy chcą podbijać ceny wyżej to kto jest? Ano są SPRZEDAJĄCY, którzy ściągają ceny niżej, niżej i niżej.
Jak są formowane świeczki? Np.
Świeczka się otwiera i cena zaczyna rosnąć po czym zatrzymuje się na chwile, znów przychodzą kupujący (Ci którzy kupują podbijąc cenę wyżej, wyżej i wyżej), po czym znów chwile nic się nie dzieje i nie ma już kupujących którzy by chcieli płacić wyżej wyżej i wyżej. A skoro nie ma kupujących którzy chcą płacić wyżej to kto jest? Sprzedający - Ci którzy ściągają ceny w dół.
I tak właśnie porusza się rynek.
Kiedy świeczki robią gdzieś cień, pinbar, spadającą gwiazdę, młot itp. to znaczy nic więcej jak to, że po prostu ceny nie mogły się utrzymać dłużej na tym poziomie bo nie było chętnych którzy by chcieli tą cene utrzymać czy zapłacić więcej/mniej w zależności jaki cień (górny/dolny).
Jak rozbijesz taki pinbar na dwie świeczki (dwa razy mniejszy interwał) to może się okazać że to już są pełne dwie świece bez cienia, np zielona i czerwona, ale w "odosobnionym" (tory kolejowe u DiNapolego) miejscu dalej będzie to oznaczało, że ceny nie mogły utrzymać się na tym poziomie bo nie było chętnych kórzy by chcieli płacić taką cenę aby tendencja była kontynuowana.
Zawsze są jacyś sprzedający i zawsze są jacyś kupujący:), tylko którzy i na jak długo mają "przewagę" na rynku? Oto jest pytanie....

HEX
Gaduła
Gaduła

Inmax świetnie to wytłumaczyłeś.

I taka ciekawostka jak się tworzy zielona świeca H1 najpierw jest otwarcie ,minimum,maksimum zamknięcie OLHC stąd się bierze dolny cień w świeczce rosnącej.
Przy czerwonej odwrotnie otwarcie,maksimum ,minimum,zamkniecie OHLC

Oczywiście statystyczni.Ale to ma sens.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kielki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kielki »

Przeczucilem sie na m15, na m5 za duzo sie dzieje :)
Hex, ktore pary bys polecal do tego systemu? Zauwazylem, ze z reguly jest to kabel albo ejek, a jakies inne dobrze sie spisujace? Czy to nie ma roznicy? Ile par na raz obserwujesz?
Kluczowe znaczenie ma okreslenie kolory swiecy H1, wiec pierwsze minuty nowej godziny sa wazne, macie na to jakis sposob? Jest jakies buyzone +/-5pipsow czy cos takiego?

HEX
Gaduła
Gaduła

Kielki pisze:Przeczucilem sie na m15, na m5 za duzo sie dzieje :)
Hex, ktore pary bys polecal do tego systemu? Zauwazylem, ze z reguly jest to kabel albo ejek, a jakies inne dobrze sie spisujace? Czy to nie ma roznicy? Ile par na raz obserwujesz?
Kluczowe znaczenie ma okreslenie kolory swiecy H1, wiec pierwsze minuty nowej godziny sa wazne, macie na to jakis sposob? Jest jakies buyzone +/-5pipsow czy cos takiego?
nie potrafie nic więcej powiedzieć.Opisałem całą metode.Obserwuje wszystkie pary z jenem,dodatkowo kabla .

Dodano po 1 godzinach 2 minutach:

Widzieliście wejście na GU o godzinie 10:15. +20 pipsów ale wydaje mi się że dużo zostawiłem na stole;/

HEX
Gaduła
Gaduła

Ludzie patrzcie kolejne wejście na usdchf!!!czy to nie jest piękne i PROSTE po co komplikować.
Czemu wy zawsze musićcie komplikować proste rzeczy!!! LUdzie!!!jeszcze raz i napisze do admina żeby skasował cały wątek bo mam dosyć!

ile zarobiliście dzisiaj grając pod prąd?Ja grałem z Przyjacielem(trend) i zgarnołem ponad 100 pipsów!! czy nie wystarczy taka dniówka ??a mamy godzine 13:35!
Ostatnio zmieniony 13 sie 2009, 14:41 przez HEX, łącznie zmieniany 1 raz.

JaJony
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: JaJony »

Witam.
Obserwuję ten temat od samego początku i nie ukrywam że do dzisiaj nie za bardzo wiedziałem jak ma to działać . Dopiero jeden z ostatnich postów HEX'a otworzył mi oczy. Oto moje wejście na EURUSD.
Było to najłatwiejsze 40 pipsów w mojej styczności z tym rynkiem (2lata z przerwami).
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ