punkt widzenia zależy od punktu siedzeniaraposo pisze:Humorystycznie, bo to nie do końca tak działa...Tyle, że początkujący mogą to przeczytać i na serio w to uwierzyć, a to niedobrze
.
Pozdrawiam

zresztą nie ma o czym gadać bo to wszystko to i tak drobne
-- Dodano: wt 11-03-2014, 9:51 --
masz racje częsciowo bo jednak prawdopodobieństwo błędu jest w takim przypadku wieksze dla poczatującego gdy tego pita nie dostaje i sam wszystko robi niz gdyby pani grażynka z Polskiego brokera mu go wystawiła jej też może zdarzyc się błąd jednak prawdopod. tego jest sporo mniejsze - takie jest moje zdanie każdy ma prawo mieć swoje Ty jako doświadczony inwestor mający lata praktyki zapewne nie masz problemu z rozliczaniem pitu z "zagranicy" stąd taka twoja opinia i ją szanuje każdy może wybierać co chceSuperFOREX pisze:Jak już zauważył Raposo, PIT-8C nie chroni przed US, bo to podatnik ma poprawnie wypełnić PIT-38 i odpowiada za błędy - nawet jeśli przepisał je z PIT-8C wystawionego przez brokera!lukpiasek pisze: nie twierdze że się nie da tylko że lubie jasne sytuacje i wolę dostać pit8c a nie żeby kiedyś ktoś z u.s. sie przyczepił że coś źle przeliczyłem albo że zly kurs przeliczeniowy wybrałem
Najpweniejszy sposób, to indywidualna interpretacja podatkowa + automat do wyliczania PIT-38 z danych pobranych z rachunku forexowego. Waluta i siedziba brokera nie mają w tym wypadku znaczenia.
Jak poprzeglądasz sobie interpretacje podatkowe dotyczące forexu, to zobaczysz, że odpowiedź fiskusa zależy od tego w jaki sposób zostało postawione pytanie. Ważne, więc żeby je sensownie sformułować