n-ty temat o systemie

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
trejo
Stały bywalec
Stały bywalec

n-ty temat o systemie

Nieprzeczytany post autor: trejo »

Zacznę od cytatu z wywiadu z MrYogim, który przeczytałem wczoraj:

"Czasem trzeba wrócic do poczatku, żeby móc isc dalej".

Mógłbym po prostu zadać pytanie, ale właściwiej będzie oblec ją w pewien kontekst. Oto moja historia.

Na koncie real grałem od listopada 2011 roku. Wcześniej około pół roku uczyłem się strategii - teoretycznie (fora i książki) i praktycznie. Przez strategię rozumiem już konkretne zaawansowane uwarunkowania, a nie podstawy AT, bo te znałem wcześniej. Wyniki na demie nie powalały, ale pozwalały patrzeć z lekkim optymizmem w przyszłość. Gra w realu była huśtawką - zacząłem dobrze, później nastąpiło obsunięcie, powrót na 0 i obsunięcie się w kilku tranzakcjach na - 7%.
W pewnym momencie doszedłem jednak do wniosku, że strategia, której tyle czasu się uczyłem jest zupełnie nie dla mnie! Nie odpowiadały mi TF-my, zbyt duża uznaniowość (przez co widziałem zbyt wiele możliwości), zbyt mała jak dla mnie skuteczność (ok. 27%) oraz kilka innych czynników (ale przede wszystkim brak wyników).

Postanowiłem na dobre poszukać czegoś innego. Świadomość, że straciło się pół roku na coś, czego się nie czuło, i co ostatecznie było nie skrojone na moją miarę, była zajebiście bolesna.

Czytałem najpierw wszystko co wpadło mi w ręce i dotyczyło fundamentów strategii w ogóle - a więc jak szukać czegoś, co będzie mi odpowiadało.
Następnie zacząłem przeglądać strategie na FF. Wybrałem 3, które zacząłem testować.
Były one zupełnie różne jeżeli chodzi o założenia, ale po półtorej miesiąca okazało się, że łączy je w moim przypadku jedno: nie dają pozytywnego bilansu!
Nie mogę powiedzieć, że znowu poniosłem stratę, bo z każdej z osobna z tych strategii nauczyłem się bardzo wiele głównie jeżeli chodzi o zarządzanie otwartą pozycją oraz w kwestiach spójności i konsekwencji w trzymaniu się obranego systemu. Do jednej ze strategii poczułem wręcz miłość :) Niestety cena każdej randki okazała się zbyt wysoka :) Nie rosło tam, gdzie trzeba :)

Przychodzi jednak kolejny tydzień i już sam nie wiem co robić. Mój mózg jest coraz mniej elastyczny na kolejne formatowania i wtłaczanie kolejnych założeń, tzn. kolejne strategie mogę próbować wdrażać, ale mam coraz mniejsze przekonanie co do tego, że tym razem zaskoczy.
Ogólnie zaczynam nabierać przekonania, że na forach forexowych można znaleźć tylko strategie, które są już zużyte albo dopiero co testowane i dopracowywane na osobach je testujących.

Najprostsze odpowiedzi, które pewnie bym zaraz otrzymał to:

1. Jesteś łosiem, dawcą - skoro nic ci nie idzie i fx nie jest dla ciebie.
- Tego nie wykluczam. Wiem za to, że nawet jeżeli tak to mam cały czas dużą determinację w zmianie siebie.
2. Stwórz własny system!
- To jakbym przyszedł chory do lekarza, a lekarz mówi: lecz się sam. Nie czuję się gotowy na ten etap.

Po tym "wstępie" mam jedno pytanie:

Czy jest coś takiego jak kryteria dobrej strategii i jak je filtrować? Jak stwierdzić już na wstępie czy coś jest skonstruowane poprawnie i może zarabiać? Zakładając oczywiście, że ma się już jakieś własne preferencje i ogólnie wie się z czym się czuje dobrze, a z czym nie.

Spotkałem się z wieloma tematami, gdzie ktoś twierdził, że zarabiał na R/R 1/0,5; albo stosował masę średnich okraszoną masą wymyślnych oscylatorów, które właściwie same zarabiają; albo też "świetne strategie na TF 5M, które dają sygnały raz na półtora dnia.
Pewnie można i tak, ale chciałbym oszczędzić sobie kolejnych tygodni na formatowaniu swojej głowy pod coś, co być może nie ma kompletnie sensu.

Będę wdzięczny za rzeczowe wypowiedzi, a nie "okrągłe" zdania, bo o tym jak być powinno wg pana X i Y z książki czytałem już sporo.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2012, 15:38 przez trejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Może zgłoś się do któregoś z forumowiczów na płatne szkolenie? Łatwo ich znajdziesz czytając stopki.

pax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pax »

Graj z trendem, wierz fundamentom, nie ufaj analizie technicznej.

trejo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trejo »

@pax
Trochę hardcore-owe stwierdzenie z tym nieufaniem AT na forexie, zwłaszcza w czasach obecnych "fundamentów".

Może ktoś jeszcze ma inne spojrzenie? Nie chce mi się wierzyć, że wszyscy tutaj znaleźli za pierwszym razem system, którego szukali.

a&z

Re: n-ty temat o systemie

Nieprzeczytany post autor: a&z »

trejo pisze: Czy jest coś takiego jak kryteria dobrej strategii i jak je filtrować? Jak stwierdzić już na wstępie czy coś jest skonstruowane poprawnie i może zarabiać? Zakładając oczywiście, że ma się już jakieś własne preferencje i ogólnie wie się z czym się czuje dobrze, a z czym nie.
Jeżeli pytasz o kryteria obiektywne to oczywiście są np: trafność, P/L, max. obsunięcie, ilość kolejnych tradów zarobionych lub stratnych, wskaźnik Sharpa itd. Jednak twoje pytanie jednoznacznie wskazuje, że jesteś początkujący i jako taki szukasz gwarancji wygranej. Szukasz kryteriów , które pozwolą z morza różnych systemów wybrać ten dla ciebie , który da ci zarobić, jednym słowem szukasz pewności tam gdzie jej nie ma. Systemy są tworzone na danych minionych (bo niby na jakich miałyby być tworzone) a przyszłość na rynkach nigdy nie wygląda tak samo jak przeszłość. Co gorsza wiele z opisywanych systemów jest przeoptymalizowanych o zbyt wielu stopniach swobody co oznacza dopasowanie do danych przeszłych. Idziesz drogą którą przeszli wszyscy traderzy niezależnie od tego czy tradują systemem mechanicznym czy uznaniowym. Na początku wszyscy rozglądamy się za pewnością i gwarancją a nie patrzymy wcale na rynek. Z czasem (jednym zabiera to wiele miesięcy, innym wiele lat) zaczynamy bardziej słuchać co mówi rynek na wykresie , żeby w końcu po wielu latach wiedzieć, że do rynku w trading ranges należy przyłożyć system oparty o jakiś oscylator a do rynku w trendzie system oparty o średnie lub inne wskaźniki trendowe. Nie bój się poszukiwań i zmian aż do odrzucenia wcześniej stosowanych metod. Ja sam jak wielu innych zmarnowałem 2 lata na obłąkańczą pracę nad coraz bardziej wyrafinowanymi systemami mechanicznymi - od budowanych na wskaźnikach , poprzez analizę cykli a na sieciach neuronowych kończąc , żeby w końcu 3 lata temu pojąć , że kopię się z koniem którego nie rozumiem, a co gorsza w ogóle tego konia nie obserwuję (a przecież każdy koniarz wie , że po uszach , pysku, i innych niuansach można przewidzieć co koń za chwilę zrobi). Zamiast tego ślepo wpatrywałem się w jakieś wskaźniki, krzywe, itp. Poznanie rynku, jego zachowań to niezbędny warunek żeby nabrać zaufania do stosowanego systemu zarówno uznaniowego czy mechanicznego. To długa i trudna droga trwająca od kilku do 10 lat (niestety bliższa temu drugiemu) ale tylko wtedy będziesz wiedział jakiego systemu użyć na danym etapie rynku oraz będziesz w stanie tym systemem się kierować a co najważniejsze z czasem będziesz system indywidualizował i zmieniał stosownie do nieustannie ewoluującego rynku.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Ja pomału skłaniam się do uwierzenia, że zarabia nie tyle system, który stosujesz, ile zarządzanie kapitałem. Przypomnę, że rzut monetą i RR 1:1 dał w ciągu 8 dni przy 60 transakcjach 60% trafności i 9% zysku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18695

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Wirus pisze:Ja pomału skłaniam się do uwierzenia, że zarabia nie tyle system, który stosujesz, ile zarządzanie kapitałem. Przypomnę, że rzut monetą i RR 1:1 dał w ciągu 8 dni przy 60 transakcjach 60% trafności i 9% zysku:
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=18695
Zapomniales dodac ze w dluzszym okresie czasu mimo wszystko oscylowalby na granicy strat , zmieniajac RR niczego nie zmienisz .
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

rabit pisze:Zapomniales dodac ze w dluzszym okresie czasu mimo wszystko oscylowalby na granicy strat , zmieniajac RR niczego nie zmienisz .
"Oscylowałby". Wolę opierać się na faktach, nie na gdybaniach. Teoretycznie ten "dłuższy okres czasu" to może być np. 11257 lat; mnie wystarczy zysk w okresie nieporównywalnie mniejszym ;-)

Nie mam ochoty bawić się teraz kością i monetą, gdyż gram na realu, a przypadkowe zagrania na demo mogłyby wpływać na moje realne decyzje, chociażby podświadomie. Polecam jednak taki eksperyment, jak ktoś chce zapoznać się z forexem; daje pojęcie o rynku i uczy dyscypliny.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

Wirus pisze:Teoretycznie ten "dłuższy okres czasu" to może być np. 11257 lat; mnie wystarczy zysk w okresie nieporównywalnie mniejszym
Teoretycznie taki okres czasu to pewnie MC bo za spred sie placi . Kiedy wycofalbys sie ze stosowania tego systemu ?
Wirus pisze:Polecam jednak taki eksperyment, jak ktoś chce zapoznać się z forexem; daje pojęcie o rynku i uczy dyscypliny.
Niestety moim zdaniem niczego nie uczy a wrecz przeciwnie .
Musze jednak przyznac ze z ciekawoscia sledzilem watek .

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

rabit pisze:Teoretycznie taki okres czasu to pewnie MC bo za spred sie placi . Kiedy wycofalbys sie ze stosowania tego systemu ?
Teoretycznie, gdy przeznaczasz stały procent na transakcję, to nigdy nie wyzerujesz konta, ale ma się to nijak do praktyki.
Jak już napisałem, nie podejmę dyskusji o gdybaniu. Jak mi się znudzi analizowanie wykresów, to może dla relaksu zacznę grać monetą na realu ;-)

ODPOWIEDZ