Po drugie - to działa tylko na instalacji gdzie to hasło jest zapamiętane wraz z kontem i dzięki temu w dalszym ciągu można się zalogować. Przeniesienie/przekopiowanie folderu MT4 spowoduje utratę zapamiętanego hasła i tak ma być - to jest zabezpieczenie przed kradzieżą konta.
To po co to właściwie jeżeli konto jest aktywne i hasło jest zapamiętane? Przecież można tego konta używać.
Zgadza się, ale tylko na tym konkretnym komputerze i tym konkretnym terminalu. I tylko tak długo jak długo to działa. Wystarczy awaria czegoś tam i...
A co gdy np. chcę zainstalować drugi terminal na drugim komputerze i zalogować go na to samo konto ale zgubiłem hasło? Albo gdzieś tam w serwisie brokera należy je podać?
Najczęściej dotyczy to kont… demo

Owszem zdarza się - zdarza się mieć wzorcowego robota czy coś innego na koncie demo i nagle okazuje się, że trzeba się gdzieś przeprowadzić... Zdarza się i to wcale nierzadko. I wtedy nagle okazuje się, że w mailboxie nie ma wiadomości z serwera brokera z hasłami do tego konta i wtopa..
OK, to jak to zrobić?
Potrzebne jest coś co potrafi zrzucić pamięć procesu do pliku np. CurrProcess http://www.nirsoft.net/utils/cprocess.html
Z cprocess.exe robi się tak:
- uruchamiam terminal MT4 - najlepiej aby był to jedyny uruchomiony terminal bo wtedy łatwiej go zidentyfikować,
- klikam dwukrotnie w zapamiętane konto tak jakbym chciał się na nie zalogować, pojawia się okienko z nazwą konta i wykropkowanym hasłem i zostawiam go w takim stanie - nie loguję się na konto tylko zostawiam okno logowania otwarte. Zapamiętuję nazwę serwera jaka się tam pojawiła. Np. Admiral-Demo,
- uruchamiam cprocess.exe i odnajduję na liście procesów właściwy terminal.exe
- z menu Process wybieram Dump process memory to file, wybieram miejsce i nazwę pliku docelowego, File Format ustawiam na Text File, pozostałe opcje WYŁĄCZONE, End Address trzeba zmienić bo będzie za krótko. Np. 0x0062FFFF, powinno wystarczyć.
- naciskam Dump Memory i czekam aż się zapisze. Uwaga plik będzie duży. U mnie wyszło ponad 10MB.
- otwieram go jako tekst i szukam nazwy serwera. Gdy się znajdzie, trzeba się rozejrzeć po okolicy, niedużo, kilkanaście bajtów

006239A0 00 DD 14 00 71 6A 62 62 35 74 70 00 00 00 00 00 › qjbb5tp
006239B0 00 00 00 00 41 64 6D 69 72 61 6C 2D 44 65 6D 6F Admiral-Demo
gdzie qjbb5tp to jest właśnie to hasło

Uwaga - miejsc gdzie występuje nazwa konta może być więcej. Jeżeli okno do logowania jest otwarte, zazwyczaj pierwszy znaleziony przypadek jest tym właściwym (dlatego tak ważne jest pozostawienie tego okna w MT4). Dodatkową wskazówką mogą być adresy ip które powinny pojawić się niżej w pobliżu miejsca gdzie odnaleziona została nazwa konta.
A jeżeli się nie znajdzie, to trzeba będzie zwiększyć ilość zrzucanej pamięci w polu End Address - np. 0x0063FFFF, 0x006FFFFF, 0x007FFFFF...
Uwaga - ja to robiłem na Windows 32 bit - nie wiem jak CurrProcess to zrobi na 64 bit. I adresy mogą być inne więc końcowy adres może trzeba będzie przeliczyć. Wychodzi mi, że do początkowego wystarczy dodać jakieś 8960 bajtów.
Aha, to może też różnie wyglądać w różnych wersjach MT4. Kiedyś wystarczyło poszukać numeru konta i obok było hasło. To co opisałem działa w wersji 409.
Niestety ale zawsze trzeba trochę pokombinować.