MT4 - CFD pytania poczatkującego
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
A bo widzisz ... CFD z reguły nie są standaryzowane - znaczy się każdy broker może sobie zrobić CFD na co tam sobie chce.QuinetiQ pisze:Różne rzeczy porównywałem. Załączam przykład CFD DAX30.
I oprzeć je na dowolnym instrumencie.
Więc CFD powiedzmy na DAX u brokera A niekoniecznie musi być oparte na tym samym instrumencie co CFD na DAX u brokera B.
Na twoim wykresie po lewej wnioskuję po nazwie symbolu, że masz CFD oparty o kontrakt na DAX ale "dividend" futures. Taki kontrakt ma za zadanie śledzić wartość dywidend jakie zostaną wypłacone przez spółki wchodzące w skład DAX'a w ciągu całego roku.
Po prawej natomiast masz CFD oparte zapewne o aktualną serię kontraktów futures DAX'a - czyli tą wygasającą w czerwcu.
Siłą rzeczy kontrakt po lewej musi być wyżej kwotowany od tego po prawej - najprościej rzecz ujmując dlatego, że ten wygasający w czerwcu nie uwzględnia dywidend jakie zostaną wypłacone od czerwca do końca roku.
Skoro pochwały dają to i ja się nie obrażę hehh

- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
Ja zainteresowałem się tymi CDFami z 2 powodów: 1. mój broker je niedawno wprowadził, 2. chciałem wzbogacić tradowanie na Forexie. Ale ponieważ jako trader jestem jeszcze poczatkujący, pozostanę na razie przy walutach, dopóki nie opanuję rynku.
Na zakończenie, zanim wątek zostanie usunięty, pytanie: Znacie jakieś dobre strony z wykresami online CDFów i podstawową wiedzą na ich temat? Czy może jakieś godne polecenia pozycje książkowe?
Na zakończenie, zanim wątek zostanie usunięty, pytanie: Znacie jakieś dobre strony z wykresami online CDFów i podstawową wiedzą na ich temat? Czy może jakieś godne polecenia pozycje książkowe?
A ponoć w czasówkach się nie daje Panie Moderatorze...Pierz Andrzej pisze:czlowiek cale zycie sie uczy ..... pochwala jak najbardziej sie nalezy

Dodano po 1 minutach:
Jak wcześniej green napisał - CFD nie są standaryzowane i to broker je sobie tworzy sam. To oznacza, że nie ma jednego CFD z jednymi kwotowaniami na tym samym instrumencie (chyba, że sobie je "pożyczają"). Pozycje książkowe? Wątpię. Z resztą nie wiem co możnaby napisać poza tym co jest w GoogleQuinetiQ pisze:Znacie jakieś dobre strony z wykresami online CDFów i podstawową wiedzą na ich temat? Czy może jakieś godne polecenia pozycje książkowe?

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
NIe CDF a CFD .... a co do książek to po polsku chyba nic specjalnie dedykowanego CFD nie znajdziesz. Po angielsku jest parę pozycji.
Ale nie ma sensu szukanie tu dedykowanych książek. Na CFD inwestujesz dokładnie tak samo jak na tym na czym opiera się CFD (czyli akcjach, indeksach, surowcach). Główna różnica jest taka, że CFD udostępnia Ci większy lewar (no i ewentualnie broker może więcej tu manipulować - ale to pomijam). Dodatkowo np. w wypadku CFD na indexy nie musisz martwić się rolowaniem (tak jak w wypadku kontraktów futures).
Również nie ma sensu śledzić "osobno" wykresów CFD - pokrywają się zwykle one z instrumentem na podstawie którego CFD jest kwotowany. Czyli np. dla CFD DAX'a z Oandy po prostu możesz śledzić wykres indexu DAX. Będzie on co prawda różnił się minimalnie od tego co masz kwotowane na platformie - bo tam CFD opiera się nie bezpośrednio na DAXie ale na kontraktach futures na DAX'a.
Jak chcesz mieć dokładnie to samo to śledź notowania aktualnej serii kontraktów futures DAXa.
Ale nie ma sensu szukanie tu dedykowanych książek. Na CFD inwestujesz dokładnie tak samo jak na tym na czym opiera się CFD (czyli akcjach, indeksach, surowcach). Główna różnica jest taka, że CFD udostępnia Ci większy lewar (no i ewentualnie broker może więcej tu manipulować - ale to pomijam). Dodatkowo np. w wypadku CFD na indexy nie musisz martwić się rolowaniem (tak jak w wypadku kontraktów futures).
Również nie ma sensu śledzić "osobno" wykresów CFD - pokrywają się zwykle one z instrumentem na podstawie którego CFD jest kwotowany. Czyli np. dla CFD DAX'a z Oandy po prostu możesz śledzić wykres indexu DAX. Będzie on co prawda różnił się minimalnie od tego co masz kwotowane na platformie - bo tam CFD opiera się nie bezpośrednio na DAXie ale na kontraktach futures na DAX'a.
Jak chcesz mieć dokładnie to samo to śledź notowania aktualnej serii kontraktów futures DAXa.
- Pierz Andrzej
- Przyjaciel Forum
no widziszraposo pisze:A ponoć w czasówkach się nie daje Panie Moderatorze...

a jaknie to niestety cza bedzie skasowac pochwaly ...
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE