Zz myślę, że do normalności to jeszcze troszkę brakuje. Korporacyjne struktury, gdzie każdy boi się wziąć odpowiedzialność, gdzie na reklamę lepiej wydać setki tysięcy w popularnych mediach (gdzie znowu posłużę się przykładem parkietu gdzie statystycznie 0,25% będą stanowiły kliknięcia osób zainteresowanych Forexem) lub np. reklamy w TVN CNBC za grube tysiące przy zerowym niemal zainteresowaniu osób działających na FX. Nasze banki na razie dzielą lata świetlne (może nie wszystkie tutaj ukłon do dwóch, ale większość) od topowych brokerów światowych.
Może to się zacznie zmieniać, ale nie sądzę, bezwładność takich struktur jest dużo większa niż brokerów czysto forexowych. Bankom wydaje się, że są duże - bo jako całość są - jako odział forexowy na razie plasują się w ogonie jeśli chodzi o obrót - 3-4 setka. Perłą jest tutaj XTB, które mieści się w 15 największych brokerów pod względem obrotu (bez Japonii), którego to brokera mamy w poważaniu ze względu na historię, a może to właśnie XTB zasługuje na danie mu szansy.
Ja oczywiście przyklaskuję takim próbom jakie są widoczne w Polsce, ale raczej byłbym za nowym brokerem, nie oddziałem dużego banku, który biznesowo patrzy zupełnie inaczej. Jeśli zostaną podane statystyki zobaczycie jak mądrze zdobywają rynek mali brokerzy i jakim kosztem, a jak ma się to z naszymi bankami (tak jak wspomniałem są oczywiście wyjątki)
mForex ECN (wcześniej BRE Forex)
Re: BRE Forex ECN
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Akhh,inaczej.....Akhh pisze:Zz myślę, że do normalności to jeszcze troszkę brakuje. Korporacyjne struktury, Nasze banki na razie dzielą lata świetlne (może nie wszystkie tutaj ukłon do dwóch, ale większość) od topowych brokerów światowych.
Może to się zacznie zmieniać, ale nie sądzę,
Ja oczywiście przyklaskuję takim próbom jakie są widoczne w Polsce, ale raczej byłbym za nowym brokerem, nie oddziałem dużego banku, który biznesowo patrzy zupełnie inaczej. Jeśli zostaną podane statystyki zobaczycie jak mądrze zdobywają rynek mali brokerzy i jakim kosztem, a jak ma się to z naszymi bankami (tak jak wspomniałem są oczywiście wyjątki)
To się MUSI zmieniać ,inaczej nas /// Forumowiczów,Inwestorów Polskich ...,nie ma,nie ma fizycznie...///
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Dlaczego? Jaka jest różnica czy masz konto u małego brokera, bądź u dużego zagranicznego czy w polskiej korporacji? Dla Ciebie jako klienta żadna, oprócz tego, że za granicą koło Ciebie skaczą, a w Polsce często jesteś traktowany jak zwykły klient - chociaż biorąc pod uwagę prowizje średnie miesięczne aktywny gracz na FX z 10k usd jest w stanie zrobić więcej niż ktoś z 10mln na koncie.zz pisze:Akhh,inaczej.....Akhh pisze:Zz myślę, że do normalności to jeszcze troszkę brakuje. Korporacyjne struktury, Nasze banki na razie dzielą lata świetlne (może nie wszystkie tutaj ukłon do dwóch, ale większość) od topowych brokerów światowych.
Może to się zacznie zmieniać, ale nie sądzę,
To się MUSI zmieniać ,inaczej nas /// Forumowiczów,Inwestorów Polskich ...,nie ma,nie ma fizycznie...///
Pozdrawiam.
Zobaczymy na prowizję - u naszych ECNów jest to około 10usd, u zagranicznych masz 6-8, do tego możesz dostać zniżkę za obrót. Nie jesteśmy w żaden sposób uzależnieni od "polskich" (bo ani Alior ani BZWBK polski bynajmniej nie jest) brokerów. Możemy przebierać w ofertach. Co wcale nie znaczy, że starania banków nie są dobre. Ale pamiętajmy jakimi strukturami są banki - i raczej ciężko będzie im konkurować z prężnym stricte forexowym brokerem jeśli chodzi o obsługę, jakoś usług, cenę - vide ostatni Armada.
Przecież to mały broker wdzierający się przebojem na rynek, a jeśli chodzi o jakość i cenę to nasze molochy nawet stać w jednym rzędzie z nim nie mogą. Molochy jeśli chodzi o organizację - a jeśli chodzi o obrót plasujący się za przynajmniej 300 innymi brokerami z całego świata. A z tych możemy wybierać.
Niemniej jednak liczę tutaj na poprawę, a może nawet na jasne pokazanie że jest inne dążenie. I tutaj z największą przyjemnością jak mój portal wystartuje chciałbym to opisać.
Wielu polskich brokerów mówi o transparentności - ciekawe kto pokaże koszta, bo mam deklarację od kilku mniejszych atrakcyjnych cenowo brokerów, że mogą coś takiego zrobić. Pokazać przynajmniej ile kosztuje ich pozyskanie klienta, co procentowo kryje się w prowizji. Zobaczymy.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Akhh, tutaj popełniasz istotny błąd....,z Całym Szacunkiem dla Ciebie,Proszę Ciebie... ,abyś nie porównywał NIGDY...Polskich Banków /// podzielam Twoją ocenę ich..// abyś nie porównywał Polskich banków z brokerami nie...regulowanymi....
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
zz pisze:Akhh, tutaj popełniasz istotny błąd....,z Całym Szacunkiem dla Ciebie,Proszę Ciebie... ,abyś nie porównywał NIGDY...Polskich Banków /// podzielam Twoją ocenę ich..// abyś nie porównywał Polskich banków z brokerami nie...regulowanymi....
Pozdrawiam.
Nie mówię tutaj o nieregulowanych - mały nie znaczy nieregulowany.
Poza tym była już dyskusja a propos regulacji i co one wnoszą. I jak "działają" polskie regulacje.
Swoją drogą jako, że portal będzie portalem dziennikarskim mam nadzieję, że uda się tutaj z KNF również wyciągnąć kilka sprawa, które nas traderów nurtują.
A tak jeszcze mi przyszło na myśl. Zz nie opieraj się tak na regulacjach bo jak pokazuje historia FX, to brokerzy z kompletnie egzotycznych ośrodków działają prężnie i uczciwie (bojąc się jakichkolwiek negatywnych opinii) a Ci regulowani bankrutują.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Zgadzam się z Tobą w 100% lecz to nie oznacza że skoro Polskie regulacje nie działają...,to należy się poddać...Akhh pisze:zz pisze:Akhh, tutaj popełniasz istotny błąd....,z Całym Szacunkiem dla Ciebie,Proszę Ciebie... ,abyś nie porównywał NIGDY...Polskich Banków /// podzielam Twoją ocenę ich..// abyś nie porównywał Polskich banków z brokerami nie...regulowanymi....
Pozdrawiam.
Poza tym była już dyskusja a propos regulacji i co one wnoszą. I jak "działają" polskie regulacje.
W takiej sytuacji to właśnie portale społecznościowe typu np. Navigator Forum Forex powinny wziąść na swoje barki....
Uważam na ile potrafią próbują to robić.....//uważam to za olbrzymią wartość dodaną...,dlatego tutaj siedzę...///.
Pozdrawiam.
zz pisze:Zgadzam się z Tobą w 100% lecz to nie oznacza że skoro Polskie regulacje nie działają...,to należy się poddać...Akhh pisze:zz pisze:Akhh, tutaj popełniasz istotny błąd....,z Całym Szacunkiem dla Ciebie,Proszę Ciebie... ,abyś nie porównywał NIGDY...Polskich Banków /// podzielam Twoją ocenę ich..// abyś nie porównywał Polskich banków z brokerami nie...regulowanymi....
Pozdrawiam.
W takiej sytuacji to właśnie portale społecznościowe typu np. Navigator Forum Forex powinny wziąść na swoje barki....
Uważam na ile potrafią próbują to robić.....//uważam to za olbrzymią wartość dodaną...,dlatego tutaj siedzę...///.
Pozdrawiam.
Tyle, że to nie polskie nie zadziałały - USA również, nie mówiąc o innych. Także regulacje akurat nie są najważniejszą sprawą. Tzn wybierając brokera oczywiście trzeba patrzeć na krzaki, ale kierując się tylko regulacjami można się przejechać.
I tutaj akurat polscy brokerzy będą bardzo pewni. Jeśli miałbym wkładać na prawdę dużą kasę to patrzyłbym w kierunku właśnie polskich brokerów. Wydaje się, że tutaj będzie wszystko w jak najlepszym porządku - natomiast same koszty, elastyczność - to już inna sprawa.
Znowu się powtórzę - nie ma idealnego brokera, tutaj wszytko powinno być dobierane na miarę. Bo broker dobry dla kogoś kto skalpuje, może być fatalny dla grających na dłuższy termin itd.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
NIE...!!!,zadziałały IDEALNIE,tylko światowym inwestorom i bankom.... nie chciał chciało się czytać Polskich portali społecznościowych.....///a pisałem o tym...///Akhh pisze:
Tyle, że to nie polskie nie zadziałały - USA również, nie mówiąc o innych. Także regulacje akurat nie są najważniejszą sprawą. Tzn wybierając brokera oczywiście trzeba patrzeć na krzaki, ale kierując się tylko regulacjami można się przejechać.
Reasumując,korzystając z dobrych banków światowych i dobrych brokerów światowych ...,ja nie widzę ŻADNEGO problemu....!!!
Pozdrawiam.
zz pisze:NIE...!!!,zadziałały IDEALNIE,tylko światowym inwestorom i bankom.... nie chciał chciało się czytać Polskich portali społecznościowych.....///a pisałem o tym...///Akhh pisze:
Reasumując,korzystając z dobrych banków światowych i dobrych brokerów światowych ...,ja nie widzę ŻADNEGO problemu....!!!
Pozdrawiam.
Hmm... no wiesz choćby ktoś z nas tutaj odkrył genialną metodę na kryzys czy nowy idealny porządek świata, to wiara w to, że ktoś się tym zainteresuje i wprowadzi w rzeczywistość jest powiedzmy sobie lekko naiwna.
Tak jakbyśmy powiedzieli, że kryzysu nieruchomości mogłoby nie być bo Stefan z forum nawigatora pisał 2 lata wcześniej, że tak to się skończy. Wiele było takich osób, a jeszcze więcej które nie miały racji.
Reasumując w kwestii regulacji - te zawiodły - takie są fakty. Na pewno jako powiedzmy doświadczony trader - nigdy nie będę się kierował przy zakładaniu konta regulacjami. Jeśli chodzi o zarządzanie dużymi środkami. Wielu brokerów, kopiowanie pozycji - złoty środek.
Od Traderów dla Traderów
Od Traderów dla Traderów
Nie masz całkowicie racji...!!!Akhh pisze:zz pisze:NIE...!!!,zadziałały IDEALNIE,tylko światowym inwestorom i bankom.... nie chciał chciało się czytać Polskich portali społecznościowych.....///a pisałem o tym...///Akhh pisze:
Reasumując,korzysta
Reasumując w kwestii regulacji - te zawiodły - takie są fakty. Na pewno jako powiedzmy doświadczony trader - nigdy nie będę się kierował przy zakładaniu konta regulacjami. Jeśli chodzi o zarządzanie dużymi środkami. Wielu brokerów, kopiowanie pozycji - złoty środek.
Nie wnikam dlaczego światowi inwestorzy i ich doradcy nie czytają Polskich portali społecznościowych....
Sprawa zadanicza jest taka, że jeżeli czytali nasze Forum to by wiedzieli...że np.
1- Powierzając pieniądze np.Newedge
2-Interactivebrokers
3- Barclays Bank FX
4- UBS FX
5-http://forex-nawigator.biz/forum/obiekt ... 15310.html
6- BRE Bankowi
7-Alior bankowi
itp. ...,nie stracili by wszystkiego.....
Pozdrawiam.
PS http://forex-nawigator.biz/forum/obiekt ... 15310.html