mForex ECN (wcześniej BRE Forex)

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
9%
Poza paroma minusami są ok
8
36%
Przeciętny
6
27%
Mają wiele wad
3
14%
Stanowczo odradzam
3
14%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: BRE Forex ECN

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Raposo: widzę, że masz w stopce BRE ECN i Dukas ECN... czy to jest ta sama technologia? Dukas i BRE? Pytam z ciekawości, nie czytałem całego tematu.

Z kolei gadka "jeśli ktoś nie wie, jak działa ECN" jest mocno podejrzana. Zwłaszcza, że teraz ludzie nie są w ciemię bici i mają po dwa-trzy ECN-y z różnych stron świata na raz. Nie trzeba już po forum prosić o screeny jak to dawniej bywało. Co ciekawe, wszyscy mają tych "największych LP" :wink:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jak dokładnie są kojarzone zlecenia i jakie są algorytmy nie wiem, bo ta wiedza nie jest jawna. Z oczywistych względów...

Wybaczcie, może tamto zdanie niefajnie zabrzmiało jednak przesłanie miało być takie, że najpierw należałoby poznać jak coś funkcjonuje zamiast od razu mówić, że jest "fe", mimo, że sami się na to zdecydowaliśmy. Często pojawiają się przykłady z samochodami więc i teraz taki znajdę:
Jeśli kupujemy samochód i nagle jadąc pod górkę spala nam więcej paliwa to nie możemy mieć pretensji do producenta. Wątpię aby istniał samochód, który jadąc pod górkę palił mniej niż zjeżdżając z niej. Oczywiście spalanie może być różne ale zależność będzie taka sama.

Tak samo z ECN. Nie można mieć pretensji, że na skutek dynamicznej zmiany ceny i/lub spadku płynności odnotowaliśmy poślizg. Tak to funkcjonuje. Nie tylko w BRE, Dukasie ale też w IB, Aliorze i innych. Przejrzycie wątki różnych brokerów ECN to tam też znajdziecie posty, gdzie ktoś chciał reklamować poślizg, bo na danych zamknęło mu pozycję po innej cenie niż wskazał. Jak Szwajcarski Bank Centralny interweniował na EUR/CHF ludzie odnotowywali poślizgi po 100-150 pips. Skoro nie ma drugiej strony transakcji to jak zrealizować takie zlecenie po wskazanej przez nas cenie? Broker MM weźmie je na klatę, a ECN tego nie robi. Coś kosztem czegoś.

Niestety rynek FX jest rynkiem zdecentralizowanym na którym nie ma jednej właściwej ceny, jednego właściwego poślizgu, jednego właściwego spreadu w danej chwili (co innego jak gramy na kontraktach futures na rynku regulowanym). Wręcz niemożliwe wydaje się odtworzenie sytuacji, która już była. Nawet porównanie dwóch-trzech ECNów nie sprawi, że będziemy mieli wszędzie identyczne kwotowania. Oczywiście powinny być one zbliżone jednak pozostaje też kwestia płynności, a ona też jest różna w zależności od brokera i nawet dwa identyczne zlecenia oczekujące u różnych brokerów mogą być różnie zrealizowane. Mimo, że większość chwali się podłączeniem do największych to niekoniecznie musi się ona pokrywać. Niektórzy LP nie akceptują wcale mikrolotów i żeby móc kojarzyć takie zlecenia trzeba pozyskać takich dostawców płynności, którzy to robią, a nie każdy tego chce itd. itp. To bardziej złożone niż nam się może wydawać.

Oczywiście co innego jeśli chodzi o bad ticki czy błędy w kwotowaniach. Wtedy jak najbardziej mamy podstawę do reklamacji, niezależnie od tego kto nawalił - czy był to broker, dostawca kwotowań czy sam serwer. Zgłaszamy reklamację, a oni już to załatwiają między sobą.

W tym momencie nikogo nie bronię - można się nie liczyć z moim zdaniem i traktować je jako małowiarygodne dlatego też zachęcam do zgłębienia samemu wiedzy dotyczącej działania modelu ECN.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
kosmowariat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kosmowariat »

w kwestii płynności raposo ma niestety rację. "Tak działa ecn". Tam gdzie były problemy z SLem, ja zaliczyłem poślizg na tp, ~20 pipsów na moją korzyść.

Tak więc nie róbmy polowania na czarownice. BRE jest fe z powodów pięknie opisanych Stforexa parę postów wcześniej :)
Stop Loss (SL) - zlecenie giełdowe określające zysk Twojego banku. Pomaga ono bankom określić kierunek kursu wybranego przez Ciebie instrumentu.

Postaw SL'a! Ja już mam akcje tego banku ...

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

.Co by nie napisał,bedzie źle. raposo twierdzisz,że widziały gały co brały. Odrobinę racji masz. Tylko należy spojżeć najpierw na reklamę (nie do końca prawdziwą), obi3canki cacanki ze jak to dobrze, ze NAS wybrałeś, Ze porównujemy do konkurencji jacy to oni nie do końca OK, a nikt ci nie da więcej, niż my ci naobiecujemy.
Jezeli o samochodach, to też się odwołam.
Gwaarancja? Do bramy! Reklamacja? Nie umiesz jeździć! Nie czytasz instrukcji i komunikatów! I w ogóle się nie znasz.
Zapominacie o jednej z podstawowych zasad.

Zaufanie do profesjonalisty.

Dokonując wyboru partnera, a tak należało by to nazwać, bez względu na liczbę cyfr na saldzie, zaufanie i opinia powszechna jest jednym z podstawowych kryteriów. Zaufanie do profesjonalisty, to właśnie przeświadczenie, że moja niewiedza i moje błędy nie zostaną wykorzystane. A rolą profesjonalisty jest wyprzedzać i zapobiegać. Jak również pracowac na coraz większe zaufanie do swojego profesjonalizmu.
Dzis mam 5 cyfr. Jutro moze bedzie ich 6,7, albo więcej. Moze przeniosę wszystko z innych "słabo profesjonalnych" jakichś karaibskich wynalazków, antypodów, czy innych ruskich klonów. Muszę mieć tylko powód. I zaufanie.
Od rana czytam ten wątek i czekam. Jakoś nikt z firmy nie ripostuje, nie zaaprzecza, nie potwierdza. Akurat na tych szpilkach nie miałem żadnych akcji, ale mnie to irytuje i wkurza jak takie kwiatki się pojawiają. Piszesz reklamowac. Nerwy, czas, poczucie krzywdy i niepewności nie da się wycenić. Ale utratę zaufania już tak. Po drugiej stronie w bilansie.

Gdybym był IB, było by mi trochę wstyd.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Akurat na tych szpilkach nie miałem żadnych akcji, ale mnie to irytuje i wkurza jak takie kwiatki się pojawiają. Piszesz reklamowac. Nerwy, czas, poczucie krzywdy i niepewności nie da się wycenić. Ale utratę zaufania już tak. Po drugiej stronie w bilansie.
Niezależnie czy byłbym IB danego brokera czy nie to reklamowałbym taką sytuację (jak te szpilki) o ile bym na niej ucierpiał i jest to całkowicie uzasadnione. Dlatego też zawsze zachęcam do złożenia reklamacji jeśli ma ona podstawy. Skoro ktoś popełnił błąd to sprawa jest oczywista. A nawet jeśli nie ucierpiałeś i zaobserwowałeś jakieś dziwne anomalia to wystarczy je zgłosić i powinni to poprawić.
Poślizgi to zupełnie inna rzecz ale o tym już rozpisałem się wcześniej.

Skoro czujesz się pokrzywdzony, że takie szpilki wystąpiły na wykresie i straciłeś zaufanie do brokera to niestety przy takim podejściu nie powinieneś ufać żadnemu i każdym się prędzej czy później rozczarujesz oraz zostaniesz 'skrzywdzony'. Naprawdę, przez ostatnie 7 lat przerobiłem więcej niż 30 brokerów na realnych środkach i absolutnie każdy bez wyjątku zanotował jakąś, mniejszą lub większą awarię. Były szpilki, zerwane połączenia na parę godzin, powielanie pozycji bez mojej wiedzy, brak możliwości modyfikacji zleceń, zamrażanie kursów, opóźnienia w realizacji zleceń, bad ticki powodujące debet na paredziesiąt tyś. USD i wiele, wiele innych...

Niestety technika bywa zawodna i usterki zawsze się zdarzają (na co często brokerzy nie mają żadnego wpływu ani nie wynika to z ich winy), nawet w Toyotach. Jeśli coś takiego zdarza się notorycznie to faktycznie sam też straciłbym zaufanie jednak przy sporadycznych przypadkach kluczowe znaczenie ma szybkość reakcji i podejście do sprawy po złożeniu reklamacji. Nie było i nie ma niezawodnego brokera, a także wątpię aby kiedykolwiek taki powstał.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Tylko Toyota robi Servis Call i wymienia, broker robi Margin Call i teraz sobie reklamuj, pisz, dzwoń, czy co ci do głowy przyjdzie, a karawana i tak idzie dalej. Aukcjonariusze się cieszą. Szef ma fajną brykę.
A porównać do gorszego, to zawsze się dowartościowuje. Jak ja nawalę klientowi, on ma mnie w du... i zmienia wykonawce. A często i sądem straszy.
Co ma nawalająca technika do profesjonalizmu? Zmienia się dostawce techniki.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

raposo pisze:J
Niestety rynek FX jest rynkiem zdecentralizowanym na którym nie ma jednej właściwej ceny, jednego właściwego poślizgu, jednego właściwego spreadu w danej chwili (co innego jak gramy na kontraktach futures na rynku regulowanym). Wręcz niemożliwe wydaje się odtworzenie sytuacji, która już była. Nawet porównanie dwóch-trzech ECNów nie sprawi, że będziemy mieli wszędzie identyczne kwotowania.ECN.
Tak,rynek regulowany rozwiązuje całkowicie nierynkowe poślizgi.
A możliwości techniczne już są,np. CFTC zatwierdza Bloomberg jak SEF Pierwszy na świecie.
BloombergSEF LLC jest pierwszą platformą obrotu finansowego, otrzymała zatwierdzenie przez regulatora amerykańskiego, towaru prowizji futures, aby funkcjonować jako instrumentu realizacji wymiany (SEF).
Pozdrawiam
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Stforex pisze:Z kolei gadka "jeśli ktoś nie wie, jak działa ECN" jest mocno podejrzana.
Jak mamy wiedzieć jak coś działa skoro:
raposo pisze:Jak dokładnie są kojarzone zlecenia i jakie są algorytmy nie wiem, bo ta wiedza nie jest jawna. Z oczywistych względów...
?

Jeśli druga strona transakcji nie może być ujawniona jaka możemy mieć gwarancje że nie jest to spółka zależna banku/brokera?

Stforex

Po prostu musimy zaakceptować że cały "Retail FX" to wielki kocioł w którym diabeł miesza zlecenia według sobie tylko znanych algorytmów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Tylko Toyota robi Servis Call i wymienia, broker robi Margin Call i teraz sobie reklamuj, pisz, dzwoń, czy co ci do głowy przyjdzie, a karawana i tak idzie dalej. Aukcjonariusze się cieszą. Szef ma fajną brykę.
Jak padnie Ci nagle turbina na trasie to też dzwonisz, piszesz i reklamujesz. Japoński inżynier nie czuwa nad Twoim autem 24h/doba i naprawa nie dzieje się samoczynnie.
Brokerowi także nie są na rękę wszystkie awarie. Przecież nie robią tego specjalnie. I jak pisałem - nie ma techniki niezawodnej i ciągła zmiana dostawców po choćby minimalnej awarii powodowałaby jeszcze większe spustoszenie niż takie pojedyncze przypadki. Co innego jeśli mówimy o notorycznych awariach ale tych w BRE chyba nie ma? Od niecałego roku mieli ich chyba najmniej wśród polskich brokerów.
Wspomniane wcześniej badticki na EUR/USD w BRE zostały usunięte z wykresu jeszcze zanim pojawił się post na forum.

Jeśli po każdym wystąpieniu jakiegoś bad ticka lub awarii zmieniałbyś brokera to w przeciągu pół roku skończyłyby Ci się firmy, gdzie mógłbyś otwierać konto... Niestety na to nie mam już argumentu i życzę powodzenia przy takim działaniu.
Jeśli druga strona transakcji nie może być ujawniona jaka możemy mieć gwarancje że nie jest to spółka zależna banku/brokera?
To samo z wodą Perlage. Trzeba by zawsze robić badania przed napiciem się tej wody czy faktycznie jest tam ona czy nalali nam kranówę.
Zaraz popadniemy w totalne skrajności więc dla mnie EOT. W przypadku wątpliwości czy ECN jest ECN lub czy woda jest wodą proszę już o kontakt bezpośredni z brokerem lub z Monicą Belucci.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

raposo pisze: W przypadku wątpliwości czy ECN jest ECN lub czy woda jest wodą proszę już o kontakt bezpośredni z brokerem lub z Monicą Belucci.
To jak sprzedajesz worek z kotem którego sam nie widziałeś a w razie wątpliwości mam się kontaktować z właścicielem?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ