MetaTrader a machinacje brokerów
MetaTrader a machinacje brokerów
Czy zdarzyło wam się, że cena "dojechała" dokładnie do waszego Stopa, zamknęło pozycję, a następnie zawróciła w pożądanym kierunku ? Jeśli zdarza się to często, to radzę porównać kwotowania u znajomych lub w danych archiwalnych.
Nie posądzam, żadnego brokera o nieuczciwość, lecz jedynie uświadamiam traderów, że technicznie platforma daje takie możliwości.
Miałem możliwość zapoznania się z dokumentacją techniczną systemu i wiem, że kwotowaniami można sterować indywidualnie. W 2007 roku jeden ze znajomych myślał o otwarciu firmy brokerskiej w oparciu o MT4 i uczestniczyłem w rozmowach z dostawcą
Mimo wszystko uważam, że to najlepszy program do tradingu jaki funkcjonuje na rynku. Podziwiam równocześnie twórców oprogramowania za tak skuteczną ekspansję na cały świat. Nasza wikipedia podaje, że ponad 100 brokerów używa tego oprogramowania, lecz na stronie dostawcy licencji jest mowa o ponad 300 zainstalowanych aplikacji.
Może nie wszyscy wiedzą, że MetaTrader to produkt rosyjski. Co prawda dystrybutorem licencji jest firma cypryjska MetaQuotes Software Corp. , lecz jest to fikcja. Na Cyprze jest tylko siedziba firmy, a sztab informatyków pracuje w Kazaniu - stolicy Tatarstanu. Prezesem również jest człowiek narodowości tatarskiej. A ponieważ rosyjscy programiści uchodzą za jednych z najlepszych, stąd mamy taki udany produkt.
Wrócę do wad i możliwości machinacji. Wikipedia w języku rosyjskim zamieszcza takie zdanie w dziale "Krytyka" : MetaTrader содержит технические возможности, которые могут использоваться для обмана клиентов брокерских компаний co w tłumaczeniu brzmi: "MetaTrader zawiera możliwości techniczne, które mogą być wykorzystane do oszukiwania klientów firm brokerskich" http://ru.wikipedia.org/wiki/MetaTrader
Równocześnie w Rosji udowodniono przypadki oszustw przez brokerów. Niżej podaje linki do artykułów w tym temacie :
http://lenta.ru/news/2013/05/29/forex/
http://www.kommersant.ru/doc/2199482
Nie posądzam, żadnego brokera o nieuczciwość, lecz jedynie uświadamiam traderów, że technicznie platforma daje takie możliwości.
Miałem możliwość zapoznania się z dokumentacją techniczną systemu i wiem, że kwotowaniami można sterować indywidualnie. W 2007 roku jeden ze znajomych myślał o otwarciu firmy brokerskiej w oparciu o MT4 i uczestniczyłem w rozmowach z dostawcą
Mimo wszystko uważam, że to najlepszy program do tradingu jaki funkcjonuje na rynku. Podziwiam równocześnie twórców oprogramowania za tak skuteczną ekspansję na cały świat. Nasza wikipedia podaje, że ponad 100 brokerów używa tego oprogramowania, lecz na stronie dostawcy licencji jest mowa o ponad 300 zainstalowanych aplikacji.
Może nie wszyscy wiedzą, że MetaTrader to produkt rosyjski. Co prawda dystrybutorem licencji jest firma cypryjska MetaQuotes Software Corp. , lecz jest to fikcja. Na Cyprze jest tylko siedziba firmy, a sztab informatyków pracuje w Kazaniu - stolicy Tatarstanu. Prezesem również jest człowiek narodowości tatarskiej. A ponieważ rosyjscy programiści uchodzą za jednych z najlepszych, stąd mamy taki udany produkt.
Wrócę do wad i możliwości machinacji. Wikipedia w języku rosyjskim zamieszcza takie zdanie w dziale "Krytyka" : MetaTrader содержит технические возможности, которые могут использоваться для обмана клиентов брокерских компаний co w tłumaczeniu brzmi: "MetaTrader zawiera możliwości techniczne, które mogą być wykorzystane do oszukiwania klientów firm brokerskich" http://ru.wikipedia.org/wiki/MetaTrader
Równocześnie w Rosji udowodniono przypadki oszustw przez brokerów. Niżej podaje linki do artykułów w tym temacie :
http://lenta.ru/news/2013/05/29/forex/
http://www.kommersant.ru/doc/2199482
Re: MetaTrader a machinacje brokerów
Witaj,
To, że MT4 daje tego typu możliwości (jak i wiele, wiele innych) nie jest niczym odkrywczym. Sam wiele z tych "możliwości" przeżyłem na własnej skórze. Z resztą na forum nawi co jakiś czas można natknąć się na różne kwiatki o których wspominają traderzy.
Tylko pytanie brzmi - skąd pewność, że inne oprogramowania nie oferują podobnych opcji?
Czujnym trzeba być zawsze, niezależnie gdzie się gra.
To, że MT4 daje tego typu możliwości (jak i wiele, wiele innych) nie jest niczym odkrywczym. Sam wiele z tych "możliwości" przeżyłem na własnej skórze. Z resztą na forum nawi co jakiś czas można natknąć się na różne kwiatki o których wspominają traderzy.
Tylko pytanie brzmi - skąd pewność, że inne oprogramowania nie oferują podobnych opcji?

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
-
- Maniak
Tzw. "możliwości" są w każdą stronę. Nie demonizowałbym w tym zakresie. Broker typu MM z metatraderem to kiedyś najgorszy z forexowych postrachów. Ale tak na prawdę to sami traderzy zrobili z niego demona. Większość klap, porażek zrzucanych była od razu na karb broka i MT4. A tak na prawdę ich przyczyn należałoby szukać zupełnie gdzie indziej. Inna sprawa, że ci co już zarabiali, głównie dzięki systemom skalpującym mogli się przekonać co to dealing desk. Dlatego uczciwiej byłoby wspomnieć "ostrym skalpelom mówimy stanowcze nie" i byłoby po kłopocie.
Co do SL w MT4 to od dawna twierdziłem, że nie warto ich pokazywać. Jeśli nie grasz pod dane to zdążysz uruchomić swój mentalny SL.
Co do SL w MT4 to od dawna twierdziłem, że nie warto ich pokazywać. Jeśli nie grasz pod dane to zdążysz uruchomić swój mentalny SL.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
No i właśnie nie do końca.
DD się ujawniał nie tylko w momencie, gdy ktoś skalpował, bo to akurat było brokerowi na rękę. Pod warunkiem, że trader tracił
. Ale każdy sposób zarobku MM'owi nie odpowiadał i potrafił kombinować w różny sposób. Byli też różni brokerzy o różnym "kalibrze" i jedni od razu na starcie zaczynali coś bruździć, a innych trzeba było naprawdę mocno wkurzyć, żeby coś zaczęło się dziać. Tak jest dalej - broker brokerowi nierówny. Niezależnie w jakim modelu realizuje zlecenia.
DD się ujawniał nie tylko w momencie, gdy ktoś skalpował, bo to akurat było brokerowi na rękę. Pod warunkiem, że trader tracił

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
-
- Maniak
raposo pisze:No i właśnie nie do końca.
DD się ujawniał nie tylko w momencie, gdy ktoś skalpował, bo to akurat było brokerowi na rękę. Pod warunkiem, że trader tracił. Ale każdy sposób zarobku MM'owi nie odpowiadał i potrafił kombinować w różny sposób. Byli też różni brokerzy o różnym "kalibrze" i jedni od razu na starcie zaczynali coś bruździć, a innych trzeba było naprawdę mocno wkurzyć, żeby coś zaczęło się dziać. Tak jest dalej - broker brokerowi nierówny. Niezależnie w jakim modelu realizuje zlecenia.
Na szczęście czas i konkurencja robią swoje. Dlatego nie wszyscy brokerzy MM są beee a STP i ECN cacy. Z czasem powinno być co raz lepiej. Oczywiście nie biorę wogóle pod uwagę brokerów spod krzaka. Jeśli mogę dodać coś od siebie to powiem, że jeśli ktoś ma stabilny system, który zarabia już jakiś czas, to ludzie od brokera się podłączają. Jest to tajemnica Poliszynela, ale tak właśnie funkcjonuje ukryty social trading.

http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
a może to dla dobrej zabawy naświetli sprawę borków i mt4, choć pewnie wielu osobom będzie nie do śmiechu
poprostu życie...
http://www.youtube.com/watch?v=bGWAEX5x ... r_embedded

poprostu życie...

http://www.youtube.com/watch?v=bGWAEX5x ... r_embedded
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"
Ten filmik to mega tandeta. Przecież to normalne funkcje każdego softu. Zdziwienie że broker może korygować cenę ? A jak ma naprawić ewentualny bad tick ? Albo funkcjonalność edycji zlecenia lub też jego otwierania/zamykania, a niby jak inaczej miałby to broker zrobić w przypadku kontaktu telefonicznego ?
Jedynie VD tu podpada, ale mt4 nie jest w żadnym stopniu odosobnione.
Jedynie VD tu podpada, ale mt4 nie jest w żadnym stopniu odosobnione.
Mnie równierz nei raz zdazyło się sięgnąć co do 0.0001 pipsa SL a potem szło już w stronę TP. Pytanie jak to udowodnić i jak można walczyć o swoje?
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.
yeahman pisze:Mnie równierz nei raz zdazyło się sięgnąć co do 0.0001 pipsa SL a potem szło już w stronę TP. Pytanie jak to udowodnić i jak można walczyć o swoje?
Hihi, wczoraj odpaliłem równoległą platformę live pewnego broka i okazało się, że mam dwa różne wykresy

Nie udowodnisz, że masz dwa różne wykresy?
Problem jest gdzie indziej. Musisz udowodnić, który wykres jest sfałszowany i dlaczego. Decentralizacja rynku, regulaminy brokerów i miejsca ich siedzib zwykle czynią taki proces niemożliwym.
Pozdrawiam.
Problem jest gdzie indziej. Musisz udowodnić, który wykres jest sfałszowany i dlaczego. Decentralizacja rynku, regulaminy brokerów i miejsca ich siedzib zwykle czynią taki proces niemożliwym.
Pozdrawiam.