Mechanika rynku...?

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
JarekM
Uczestnik
Uczestnik

Mechanika rynku...?

Nieprzeczytany post autor: JarekM »

Witam,
Od ladnych kilku lat interesuje sie rynkiem Forex. Mam nadzieje, ze calkiem sporo wiem o analizie technicznej. W miare biegle wyznaczam wsparcia/opory itp. Ale jecs cos o czym nie mam zupelnie pojecia.

Obserwujac traderow , ktorzy w mojej ocenie sa specami czesto slysze np.
Zanim zejda do popziomu XXX powinni jeszcze zaliczyc YYY, a pozniej jazda na poludnie. Rozumie ze 95% procent uczestnikow tego forum klepie takie rzeczy czesto bez sensu, ale jednak mozna spotkac rodzynki, ktore inaczej podchodza do sparawy i mowiac krotko zarabiaja pieniadze. Chcialbym sie dowiedziec na czym to polega? Przynajmniej ogolnie jesli to jest tajemnica.
Kolejna sprawa to ogolne spojzenie na rynek i jednoznaczny wniosek: rynek bulish!

Słyszałem juz to pojecie 'mechanika rynku'. Czy to jest to samo co naked trading albo price action?

Pozdrawiam

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Przyznaję, że też nie bardzo rozumiem, co mogłoby się kryć pod pojęciem "mechanika rynku", ale Twoja wypowiedź sprowokowała mnie do podzielenia się kilkoma swoimi przemyśleniami, więc pozwolę sobie odnieść się do niektórych jej fragmentów.

JarekM pisze:Obserwujac traderow , ktorzy w mojej ocenie sa specami czesto slysze np.
Zanim zejda do popziomu XXX powinni jeszcze zaliczyc YYY, a pozniej jazda na poludnie. Rozumie ze 95% procent uczestnikow tego forum klepie takie rzeczy czesto bez sensu, ale jednak mozna spotkac rodzynki, ktore inaczej podchodza do sparawy i mowiac krotko zarabiaja pieniadze. Chcialbym sie dowiedziec na czym to polega? Przynajmniej ogolnie jesli to jest tajemnica.
Tutaj podajesz przykłady osób próbujących dość dokładnie przewidywać przyszłość. Jak słusznie zauważyłeś, większa część tych prognoz nie sprawdza się aż tak dokładnie. Jeśli czujesz się dobry w prognozowaniu i chcesz, żeby na tym opierał się Twój styl gry na rynku, to oczywiście masz wolną wolę i możesz tak robić. Jednak wbrew pozorom spekulacja na rynkach finansowych niekoniecznie musi być równoznaczna z prognozowaniem. Nawet wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że większe sukcesy osiągają ci, którzy nie próbują przewidywać przyszłości, a ci którzy próbują prognozować wcześniej czy później mogą się na tym przejechać. Ja nie jestem oczywiście autorytetem i moje zdanie nie ma większego znaczenia, jednak opieram je na powtarzających się opiniach ludzi, którzy osiągnęli jakieś sukcesy w spekulacji, a przynajmniej wiele wskazuje na to, że mają takie sukcesy (wiadomo, że czasem trudno to sprawdzić). Przykłady tych osób, jakie w tej chwili przychodzą mi do głowy, to np. fxachilies z Forex Factory, TRO z osób udzielających się na forach dyskusyjnych, ale również taki "książkowy" autorytet jak Bill Williams - znalazłoby się ich jednak oczywiście znacznie więcej. W wypowiedziach tych osób często pojawiają się stwierdzenia, że przyszłości nikt nie przewidzi, nikt nie wie jaka będzie cena w przyszłości i nie należy koncentrować się na prognozowaniu, a zamiast tego skupić się na tym, co jest w danej chwili, patrzyć na to co w chwili obecnej robi cena i reagować na bieżącą sytuację bez prób przewidywania przyszłości. Oczywiście jeśli mielibyśmy czepiać się szczegółów, to spekulacja zawsze będzie miała w sobie coś z prognozowania, bo np. otwierając longa przewidujemy zazwyczaj, że jest większe prawdopodobieństwo, iż cena będzie miała większą skłonność do poruszania się w górę niż w dół. Jednak chodzi o to, że generalnie chyba najlepiej na rynkach finansowych radzą sobie ci, którzy w tym prognozowaniu nie idą za daleko.

JarekM pisze:Kolejna sprawa to ogolne spojzenie na rynek i jednoznaczny wniosek: rynek bulish!
No cóż, tutaj można odnieść się po prostu do definicji trendu według Price Action: jeśli cena robi Higher Highs i Higher Lows, to jest trend wzrostowy, a jeżeli robi Lower Highs i Lower Lows, to jest trend spadkowy. Oczywiście nie zawsze wszystko jest aż tak proste, ale tutaj myślę, że niestety wszystko jest kwestią doświadczenia - przynajmniej teoretycznie z każdym kolejnym tygodniem, miesiącem, rokiem patrzenia na wykresy powinno się na nich widzieć coraz więcej, a czas potrzebny na przeanalizowanie sytuacji powinien być coraz krótszy. Z tego, co jeszcze przychodzi mi do głowy, to przydatną wiedzą może być teoria fal Elliotta, ale może bardziej jako wiedza pomagająca zrozumieć strukturę rynku niż jako narzędzie prognostyczne.

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Ja równiez podziele się sposobem w jaki widzę że rynek działa.
Mechanika rynku czyli jak funkcjonuje rynek,Cena porusza się tylko w dwóch kierunkach a co powoduje że cena się porusza,ludzie,ich chciwość i rządza pieniądza.Rynek porusza się ponieważ karmimi się pieniędzmi,I teraz pytanie jakie to pieniądze? Mamy 2 rodzaje pieniędzy na FX pieniądze przeznaczone na strate(SL)i pieniądze trzymane w łapach(profit na tranzakcji).Do czego zmierzam ...Większość zaawansowanych SL oparta jest na 2-3 % konta więc nie ma tego za wiele ale za to jest profit tórym karmi się rynek.I to własnie profit oddajemy najczęściej i to z małym bólem.
Przedstawie ci mechanizm działania rynku na podstawie przysłowiowego Pana Kowalskiego(95% przegrywających) i Pana Nowaka(5% wygrywających).I ludzię ciągle mówią kurcze dlaczego nigdy nie mogę wygrać na forexie :cry: :evil: oczywiście nie wszyscy stawiają BE tylko SLObrazek
I co do BE,Albo bierzesz swoją wygraną TP albo strate SL nie oddawaj swoich pieniędzy ustawiając BE.
sorry za orty 8)
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

JarekM pisze:Słyszałem juz to pojecie 'mechanika rynku'. Czy to jest to samo co naked trading albo price action?
Z tego, co jeszcze przychodzi mi do głowy, to przydatną wiedzą może być teoria fal Elliotta, ale może bardziej jako wiedza pomagająca zrozumieć strukturę rynku niż jako narzędzie prognostyczne.
Na pewno teoria Elliotta nadzwyczaj szczegółowo opisuje "mechanikę rynku". Autor opisuje kilka rodzajów trendów, kilka wariantów konsolidacji, i co ważne, kilka rodzajów korekt. Wbrew pozorom, korekta nie jest tylko i wyłącznie częścią trendu, ale jest w pewnym sensie strukturą autonomiczną. Jeżeli trwa np. kilka lat, większość osób uzna ją za trend, ale nawet jeżeli "wieloletnia korekta" jest tylko korektą trendu wyższego rzędu, ma generalnie zupełnie inne właściwości niż "zwykły trend". To tak w wielkim skrócie. :wink:
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Yaaa man

Awatar użytkownika
hs2
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hs2 »

poszukaj jakiejś statystycznej zależności która się powtarza, dobierz pod to tp oraz sl i tyle tak każdy na początku zarabia gdy opanuje gre na demo, później tylko coś odbija przy realnym kapitale i mija trochę czasu aż wpadnie ta myśl - co i jak ja tu właściwie robię a co planowałem i wtedy ciabas zaczynasz powoli zarabiać bo tylko tak tu można w długim okresie zarabiać :)

. Jak ktoś powiedział grać na giełdzie to żadna filozofia, sprzedaj na górce, kupuj w dołku czyli innymi słowy trzymaj się tego co statystycznie się powtarza a zarobisz.

adam400
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: adam400 »

oprocz analizy technicznej jest tez analiza fundamentalna.

A tak na prawde sa trzy szkoly inwestowania:

Momentum trading, carry trading i fundamental/technical trading.

Przy analizie trada warto wszystko wziac pod uwage. oczywiscie czasami to tylko doda komplikacji, ale czasem ochroni przed stratami. nie ma rzeczy latwych..... niestety
:)

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

adam400 pisze: A tak na prawde sa trzy szkoly inwestowania:

Momentum trading, carry trading i fundamental/technical trading.
acha... Mógłbyś rozwinąć pogląd o 3 szkołach? BTW: Osobiście uważam, że spekulacja lepiej oddaje treść czynności, jaką jest trading.
FXfighter pisze:Nawet wręcz przeciwnie - mam wrażenie, że większe sukcesy osiągają ci, którzy nie próbują przewidywać przyszłości
Moim równie skromnym zdaniem - ŚWIĘTA RACJA. Nie obchodzi mnie czy jutro edi będzie latał na 1.4XX czy na 1.3XX - ważne jakie znajdę tam dogodne dla mojego stylu gry setupy i czy na nich zarobię. Od prognoz są analitycy, którzy podobnie jak synoptycy ze zmiennym szczęściem i w bardzo ograniczonym horyzoncie czasowym są w stanie cokolwiek przewidzieć. W zasadzie to co analityk - to inna prognoza. Po cholerę? Od lat mam zasubskrybowane różne newslettery i od rana dobrze się dzięki nim bawię (w momencie kiedy oglądam sprzeczne ze sobą analizy).
JarekM pisze:Zanim zejda do popziomu XXX powinni jeszcze zaliczyc YYY, a pozniej jazda na poludnie. Rozumie ze 95% procent uczestnikow tego forum klepie takie rzeczy czesto bez sensu, ale jednak mozna spotkac rodzynki, ktore inaczej podchodza do sparawy i mowiac krotko zarabiaja pieniadze. Chcialbym sie dowiedziec na czym to polega? Przynajmniej ogolnie jesli to jest tajemnica.
Myślę, że to o czym wspominasz ma charakter korekty, jakiej spodziewają się niektórzy przed silnym ruchem głównym. Cena jak wiesz lubi nabrać siły zanim się rozpędzi. Przypuszczam, że chodzi o jakiś pullback. Mechanika rynku... To właśnie ten "zygzakoidalny" (opatentuję to słowo :lol:) kształt funkcji ceny w czasie.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

Awatar użytkownika
leszek77
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: leszek77 »

A po co ci mechanika? szukanie nie wiadomo czego ;-)

Wystarczy znależć coś co działa i robic to dzień w dzień ;-)

Wedlug mnie wskazniki nie działają, powrót do epoki kamienia łupanego (poziomy wsparć oporów) ma sens i odkąd tego się trzymam jest zawsze " +"
3 osoby z 1000 zostają na rynku .... przykra sprawa ;-(

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

leszek77 pisze: Wedlug mnie wskazniki nie działają
Cieszymy się, zauważ że o wskaźnikach nie było tu mowy. :)
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

ODPOWIEDZ