Market Profile

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Market Profile

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

personov pisze:Ciekawy temat. Próbuję to wszystko rozkminić. Czytam wszystko, ale nigdzie nie doczytałem co oznaczają te litery i czy w ogóle coś znaczą ? Czasem widzę duże litery, czasem duże i małe i są one w różnych kolorach.
Podpowiecie ?
Wiesz ja nie korzystam z dedykowanego oprogramowania. Nawet sam MP w tej chwili odpuściłem i posługuje się jedynie diagramem wielkości wolumenu i delty (róznica między kontraktami Ask i Bid) w opraciu o wskaźniki napisane dla Metatradera. To (w połączeniu z grą wg. S/D) w zupełności wystarcza do osiągnięcia bardzo wysokiej skuteczności zagrań w day tradingu.
Szukam czegoś co nazwać by można "momentum delty", czyli wyróżniającego się wielkością na tle otoczenia słupka delty np. tak http://forex-nawigator.biz/forum/s-d-ta ... ml#p639362
i w połączeniu z obserwacją wielkości wolumenu i położenia ceny dostaję wtedy bardzo wiarygodne sygnały do zagrań.
Jeśli chodzi sam wykres to może litery odzwierciedlają liczbę kontraktów na danym poziomie ceny. Tak jak na tym screenie robią to różne odcienie kolorów?
Obrazek
хостинг картинок

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Te wskaźniki są płatne ? Coś czytałem, że płacisz za to 4$ miesięcznie ? Nie mogę znaleźć tego postu.
I one są na MT4 ? To z czego biorą dane o kontraktach ?
Ponawiam pytanie dotyczące tych liter we wskaźnikach Market Profile.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2013, 15:20 przez personov, łącznie zmieniany 1 raz.
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

personov pisze:Te wskaźniki są płatne ? Coś czytałem, że płacisz za to 4$ miesięcznie ? Nie mogę znaleźć tego postu.
I one są na MT4 ? To z czego biorą dane o kontraktach ?
Ponawiam pytanie do tyczące tych liter we wskaźnikach Market Profile.
Dane są płatne. Ten zestaw, za który płacę kosztuje 4,4 $/miesiąc http://my.clusterdelta.com/standart.
Mam też opłacony do końca roku zestaw Advanced. Nie korzystam jednak z niego. Dane są to notowania kontraktów z CME.
Market Profil w wydaniu Clusterdelty nadaje się moim zdaniem do skutecznego skalpowania np. na interwałach < M15. Ale ja wolę obserwować kilka instrumentów jednocześnie i na podstawie (delty+volumen+ S/D) wchodzić w dłuższe trejdy. Naprawdę wiele razy udało mi się podjąć decyzję na podstawie analizy wolumenu z korzyścią dla depozytu.:)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Czyli w pakiecie standard otrzymujesz oddzielną platformę i dodatkowo wskaźniki na MT4 ?
To ta platforma komunikuje się jakoś z MT4, aby przekazać informacje o kontraktach ?
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

personov pisze:Czyli w pakiecie standard otrzymujesz oddzielną platformę i dodatkowo wskaźniki na MT4 ?
To ta platforma komunikuje się jakoś z MT4, aby przekazać informacje o kontraktach ?
Nie. Otrzymuję zwykłe wskaźniki na MT. Wrzucam na wykres i śmiga. Mogą te wskaźniki być zasilane danymi z serwera Clusterdelta w klasyczny sposób, lub w trybie Proxima. Ten drugi wariant zapewnia mniejsze obciążenie platformy w przypadku gdy na wykresach jest dużo wskaźników, które ciągną dane z serwera Clusterdelta. Ponieważ są to płatne wskaźniki potrzebne jest jeszcze zainstalowanie Autoryzatora, który umożliwia prawidłowe funkcjonowanie całości.
Wszystko jest na tej stronie opisane i nie sprawiło mi żadnych problemów z uruchomieniem.
ps. Ta oddzielna platforma Clusterdelta jest oczywiście również do wykorzystania i daje jeszcze pełniejszą informację o rozkładzie rynku. Ale ja zdecydowanie wolę z poziomu Metatradera się tym bawić;)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Skoro jest to dział "Systemy i strategie" to może podyskutujemy jak pod to grać ?
Myślę, że jakby się to nie nazywało i w jakiej postaci byłoby to wyświetlane ( litery, słupki, liczby kontraktów ) - to zawsze wyznaczy nam to pewne poziomy. I teraz co zrobić z tymi poziomami ?
Myślę, że można grać na przebicie, albo odbicie od poziomu. Czyli jak cena idzie w górę i nagle dochodzi do poziomu, gdzie liczba kontraktów, czy volumenu jest bardzo wysoka to otwieramy pozycję przeciwną ( w tym wypadku w dół ), lub jeśli mieliśmy już otwartego longa to jest to punkt do zamknięcia pozycji. To byłaby gra na odbicie od poziomu.
Jeśli natomiast cena przykładowo idzie w górę, wychodzi poza poziom skumulowania kontraktów...co więcej - poziom kontraktów drastycznie poza tą strefą spada to można wchodzić w longa ponieważ tam gdzie nie ma volumenu cena porusza się dynamicznie ( nie ma w tych miejscach kupujących i sprzedających ). To jest dobry sygnał na wejście zgodnie z trendem. To byłaby gra na wybicia z poziomu.
Czy macie jeszcze jakieś pomysły ?
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

personov pisze:Skoro jest to dział "Systemy i strategie" to może podyskutujemy jak pod to grać ?
Myślę, że jakby się to nie nazywało i w jakiej postaci byłoby to wyświetlane ( litery, słupki, liczby kontraktów ) - to zawsze wyznaczy nam to pewne poziomy. I teraz co zrobić z tymi poziomami ?
Myślę, że można grać na przebicie, albo odbicie od poziomu. Czyli jak cena idzie w górę i nagle dochodzi do poziomu, gdzie liczba kontraktów, czy volumenu jest bardzo wysoka to otwieramy pozycję przeciwną ( w tym wypadku w dół ), lub jeśli mieliśmy już otwartego longa to jest to punkt do zamknięcia pozycji. To byłaby gra na odbicie od poziomu.
Jeśli natomiast cena przykładowo idzie w górę, wychodzi poza poziom skumulowania kontraktów...co więcej - poziom kontraktów drastycznie poza tą strefą spada to można wchodzić w longa ponieważ tam gdzie nie ma volumenu cena porusza się dynamicznie ( nie ma w tych miejscach kupujących i sprzedających ). To jest dobry sygnał na wejście zgodnie z trendem. To byłaby gra na wybicia z poziomu.
Czy macie jeszcze jakieś pomysły ?
Wiesz, ja się nie będę tu rozpisywał na temat gry wg poszczególnych poziomów cenowych w kontekście znajdujących się na tych poziomach określonych wielkości zawartych transakcji. Przyglądałem się Market Profilowi i dla mnie to dzielenie włosa na czworo i nie do ogarnięcia zajęcie zwłaszcza jeśli się chce grać na kilku instrumentach jednocześnie. W moim dzienniku pokazuję jak gram pod volumen,deltę i poziomy S/D. W tym zakresie możemy również tam porozmawiać. http://forex-nawigator.biz/forum/s-d-ta ... ml#p639155

JAREK67
Maniak
Maniak

Wcięło historię więc wkleję jeszcze raz link. http://forexchartist.pl/market-profile-na-forex/
A tak MP może wyglądać na bazie wskaźników.
Obrazek
загрузить картинку на сайт

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Jak wiadomo rynek forex jest zdecentralizowany, więc każde tego typu statystyki na temat wolumenu są tylko pewnym wycinkiem rynku. Jestem tylko ciekawy jak duży jest to wycinek ( clusterdelta ), jak duże ma znaczenie na całym rynku forex.
Doczytałeś się gdzieś informacji na ten temat na ich stronie ?
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

personov pisze:Jak wiadomo rynek forex jest zdecentralizowany, więc każde tego typu statystyki na temat wolumenu są tylko pewnym wycinkiem rynku. Jestem tylko ciekawy jak duży jest to wycinek ( clusterdelta ), jak duże ma znaczenie na całym rynku forex.
Doczytałeś się gdzieś informacji na ten temat na ich stronie ?
To są notowania kontraktów z CME. Jakie by nie były to praktyka pokazuje, że można na ich podstawie podejmować trafniejsze decyzje.

ODPOWIEDZ