[Ankieta-prośba] Losowość u ludzi.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Re: [Ankieta-prośba] Losowość u ludzi.

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Skoro prowadzisz badania w celu innym niż zarobek to jestem ciekaw jaki może być jeszcze cel :)
Podobno losowość bierze się z tego że nie jesteśmy wstanie uwzględnić zbyt dużej liczby zmiennych ani też nie mamy odpowiednich narzędzi pomiarowych.
Losowe klikanie przez człowieka bierze się ze skomplikowanych reakcji w jego mózgu i to wcale nie musi być proces losowy tylko go tak odbieramy.
Gdybyśmy byli wstanie obliczyć każdą reakcję we wszechświecie to poruszalibyśmy się wewnątrz olbrzymiego ściśle określonego równania.
Ciekawe czy można by było obliczyć wydarzenia które będą miały miejsce w przyszłości.
Może gdyby zbudować odpowiednio duży komputer i symulować w jego pamięci atom po atomie nasz układ słoneczny to można by zobaczyć całą ewolucje.
Ciekawe czy powstały by te same gatunki zwierząt i roślin.
Taki komputer musiałby być zbudowany w kosmosie i zajmował by olbrzymią przestrzeń.
Musiała by go zbudować cała armia robotów.
Może kiedyś będą takie projekty.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

lolek pisze:Skoro prowadzisz badania w celu innym niż zarobek to jestem ciekaw jaki może być jeszcze cel :)
Prostszy niż się może zdawać, "bo chce" ;)
lolek pisze: Podobno losowość bierze się z tego że nie jesteśmy wstanie uwzględnić zbyt dużej liczby zmiennych ani też nie mamy odpowiednich narzędzi pomiarowych.
Losowe klikanie przez człowieka bierze się ze skomplikowanych reakcji w jego mózgu i to wcale nie musi być proces losowy tylko go tak odbieramy.
Właśnie w drugiej części, będę przewidywał ruchy człowieka, w zasadzie na sobie już sprawdziłem, i przewiduję ponad 50% moich "losowych" ruchów.
lolek pisze: Gdybyśmy byli wstanie obliczyć każdą reakcję we wszechświecie to poruszalibyśmy się wewnątrz olbrzymiego ściśle określonego równania.
Ciekawe czy można by było obliczyć wydarzenia które będą miały miejsce w przyszłości.
Może gdyby zbudować odpowiednio duży komputer i symulować w jego pamięci atom po atomie nasz układ słoneczny to można by zobaczyć całą ewolucje.
Ciekawe czy powstały by te same gatunki zwierząt i roślin.
Taki komputer musiałby być zbudowany w kosmosie i zajmował by olbrzymią przestrzeń.
Musiała by go zbudować cała armia robotów.
Może kiedyś będą takie projekty.
Ciężko to widzę, bo gdybyśmy zbudowali taki komputer, to używalibyśmy naszych atomów (swoją drogą atom to chyba za wysoki poziom), i w tej symulacji musiała by być uwzględniona budowa samego komputera i jego wyniki i to, że je znamy ;)

(fantazjując)
Tak a symulacją, było by zbudowanie (Gdzieś daleko) kopi naszego układu słonecznego, z "przesunięciem", wszystkich atomów o np. 50 lat. Tylko ta symulacja znów nie uwzględniała by tego, że dostajemy informację o przyszłości układu ;)
Ponadto, była by już zawieszona w innej przestrzeni i nawet mikro/nano/piko/itd. różnice na "początku" po określonym czasie mogła by powodować kolosalne różnice.

Podsumowując
Taka symulacja nie uwzględniała by (w układzie) informacji "zewnętrznej" w postaci informacji z tej symulacji...

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Miałem na myśli to że wtedy znika losowość a pojawia się przewidywalna reakcja.
Taki matrix :wink:

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

lolek pisze:Miałem na myśli to że wtedy znika losowość a pojawia się przewidywalna reakcja.
Taki matrix :wink:
A tu się zgodzę, tzn. jeżeli na samym "dole" fizyki, coś tika wg. jakiegoś "rytmu", czyli jest jakiś wzór, to nic nie jest losowe, a wszechświat to jeden wielki "film". Jeżeli natomiast pyka na dole losowo, to i tak nie ma wolnej woli ;) tylko ta cała losowość w sumie daje znów wielki "film" który jest jednym z najprawdopodobniejszych prawdopodobniejszych... :P

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

Zrobione ;)
No pain, no gain

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

lucek pisze:Zrobione ;)
Dzięki bardzo !! (wszystkim którzy wypełnili). :564:
Jest szansa, że jednak nazbieram te 100 osób :D

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Poszła ankieta :)
Co zauważyłem- chyba grałem jakąś melodyjkę, lewa ręka jakoś mniej pracowita, chciałem to zrobić i zrobiłem dość szybko.I co mnie najbardziej zaciekawiło, wydaje mi się, że z automatu dążyłem do średniej.Takie tam rozważania psychoruchowe na własny temat :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

meylo pisze:Poszła ankieta :)
Co zauważyłem- chyba grałem jakąś melodyjkę, lewa ręka jakoś mniej pracowita, chciałem to zrobić i zrobiłem dość szybko.I co mnie najbardziej zaciekawiło, wydaje mi się, że z automatu dążyłem do średniej.Takie tam rozważania psychoruchowe na własny temat :)
Dążenie do średniej to nic, niektórzy dążą i to osiągają w 100%(tak mam takie 2 przypadki) do ciągu np. "asasasasas(as)" jednak dla mnie przedstawiają taką sama wartość jak "asdkfjiaesjflsaifas" (czyli brak przeczytania instrukcji ;) , nie no dobra większą wartość).

Jedną z "ciekawszych" (niestety do odrzucenia), był ciąg "ailailail" itd. w końcu napisałem :
litery które generujemy to "a" i "l"
Wniosek, muszę popracować nad lepszym przekazem treści...

PS.
Dzięki za wypełnienie, już mam blisko 40% ankiet które chciałbym zebrać (i pewnie z 15% odpadnie)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

"Wniosek, muszę popracować nad lepszym przekazem treści..."

Może wystarczy: przed wypełnieniem ankiety-skup się :)
Możesz też pokolorować literki i dodać obrazki :)
Powodzenia
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

dobrym pomyslem bylby tez filmik instruktazowy jak taka ankiete wypelnic :)

ODPOWIEDZ