Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
jackub

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Mpapiez pisze:
c.ajto pisze:Przypomnij mi gdzie miałeś ostatnio ulokowanego SLa, zgodnie ze swoim systemem?
1.0575 od początku wejścia i po odbiciu wróciłem z nim w to miejsce spowrotem.
W zeszłym tygodniu po sugestii atlanticosa i moich własnych obserwacji dla bezpieczeństwa zszedłem o 2 półki niżej ze stop lossem do 1.0475 - jak widać się opłaciło.

Rozumiem aluzje, że zgodnie z systemem powinienem był się dać wyciąć na 1.0575 ?
Trade trwa 4-tydzień, dlatego pozwoliłem sobie na bronienie tego wejścia, a modyfikacja SL nastąpiła w 3-cim tygodniu.
Jezu, cztery tygodnie aby wziąć 1:1 trade..... to ma być ta przewaga wyższych ram czasowych??
Wybacz MP ale to dla mnie bez sensu ...

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

jackub pisze:
Mpapiez pisze:
c.ajto pisze:Przypomnij mi gdzie miałeś ostatnio ulokowanego SLa, zgodnie ze swoim systemem?
1.0575 od początku wejścia i po odbiciu wróciłem z nim w to miejsce spowrotem.
W zeszłym tygodniu po sugestii atlanticosa i moich własnych obserwacji dla bezpieczeństwa zszedłem o 2 półki niżej ze stop lossem do 1.0475 - jak widać się opłaciło.

Rozumiem aluzje, że zgodnie z systemem powinienem był się dać wyciąć na 1.0575 ?
Trade trwa 4-tydzień, dlatego pozwoliłem sobie na bronienie tego wejścia, a modyfikacja SL nastąpiła w 3-cim tygodniu.
Jezu, cztery tygodnie aby wziąć 1:1 trade..... to ma być ta przewaga wyższych ram czasowych??
Słuszna uwaga Jackub - kapitałem przez ten czas można było przez ten czas fajnie obrócić (przykład to nzd oraz aud).
Ja tak zrobiłem i na sam koniec...dałem się wpuścić w shorty na crossach euro:(

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

jackub pisze:
irmentruda pisze: Słuszna uwaga Jackub - kapitałem przez ten czas można było przez ten czas fajnie obrócić (przykład to nzd oraz aud).
Ja tak zrobiłem i na sam koniec...dałem się wpuścić w shorty na crossach euro:(
Widzicie chłopaki, normalnie nigdy tak długiego trade'a nie miałem.
Ustaliłem sobie w moim trading planie, że maksymalna eskpozycja to 2x normalna pozycja - wyżej mnie z resztą mały lewar nie puszcza i dlatego nie byłem w stanie obracać na innych crossach.
W każdym bądź razie lekcje wyciągnałem i następny trejdy nie powinny tak długo trwać.

Piszesz irmentruda że można było fajnie obracać - a skąd pewność że obróciłbym na zysk, a nie na stratę ?
Ostatnio zmieniony 03 gru 2015, 16:54 przez Mpapiez, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Mpapiez pisze: 1.0575 od początku wejścia i po odbiciu wróciłem z nim w to miejsce spowrotem.

czyli odsunąłeś SLa. Dobra, a co jeśli edek by spadł na 1.05 i miał perspektywy dalszego spadku?
też SL byś dał na 1.03 np?
trochę to bez sensu bo równie dobrze mogłeś go w ogóle nie mieć :)
oczywiście się udało i bardzo dobrze, ale taka gra się kończy MC w dłuższym terminie i obaj to wiemy.

albo inaczej:
czyli ten drugi SL był dobrze postawiony, ale L za wcześnie zabrana i przetrzymana.
czyli jednak coś jest z systemem nie tak. Nie to, że się czepiam bo samemu daleko mi do ideału.
Takie tylko mam przemyślenia.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

irmentruda
Maniak
Maniak

Mpapiez pisze: Piszesz irmentruda że można było fajnie obracać - a skąd pewność że obróciłbym na zysk, a nie na stratę ?
Tej pewności nigdy nie mamy ale widząc na innych instrumentach trendy a na edku mielonkę od razu wyskoczyłbym z tego edka. Wg mnie lepiej nie mrozić kasy. Gdybyś miał wysokiego lewara to myślę, że można sobie na to pozwolić. Ale przy małym lewarze wydaje mi się to bez sensu.

Zresztą miałeś pewność, że edek wyskoczy w górę? Też nie miałeś. Gdybyś miał to postawiłbyś na to dużo więcej niż postawiłeś.

Mpapiez

highend pisze:
czyli odsunąłeś SLa. Dobra, a co jeśli edek by spadł na 1.05 i miał perspektywy dalszego spadku?
też SL byś dał na 1.03 np?
trochę to bez sensu bo równie dobrze mogłeś go w ogóle nie mieć :)
oczywiście się udało i bardzo dobrze, ale taka gra się kończy MC w dłuższym terminie i obaj to wiemy.
Nie przesunąłbym już niżej...
Przewiń sobie wykres na D1 w lewo. Kwietniowy swing odbił od 1.0525...
Zgodnie z sysem SL umieściłem w związku z tym 1 półke niżej od tego poziomu i wyszło 1.0475.

A co do MC... no cóż - ja lekcje z przeszłości wyciągnałem i raczej ciężko mi zaliczyć MC.
Raz że na koncie do tradingu nie trzymam pełnej kasy do tradingu, to dodatkowo zabezpieczam się lewarem przed zbyt dużą ekspozycją. W fx pro masz taką opcję "Vault" gdzie możesz z konta handlowego szybko chować zyski.

Zaorski fajnie tłumaczył jak sobie radzić z przelewarowaniem pozycji i imo fajnie gadał.

Mpapiez

irmentruda pisze:
Zresztą miałeś pewność, że edek wyskoczy w górę? Też nie miałeś. Gdybyś miał to postawiłbyś na to dużo więcej niż postawiłeś.
Tu nie ma nigdy nic pewnego, ale liczyłem się z ciągnięciem ceny w dół.
Tak na oko to obstawiałem 70-30 na wzrosty. Po prostu za dużo było wszędzie gadania co "ECB" na pewno zrobi.

Zgadzam się również z tobą co do mrożenia kasy - bo widziałem wiele fajnych możliwości na innych parach, ale cóż - takie życie. Ja nie mówię że to dobre było, ale nie widziałem sensu wychodzenia z elek na edku i stąd ta blokada.

Z resztą nie mam zamiaru zostawiać sobie furtki do używania pełnego depo, bo kilka razy się uda, a wystarczy że raz się nie uda. Już miałem wiele bolesnych lekcji tego typu.

irmentruda
Maniak
Maniak

MP, przypuszczam, że na tą chwilę dużo lepiej stoisz od mnie bo mnie właśnie grozi oddanie listopadowych zysków. Próbuję z tego wyjść w mądry mało bolesny sposób.

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

Nie wiedziałem o 1.0475, ostatni o jakim czytałem był na 1.0525, stąd moje pytanie.

Myślę, że masz dużą szansę na zaliczenie TP, ale paradoksalnie, uważam że może to być kiedyś gwoździem do trumny twojego depo. Samo przesuwanie SLa to syndrom amatorki, możesz się ze mną zgodzić, możesz się na mnie obrazić, ale takie jest moje zdanie. Kiedy wchodzimy w trade mamy jasno ustalone SL i TP, ten SL nie jest z d..py wzięty tylko opiera się na jakimś założeniu systemowym, jeśli go przesuwamy automatycznie rezygnujemy z naszego systemu, mało tego, lokujemy się z powrotem w mało chlubnym klubie "ja mam rację, zaraz zawróci, o jak nie tu, to tutaj, to bardzo dobry poziom, nie tutaj... hmm, o tu jest bardzo mocna strefa, tutaj to już mus...", niestety tak to wyglądało. Wież mi, że w tym tradzie SL ani TP nie są najważniejsze, ale twoje prowadzenie pozycji. Ta ciągła argumentacja, Fed to, Ebc tamto. To jest dobre do co najmniej Mid Termu, a ty zdaje się grasz DT.
Siłą DT i nas maluczkich graczy jest wykres i AT, ty jak widzę coraz bardziej skręcasz w stronę AF.

Kiedyś grałeś niższe TFy i bardziej opierałeś się na świecach, teraz przeszedłeś na wyższe TFy i tak po lekturze tego dziennika sądząc, świece traktujesz po macoszemu. A świece / słupki to nic innego jak przepływ kapitału, obraz siły popytu lub podaży i zapowiedź przyszłego kierunku ruchu. To przede wszystkim precyzyjny SL.
Wyższe TFy, szerokie SLe, R/R poniżej 1... dla ciebie to uspokojenie tradingu, w moim odczuciu to regres, tylko z uwagi na szersze ramy czasowe na efekty przyjdzie poczekać dłużej. Szerze powiedziawszy chciałbym się mylić, bo nic do ciebie nie mam i z gruntu źle ludziom nie życzę, ale obawiam się że mogę mieć rację.

Jeśli wchodzisz w L na DT, cena robi 200P dołem, a ty dalej jesteś w tym tradzie na L, to świadczy tylko o braku rozumienia wykresu, albo o patrzeniu nań tylko przez pryzmat własnej pozycji. Stawiam dolary do orzechów, że gdybyś był bez pozycji i nie zaprzątał sobie głowy co powie Draghi, miałbyś spokojnie 100P z L i 100P z S.

Życzę zamknięcia tradu na TP, chłodnej oceny ostatnich wydarzeń i powodzenia.

Mpapiez

Zrealizowałem zysk. Imo może być niezła korekta jutro :wink: ...
Brakło 50 pipsów do TP, więc już nie czekałem na to.

Łącznie wpadło około + 570 pips.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ