Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

MkubuxK pisze:Wrzucaj wnioski od razu - wiele osób przewija się na forum polecając coś, ale jest to bardziej na zasadzie chwilowej fascynacji jakimś tematem jak konkretnymi wnioskami.

Widzę, że przerzuciłeś się na wyższy interwał. Trzymam kciuki, ale pamiętaj , że weryfikacja umiejętności przebiega tutaj znacznie bardziej powoli i daje dłużej nadzieję wyniku także bądź bardzo wstrzemięźliwy z wnioskami.
W książce nie ma złotego Grala, po prostu jest pare ciekawych opinii autora z którymi się zgadzam i moim zdaniem są warte uwagi. Jak ktoś lubi sobie poszerzać horyzonty to z ciekawości rzuci okiem :wink: .

Co do drugiego - tak zdaje sobie sprawę z tego doskonale. Ja nigdy nie uważałem i dalej nie uważam się za zawodowca, chociaż widzę jak na dłoni że przejście na wyższy interwał i uproszczenie metody tradingu bardzo pomogło...

Z resztą od momentu wystartowania tego journala aktualnie jest prawie 1900 pips na plusie...
Wcześniejszych zysków z grania na wyższym interwale dla uczciwości journala nie liczę.

Tak z aktualnych statystyk dla 65 trade'ów to mamy tak:

- Średnio "haratam" ponad 300 pips na tydzień do tej pory, co dla mnie kiedyś było wynikiem nie do pomyślenia bo celowałem w regularne 100 pips na tydzień.
- Średni Reward/Risk wynosi 0.73:1 (średnia wygrana 70 pips / średnia strata 96 pips)
- Skuteczność wejść 75%

Porównując to do ostatniego mojego sysa to na ten moment skuteczność wejść podskoczyła mi około 15 pkt %. RR wzrósł o około 0.13. Zapewne wynika to z tego, że szersze SL chronią mnie przed wycinkami.

Oczywiście patrze na to bardzo sceptycznie i pozytywne wnioski ze szczegółowymi statystykami przedstawie dopiero jak uda mi się zrobić pierwszy poważny krok, tj. 10 000 pips na plusie.

Mpapiez

irmentruda pisze:
MkubuxK pisze: Widzę, że przerzuciłeś się na wyższy interwał. Trzymam kciuki, ale pamiętaj , że weryfikacja umiejętności przebiega tutaj znacznie bardziej powoli i daje dłużej nadzieję wyniku także bądź bardzo wstrzemięźliwy z wnioskami.
Zgadza się, na H4, D1 i W1 po prostu dłużej żyjesz w przekonaniu, że masz rację:)
Osobiście mogę przyznać, że trejdowanie na M1 i M5 powoduje u mnie notoryczne wtopy ale obserwowanie "z bliska" jak działa wykres i rynek uczy bardzo dużo.

Mpapież - zarzuć jakąś krzywą kapitału albo przynajmniej procentem. Oceńmy to finansowo:)
Procentów nie chcę pokazywać, bo niektórych mogło by to za mocno zdziwić, ale co kto bystrzejszy to wyciągnie sporo wniosków z krzywej wzrostu. Generalnie miałem nic nie pokazywać, ale dla Ciebie zrobie wyjątek, bo ostatnio często odwiedzasz mój dzienniczek.

Wszystkim innym życzę powodzonka i dzięki za kolejne wizyty pomimo wcześniejszych porażkowych journali :wink:
Krzywa kapitału.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Ejek zamknięty na symbolicznym +5 pips.
Za długo trwa to jego schodzenie i postanowiłem tutaj ograniczyć ryzyko, ponieważ mam otwartego jeszcze CAD/JPY.

Nie wiem czemu wydaje mi się że EUR chce dziś korektę zrobić jednak...

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Dzięki, ważne, że póki co odbijasz się od linii trendu. Ja do tej pory rozpoznawałem na mojej krzywej kapitału tylko strefy podażowe :)

Mpapiez

Kolejne otwarcie, EUR/AUD eska.
Może mi się wydaje że euro chce rosnąć :), ale tutaj fajne setup jest...

Trójkąt, LT, opór połączony z okrągłym poziomem, opór w postaci świecy H4 i zgodnie ze średnią.
Pełny komplet.

irmentruda
Maniak
Maniak

Mpapiez pisze:Kolejne otwarcie, EUR/AUD eska.
Może mi się wydaje że euro chce rosnąć :), ale tutaj fajne setup jest...

Trójkąt, LT, opór połączony z okrągłym poziomem, opór w postaci świecy H4 i zgodnie ze średnią.
Pełny komplet.

tu byłbym sceptyczny bo mamy podwójny dołek, w przeszłości (20 sie) była tu strefa popytu, wygląda na to, że poziom jest obroniony i to dwukrotnie tego samego dnia. czekam na cenę na poziomie 1.5345.
Co prawda ładnie wygląda na pullback do poziomu 1.5220 ale na moje skromne oko cena jest wyprzedana:)

Mpapiez

irmentruda pisze:
tu byłbym sceptyczny bo mamy podwójny dołek, w przeszłości (20 sie) była tu strefa popytu, wygląda na to, że poziom jest obroniony i to dwukrotnie tego samego dnia. czekam na cenę na poziomie 1.5345.
Co prawda ładnie wygląda na pullback do poziomu 1.5220 ale na moje skromne oko cena jest wyprzedana:)
Ja tam ostatnio wychodze z założenia że lepiej grać z założeniem że trend będzie kontynuowany... A ostatnio nam eur leci na pysk.

Poza tym na czymś trzeba oprzeć ryzyko. Jak bym miał wziąć elkę, to ryzyko mogę oprzeć tylko o 1 czy tam 2 okrągłe poziomy. Biorąc eskę mam te kilka elementów powyżej, więc imo jest bezpieczniej.

Jeżeli wybiją to wszystko, to wtedy mam mnóstwo elementów do definiowania ryzyka i wtedy spokojnie mógłbym elkę zapinać.

Mpapiez

Ostatecznie EUR/AUD nie ruszył w dół w założonym przezemnie czasie, i zamknąłem tą pozycje na niecałym pipsie na plusie....

Nie będę nawet wrzucał obrazka bo nie ma sensu.

CAD/JPY ruszył, więc póki co tutaj tylko ograniczyłem ryzyko...

Natomiast mam mały problem co zrobić z EUR/CAD :wink: , uznałem że jednak euro chce odbijać, a CAD na jednym crossie mi słabnie więc wskoczyłem w elkę...

Pomimo 2 pin barów na H1, cena dostała w czapę i zdaje się idzie na południe... Ja oczywiście jak to z ułomnością ludzką bywa, kupiłem na samej górze świeczki :wink:

No nic, poczekamy i zobaczymy jak to się rozegra...
CAD słabnie ewidentnie, jedynie przydałby się korekta na EUR :wink:, bo ogólnie widzę jeszcze miejsce na spadki dla tej waluty.

irmentruda
Maniak
Maniak

widzę, że nie tylko Ty się motasz, wspólna dola.

Mpapiez

irmentruda pisze:widzę, że nie tylko Ty się motasz, wspólna dola.
No taki dziś dzień. Kręcą w miejscu tak że zgłupieć idzie...
Z Ejka dziś spokojnie mogłem wziąć 50 pips, ale wystraszyli mnie i wziałem 5 :wink: ...

Niemniej jednak widzę że pozycje CAD'owe chyba dadzą zarobić.

1) CAD/JPY już jest zabezpieczony na BE, bo doszli do bardzo istotnego miejsca, tutaj albo będzie przebicie albo odbicie.

2) EUR/CAD wybronili poziom i moim zdaniem powinni ruszyć w kierunku testu LT. Tutaj podobnie - przebicie otworzy drogę do dalszych wzrostów, lub po prostu cena zawróci. Tutaj też przejdę na BE przy LT.

ODPOWIEDZ