W książce nie ma złotego Grala, po prostu jest pare ciekawych opinii autora z którymi się zgadzam i moim zdaniem są warte uwagi. Jak ktoś lubi sobie poszerzać horyzonty to z ciekawości rzuci okiemMkubuxK pisze:Wrzucaj wnioski od razu - wiele osób przewija się na forum polecając coś, ale jest to bardziej na zasadzie chwilowej fascynacji jakimś tematem jak konkretnymi wnioskami.
Widzę, że przerzuciłeś się na wyższy interwał. Trzymam kciuki, ale pamiętaj , że weryfikacja umiejętności przebiega tutaj znacznie bardziej powoli i daje dłużej nadzieję wyniku także bądź bardzo wstrzemięźliwy z wnioskami.

Co do drugiego - tak zdaje sobie sprawę z tego doskonale. Ja nigdy nie uważałem i dalej nie uważam się za zawodowca, chociaż widzę jak na dłoni że przejście na wyższy interwał i uproszczenie metody tradingu bardzo pomogło...
Z resztą od momentu wystartowania tego journala aktualnie jest prawie 1900 pips na plusie...
Wcześniejszych zysków z grania na wyższym interwale dla uczciwości journala nie liczę.
Tak z aktualnych statystyk dla 65 trade'ów to mamy tak:
- Średnio "haratam" ponad 300 pips na tydzień do tej pory, co dla mnie kiedyś było wynikiem nie do pomyślenia bo celowałem w regularne 100 pips na tydzień.
- Średni Reward/Risk wynosi 0.73:1 (średnia wygrana 70 pips / średnia strata 96 pips)
- Skuteczność wejść 75%
Porównując to do ostatniego mojego sysa to na ten moment skuteczność wejść podskoczyła mi około 15 pkt %. RR wzrósł o około 0.13. Zapewne wynika to z tego, że szersze SL chronią mnie przed wycinkami.
Oczywiście patrze na to bardzo sceptycznie i pozytywne wnioski ze szczegółowymi statystykami przedstawie dopiero jak uda mi się zrobić pierwszy poważny krok, tj. 10 000 pips na plusie.