Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

chihuahua pisze:Ten tydzień pokazał też ile warte są spekulacje na temat wpływu fundamentów na forex.
Po payrollsach wiele osób wróżyło zeżarcie całego trendu spadkowego na edku.
Wystarczył trochę ponad tydzień, żeby w teren poszły nowe informacje, które dały nowe paliwo dla spekuły.
Jak na moją wiedzę, to pokazuje, że tu, od kiedy powstał ten rynek, chodzi głównie o zabawę za grube miliardy. Instytucje finansowe, w ramach "ożywiania" gospodarek robią ciągle to samo: kumulują tanio nowe pieniądze, żeby je możliwie drogo odsprzedać wszystkim innym. Do tego muszą ciągle generować "okazje". Kogo obchodzi co te dane makro na prawdę znaczą i jaki realny wpływ na gospodarkę mają. Taki to "wolny rynek".
Dlatego ja na fundamenty patrzę tylko dla bardzo ogólnej oceny sentymentu i tego co sie dzieje.
Od bardzo długiego czasu powtarzam, że w obecnych czasach duże instytucje finansowe znają wartości danych lub teksty komunikatów na sporo przed ich ogłoszeniem.

Samo ogłoszenie danych, to tylko pretekst do wycięcia naiwniaków...
Przykład ? Na ejku grubasy już w zeszłym tygodniu weszły w eski pod draghiego co było wyraźnie widać na wykresie i stąd moje wejścia tam na S.
Do samego draghiego właściwie nic się nie działo, tylko kurs lekko skorekcił, a potem poszła rzeźnia i dożynki w piątek.

Z resztą jak ktoś naprawdę wierzy że fundamenty mają jakieś większe znaczenie, powinien sobie tą tezę skonfrontować z interwencjami na foreksie robionymi przez SNB lub już legendarnym czarnym czwartkiem który pokazał prawdziwą siłę banków.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

A jakiś SL był na tej transakcji co 300 pipsów zarobione? Bo na screenie nic nie widać w tej kwestii.

Mpapiez

Pablo90 pisze:A jakiś SL był na tej transakcji co 300 pipsów zarobione? Bo na screenie nic nie widać w tej kwestii.
Ta transakcja łącznie z dokładką zrobiła ~300 pips, dokładnie to 288.
Pojedyncze wejscie zrobiło 240 pips.

Na stronie 11 i 12 mojego journala, masz screeny i tam wyraźnie widać gdzie był SL w momencie wejścia na Ejku.
Najpierw SL wynosił ok 70 pips, potem dla wiekszego bezpieczeństwa wrzuciłem na 120 pips i uzasadniłem dlaczego akurat tak.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Wynik fajny, ale wydaje mi się, że rozszerzanie tego SL nie jest najlepszym pomysłem. Pamiętaj co było ostatnim razem na daxie, najpierw euforia z zysków, a potem... To oczywiście tylko moja opinia i powinieneś mieć to na uwadze.

Mpapiez

Pablo90 pisze:Wynik fajny, ale wydaje mi się, że rozszerzanie tego SL nie jest najlepszym pomysłem. Pamiętaj co było ostatnim razem na daxie, najpierw euforia z zysków, a potem... To oczywiście tylko moja opinia i powinieneś mieć to na uwadze.
Widzisz ja wyciągnałem wnioski po ostatniej wtopie... Głównie mój problem zawsze polegał że wstępnie dobrze określałem kierunek, a mimo to wycinali mi SL i zaczynałem się motać.
Druga sprawa to gapienie się w monitor cały dzień i właśnie euforia o której wspominasz. Wszystko to razem do kupy potrafiło sprawić że pojawiał się dzień taki jak wtedy z DAX.

Wycięli mnie wtedy w zasadzie o 10 pips i zarobiłbym z 15k :mrgreen: , ale to przyznaje, tamto wejście było po prostu potężnie przelewarowane, bo pomimo niskiego lewara, brok na to jakoś pozwalał.

Wtedy miałem ochotę zostawić to wszystko wpizdu, bo poświecałem na to ponad 10 godzin dziennie dla ujemnego efektu. Potem sobie pomyślałem, że może ja po prostu gram na złym interwale, po urlopie zacząłem grać m30/m90 i h4, poukładałem rzeczy na wykresie i już prawie 3 miesiąc nie ma tygodnia na stracie...

Dziś niski lewar blokuje również indeksy, więc nawet jak bym się znów skusił na coś takiego, raczej katastrofy nie będzie...
Euforii już też nie będzie, bo 100 pipsów w tą czy w tą, w ogóle nie mnie nie rusza przy aktualnej wartości pips.

Jeżeli chodzi o to rozszerzenie stop loss, to mój SL z tradingu planu, może wynieść max 150 pips, więc w zasadzie w oparciu o dodatkową analiże, stwierdziłem że przejście na półkę wyżej będzie bezpieczniejsze dla wejścia.

Zauważ że ja TP i SL stawiam na okrągłych poziomach ( 25 i 75) lub w ich pobliżu.

Mpapiez

Aktualizacja:

Postanowiłem zostawić elkę na EUR/USD.
Na ten moment + 35 pips i zabezpieczone na BE...

Pewnie zrealizuje to wejście w okolicach + 50 pips.

Generalnie jestem miśkowaty nastawiony, stad tak szybkie przejście na BE. Bede obserwować jak się cena zachowa.
Patrząc na weekly, kierunek na ten tydzień jest raczej przesądzony... ale to zawsze może być tzw. bear trap.

#######################################################################################

Z innej beczki...
To piękny poniedziałek. Komuchy się wykończyły nawzajem, mordy millera i palikota nie będziemy już w sejmie oglądać, a dla liska chytruska i michnika nadchodzą ciężkie czasy (finansowo).

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko tego, żeby dziwka sejmowa jakimś cudem wyleciała :wink: , a wszedł do sejmu korwin na ich miejsce. Notabene na Korwina głos oddałem, więc aż się przykro patrzy na to 4,9%.

Jak ktoś zacznie pieprzyć że czas wyjeżdzać z kraju i jest z okolic Krakowa, to chętnie podrzucę na lotnisko :mrgreen:.

A cóż porównywanie kaczora do orbana nawet mi się spodobało... Wczoraj fajnie pośmieszkował z ośmiorniczek, chociaż teraz widać że Kaczor im się dobierze do dupy za te 8 lat przekrętów - i bardzo dobrze.

Z resztą blady strach widać na nich wszystkich. Nawet QŃ Giertych coś dziwnie zamilknął, a wszyscy wiemy że miał sporo wspólnego z Kulczykiem&Company.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

plizzz nie mieszajcie polityki do pieniędzy. darmozjady zawsze dobierali się do tego co my ciężko zarabiamy.

Mpapiez

irmentruda pisze:plizzz nie mieszajcie polityki do pieniędzy. darmozjady zawsze dobierali się do tego co my ciężko zarabiamy.
Może i racja, to było na tyle jeżeli chodzi o politykę :)...

#########################
Aktualizacja:

EUR/USD nie miało nawet siły zaatkować opór... Wyszedłem z ręki biorąc ~7 pips.
Na ten moment 2 wejścia:

EUR/USD -> Short zgodnie z trendem.
AUD/JPY -> elka.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Mpapiez pisze: EUR/USD nie miało nawet siły zaatkować opór... Wyszedłem z ręki biorąc ~7 pips.
Czekałem pod strefą podaży z H1 ze zleceniem i też nic z tego. Ale w dół także wyhamowali.

Mpapiez

Aktualizacja:

Zdaje się że na AUD/JPY idealnie na szczycie kupiłem :wink: ...

Początkowo wszedłem za 2/3 standardowej pozycji.
Później dokładka za 1/3.

Na razie to wszystko idzie w kierunku stop lossa :roll:, no ale zobaczymy jak to się skończy.
Ten tydzień nie będzie raczej aż taki fajny jak poprzedni :wink:.

EUR/USD póki co trzyma się w ryzach planu, jeżeli wybiją 1.1075, to pomyślę o wyjściu z ręki, chociaż tak naprawdę dopiero wybicie 1.1125 neguje scenariusz spadkowy.

Byłbym zdziwiony, gdyby EUR/USD nie wyszło po tak miśkowatej świecy na weekly.

Ps. EUR/USD to pełna pozycja ( 3/3)

ODPOWIEDZ