Let's flow.
Re: Let's flow.
Kolejne wejście z dość bliskim TP.
1/2 [S] - AUD/JPY
1/2 [S] - AUD/JPY
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Aktualna sytuacja na edku.
Orgr się realizuje, więc będzie OK.
-----------------------
AUD/JPY aktualnie ~ + 25 pips. Drugie tyle zostało do TP.
Orgr się realizuje, więc będzie OK.
-----------------------
AUD/JPY aktualnie ~ + 25 pips. Drugie tyle zostało do TP.
Edek już się uklepał półkę wyżej. SL poszedł do góry.
Łącznie zabezpieczyłem jakieś 110 pipsów. Dolar ewidentnie słabnie.
Biorę również pod uwagę, że dane za godzinkę, mogą wszystko zwalić w dół.
Łącznie zabezpieczyłem jakieś 110 pipsów. Dolar ewidentnie słabnie.
Biorę również pod uwagę, że dane za godzinkę, mogą wszystko zwalić w dół.
No niestety, AUD/JPY zakonczył się stratą, w między czasie na cofce dorzuciłem druga połówkę wejścia no i wyszło jak wyszło
.
Siłą rzeczy postanowiłem zrealizować zysk z EUR/USD, żeby to skompensować - generalnie zaczyna edek wyglądać spadkowo, a z wejścia i tak jestem zadowolony. W zasadzie do mojego bardzo odległego celu brakło zaledwie 25 pips
.

Siłą rzeczy postanowiłem zrealizować zysk z EUR/USD, żeby to skompensować - generalnie zaczyna edek wyglądać spadkowo, a z wejścia i tak jestem zadowolony. W zasadzie do mojego bardzo odległego celu brakło zaledwie 25 pips

-
- Pasjonat
Cześć Mpapiez co jest twoim wyznacznikiem wejścia w pozycję: średnia, czy wsparcie lub opór? Zapomniałeś o fantastycznej twojej wypowiedzi z poprzedniego dziennika o zachowaniu się średniej. Na AUDJPY zapomniałeś o tej zasadzie.
Generalnie to tak, ja przestałem stosować klasyczną metodę wyznaczania S/R.krystian74 pisze:Cześć Mpapiez co jest twoim wyznacznikiem wejścia w pozycję: średnia, czy wsparcie lub opór?
Zaobserwowałem że cena prawie na każdym instrumencie, najczęściej robi swingi w okolicach "25" i "75"...
Zresztą widać na moich zrzutkach z ekranu, że mam linie co 50 pipsów - takie moje "półki".
Decyzja wygląda tak:
Generalnie najpierw patrzę, czy wcześniej była reakcja na "75" lub "25". Jeżeli tak, to staram się wchodzić w kierunku zgodnym z tym, co wskazuje moja średnia ( czerwony - S, zielony - L ) i ryzyko definiuje o 1 lub 2 półeczki - czyli mój sl wynosi zwykle około 50-100 pips.
Generalnie tak rozciągnięty trading jest dużo spokojniejszy, przynajmniej nie wycinają mnie jak leszcza co chwilkę

Dodatkowym sygnałem i wskazaniem kierunku jest standardowo wygląd świec na M30 i tworzonego cienia M90.
================================================================
Kolejne 2 wejścia.
Zaciekawiłeś mnie, a czy mógłbyś rozwinąć myśl ?krystian74 pisze:Zapomniałeś o fantastycznej twojej wypowiedzi z poprzedniego dziennika o zachowaniu się średniej. Na AUDJPY zapomniałeś o tej zasadzie.
Co do wejścia...
Generalnie to wejście AUDJPY było ok - w zgodzie ze średnią. Przez moment nawet było + 30 pips i dość blisko TP.
Nawet jak dawałem dokładkę, średnia nadal była czerwona. Później musiałem do miasta jechać coś załatwić, więc trade zostawiłem. Nie wyszedł, co się po prostu zdarza.
-
- Pasjonat
Oczywiście nie czepiam się niczego
Kiedyś napisałeś: po spadku lub wzroście cena musi dojść do średniej, albo się odbije i kontynuuje swój dotychczasowy ruch, albo przebija średnią i porusza się w odwrotnym kierunku. Osobiście zawsze zwracam uwagę na dojście ceny do średniej.

Kiedyś napisałeś: po spadku lub wzroście cena musi dojść do średniej, albo się odbije i kontynuuje swój dotychczasowy ruch, albo przebija średnią i porusza się w odwrotnym kierunku. Osobiście zawsze zwracam uwagę na dojście ceny do średniej.
Tym razem mam troszkę inne okresy. No i ta średnia która widać na M30, przedstawia zachowanie na M15 i M5.krystian74 pisze:Oczywiście nie czepiam się niczego![]()
Jej kolor pokazuje mi obowiązujący kierunek. Nawet jeżeli zostanie przebita, a dalej będzie świecić na czerwono, to przy pewnych warunkach to dalej jest sygnał i niezła okazja na S.
Dobra to tyle na dziś z mojej strony, powodzonka.
-
- Pasjonat
Ok zrozumiałem