Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Kolejne wejście z dość bliskim TP.

1/2 [S] - AUD/JPY
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Aktualna sytuacja na edku.
Orgr się realizuje, więc będzie OK.

-----------------------

AUD/JPY aktualnie ~ + 25 pips. Drugie tyle zostało do TP.

Mpapiez

Edek już się uklepał półkę wyżej. SL poszedł do góry.

Łącznie zabezpieczyłem jakieś 110 pipsów. Dolar ewidentnie słabnie.
Biorę również pod uwagę, że dane za godzinkę, mogą wszystko zwalić w dół.

Mpapiez

No niestety, AUD/JPY zakonczył się stratą, w między czasie na cofce dorzuciłem druga połówkę wejścia no i wyszło jak wyszło :wink: .

Siłą rzeczy postanowiłem zrealizować zysk z EUR/USD, żeby to skompensować - generalnie zaczyna edek wyglądać spadkowo, a z wejścia i tak jestem zadowolony. W zasadzie do mojego bardzo odległego celu brakło zaledwie 25 pips :).

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Cześć Mpapiez co jest twoim wyznacznikiem wejścia w pozycję: średnia, czy wsparcie lub opór? Zapomniałeś o fantastycznej twojej wypowiedzi z poprzedniego dziennika o zachowaniu się średniej. Na AUDJPY zapomniałeś o tej zasadzie.

Mpapiez

krystian74 pisze:Cześć Mpapiez co jest twoim wyznacznikiem wejścia w pozycję: średnia, czy wsparcie lub opór?
Generalnie to tak, ja przestałem stosować klasyczną metodę wyznaczania S/R.
Zaobserwowałem że cena prawie na każdym instrumencie, najczęściej robi swingi w okolicach "25" i "75"...
Zresztą widać na moich zrzutkach z ekranu, że mam linie co 50 pipsów - takie moje "półki".

Decyzja wygląda tak:
Generalnie najpierw patrzę, czy wcześniej była reakcja na "75" lub "25". Jeżeli tak, to staram się wchodzić w kierunku zgodnym z tym, co wskazuje moja średnia ( czerwony - S, zielony - L ) i ryzyko definiuje o 1 lub 2 półeczki - czyli mój sl wynosi zwykle około 50-100 pips.

Generalnie tak rozciągnięty trading jest dużo spokojniejszy, przynajmniej nie wycinają mnie jak leszcza co chwilkę ;).

Dodatkowym sygnałem i wskazaniem kierunku jest standardowo wygląd świec na M30 i tworzonego cienia M90.

================================================================

Kolejne 2 wejścia.

Mpapiez

krystian74 pisze:Zapomniałeś o fantastycznej twojej wypowiedzi z poprzedniego dziennika o zachowaniu się średniej. Na AUDJPY zapomniałeś o tej zasadzie.
Zaciekawiłeś mnie, a czy mógłbyś rozwinąć myśl ?

Co do wejścia...
Generalnie to wejście AUDJPY było ok - w zgodzie ze średnią. Przez moment nawet było + 30 pips i dość blisko TP.
Nawet jak dawałem dokładkę, średnia nadal była czerwona. Później musiałem do miasta jechać coś załatwić, więc trade zostawiłem. Nie wyszedł, co się po prostu zdarza.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Oczywiście nie czepiam się niczego :)
Kiedyś napisałeś: po spadku lub wzroście cena musi dojść do średniej, albo się odbije i kontynuuje swój dotychczasowy ruch, albo przebija średnią i porusza się w odwrotnym kierunku. Osobiście zawsze zwracam uwagę na dojście ceny do średniej.

Mpapiez

krystian74 pisze:Oczywiście nie czepiam się niczego :)
Kiedyś napisałeś: po spadku lub wzroście cena musi dojść do średniej, albo się odbije i kontynuuje swój dotychczasowy ruch, albo przebija średnią i porusza się w odwrotnym kierunku. Osobiście zawsze zwracam uwagę na dojście ceny do średniej.
Tym razem mam troszkę inne okresy. No i ta średnia która widać na M30, przedstawia zachowanie na M15 i M5.
Jej kolor pokazuje mi obowiązujący kierunek. Nawet jeżeli zostanie przebita, a dalej będzie świecić na czerwono, to przy pewnych warunkach to dalej jest sygnał i niezła okazja na S.

Dobra to tyle na dziś z mojej strony, powodzonka.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Ok zrozumiałem 8)

ODPOWIEDZ