laptop do tradingu

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
ostrich
Bywalec
Bywalec

laptop do tradingu

Nieprzeczytany post autor: ostrich »

Witam,

Pytanie jak wyżej, matowy a może błyszczący?, 15 czy 17? myslałem nad Asusem http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/ ... ry-image-6. Może macie jakies propozycje?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: laptop do tradingu

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Witaj,

Błyszczący czy matowy... W sumie jak wolisz, chociaż poprzednio miałem błyszczącą matrycę, a teraz matową i na tej drugiej pracuje mi się lepiej. Mam właśnie tego Asusa, którego wskazałeś tylko z 8 GB ramu i jestem bardzo zadowolony. Przy montowaniu dłuższych filmów procesor czasem nie wyrabia ale do tradingu i testów rozbudowanych EA na pewno wystarczy.

Jeśli nie przemieszczasz się często z laptopem to również proponuję 17 cali. O wiele wygodniej się pracuje i analizuje wykresy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ViTESOFT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ViTESOFT »

Matryca zdecydowanie matowa, w ekranie ma się odbijać jedynie to, co się na nim wyświetla, a nie użytkownik.
17 cali, to też takie minimum w 21 wieku.
CPU (procesor) - wszystko powyżej 1,5 GHz będzie w sam raz (może być wielordzeniowy),
RAM (pamięć) - GB nigdy nie będzie za dużo (4 GB to dzisiaj takie minimum),
GPU (grafika) - dobrze jak jest wersja możliwie najwyższa z danej serii, dobrze jak masz złącze HDMI i RGB (dla zwykłego monitora), a najlepiej jak grafika nie jest zintegrowana z płytą główną i ma dużo (> 256 MB) własnej pamięci (nie współdzielonej z resztą kompa).

Reszta to detale, typu:
- klawiatura numeryczna,
- obsługiwane funkcje z klawiatury,
- sieć LAN/WiFi,
- ilość złącz USB,
- czytnik kart pamięci (SD, SDHC, innych),
- CD/DVD nagrywarka
- kamerka,
- rozmieszczenie gniazd mikrofon słuchawki (to zawsze mnie wkurza, jak te złącza są z przodu), i ich ilość (czy jest możliwość uzyskania HD Sound 5.1 lub więcej),
- na koniec może najważniejsze, długość czasu pracy na baterii.
ViTE Software Solutions

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Ja od miesiąca bawię się taką zabawką http://pclab.pl/art52637.html i szczerze polecam, do tego etui gdzie klawiaturka pod ręką, i styka. Bateria spokojnie dobre kilka godzin potrzyma , dla mnie zaleta pełny windows, byłem sceptyczny, ale po użytkowaniu nie chcę już nic innego.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

ostrich pisze:Witam,

Pytanie jak wyżej, matowy a może błyszczący?, 15 czy 17? myslałem nad Asusem http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/ ... ry-image-6. Może macie jakies propozycje?
wychodzi na to że wybrałeś optymalnie
jeżeli malo się przemieszczasz to
matryca 17 i matowa
wrzuciłem podobny zakres cenowy i za bardzo nie widze nic lepszego
jedną znalazłem ale ciut drożej
np.
http://technotop.over.pl/laptopy/hp-pro ... 4ea-p-1773

co do parametrów to zgadzam sie z ViTESOFT
no zapomniał o baterii dobrze mieć wydajną
fakt że po kilku latach siądzie ale to tak ze wszystkimi jest
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

witam, czy takie parametry wystarczą do sprawnego testowania EA? (m.in. tester z wizualizacją)
czy platformy (MT4, MT5, cTrader) wymagają lepszej karty graficznej?
i czy zainstalować WIN7 albo WIN8?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Karta graficzna jest małoistotna. Jak chcesz żeby wszystko śmigało jak szalone i EA są bardzo złożone to przepis jest prosty: dysk SSD, dużo ramu, szybki procek (już najlepiej i5). No i Windows 8 chyba chodzi szybciej, co też powinno pomóc.

Ale jeśli EA są dość proste to i sprzęt może taki być ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

jeśli chodzi o RAM to w standardzie ma 8GB, zaś ewentualnie zawsze można rozszerzyć do 16

jeśli chodzi o SDD to zastanawiałem się, ale za drogi szpass. chce się zmieścić w kwocie 2k pln za całość.

procesor i5... tu musze jeszcze przeanalizować skoro tak piszesz. ale sprawdzałem bezpośrednio na stronie producenta to i3-4000M w testach wyprzedza niejeden i5

To dobrze też że nie jest potrzebna jakaś lepsza karta graficzna, toteż nie będę przepłacał bo i tak nie będzie mi potrzebna, a tu też są spore różnice cenowe.

Jeszcze mam takie pytanie czy ktoś z użytkowników korzysta z laptopa o 15,6". Nie wiem jak będzie się pracowało na takim, bo obecnie mam 17". Jednak chciałbym właśnie kupić 15,6" ze względu an to że często korzystam poza domem.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

16 GB niepotrzebne wg mnie. Spokojnie 8 GB ogarnie bardziej złożone strategie w MT4 i zamiast tego zainteresowałbym się właśnie SSD lub wydajnym prockiem i jeśli miałoby to być kosztem 2" cali na matrycy to nawet bym się nie zastanawiał.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

a chipsety wpływają na działanie platform, testowanie EA?
który lepszy będzie: Intel HM76 Express Chipset a Intel Lynx Point ?

ODPOWIEDZ