Kontrarianin

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Kontrarianin

Nieprzeczytany post autor: MetaPoznanie »

Witam wszystkich na tym forum :564:

https://www.myfxbook.com/portfolio/reborn/11476157

Małe know-how

Nie gonie szczytów, dołków tylko wchodzę po ruchu, który "wyczyścił" rynek.

Realizuje zysk przy pierwszym solidnym impulsie

Handluje w miejscach w których inni tego nie robią

Co gram i czego szukam:

baity na likwidację , w których rynek "udaje", że rusza w jednym kierunku tylko po to, żeby wciągnąć detalistów na pozycje — i potem gwałtownie zawraca, żeby ich wyczyścić zebrać płynność i wywołać duży ruch

reakumulację

odbicia po SL stop huncie

fake break down/up

Wyraźna reakcja zaraz po wybiciu "liquidity sweep".

Retrace

MM - hybryda

Unikam oczywistych poziomów SL np. tuż za ostatnim szczytem/dołkiem

Zarządzanie ryzykiem — nie używam zbyt dużej dźwigni.

Brak SL: ale nie dlatego, że boje się go użyć, tylko dlatego, że mam model zarządzania pozycją — rozbijam na 3 części, mam maksymalną ekspozycję, i wiem, gdzie rynek „już nie powinien iść”, a jak pójdzie — to out.

Nie mam SL na rynku, ale mam z góry ustaloną stratę maksymalną — czyli tak naprawdę mam SL, tylko w w zarządzaniu pozycją, a nie jako zlecenie. obecnie to -10CHF Jako że jest to SL kwotowy to zwykle wypada w miejscach przypadkowych co jest dużym plusem

Gram m1 gdzie zyski i straty są błyskawiczne , próbowanie złapania tutaj idealnego wejścia to mrzonka więc dziele pozycje jak idzie to dokładam jak spada też dokładam ale tylko zgodnie z trendem a trend dla mnie to już dwa wyższe dołki na m1

TP i ustawianie go na jakiś poziom to bzdura jak rynek słabnie nie akceptuje S/R wychodzę

Nie prowadzę żadnych statystyk w exelach jedyne co mnie interesuje to stan konta od dnia wpłaty do dnia dzisiejszego , trading to sztuka a nie nauka ścisła jesli było by inaczej to same profesory nauk ścisłych by zarabiały a tak nie jest

Nie prowadzę żadnych pamiętników w których coś tam sobie notuje bo i tak by mi sie nie chciało później i nigdy tego czytać , za to potrafię obserwować siebie tak jakby z perspektywy drugiej osoby która stoi obok i patrzy jak handlujesz i widzi co się z gościem dziej podczas zysku straty i braku pozycji
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2025, 12:17 przez MetaPoznanie, łącznie zmieniany 3 razy.
Więc tak – czasem odurzenie to nie ucieczka, tylko chwilowy reset, żebyś nie wyjebał się mentalnie.

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Kontrarianin

Podpięty myfxbook z powodów psychologicznych , jeśli ktoś na ciebie patrzy to starasz się nie skompromitować :D ogólnie to lubię psychologie i rozwijanie świadomości to jest ewolucja własnego "ja" Czytam stary testament Koran Wedy . Trading jest nudny głownie siedzisz i czekasz więc dobrze jest z kimś pogadać. Kłócić sie z nikim nie mam zamiaru a ni udowadniać swoich racji Wszechświat rezonuje jeśli wysyłasz negatywne wibracje to one wracają :d a sa ludzie z negatywną aurą przy których czujesz się żle ich obecność wysysa energie powoduje zmęczenie , Czujesz ich zanim wypowiedzą jedno słowo , ciężka nie przyjemna energia trzymam tych skurwieli jak najdalej od siebie z dala
Więc tak – czasem odurzenie to nie ucieczka, tylko chwilowy reset, żebyś nie wyjebał się mentalnie.

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Dobra coś by pohandlował , powywalali SL i chyba jazda w górę z trendem , w elipsie znaleźli płynność z longów . Tak właściwie to otwarłem pozycje na wsparciu czasem rynek je "kupuje" dając dobre RR tym razem tego nie zrobił tyle że mam SL kwotowy to obojętne mi było czy zadziała

Chyba jest jakiś problem ze stroną ? lub dla tego że mam nie zweryfikowane konto przez moderatora , wrzuciłem załącznik i dostaje komunikat że 'załącznik nie istnieje"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2025, 11:54 przez MetaPoznanie, łącznie zmieniany 1 raz.

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

EUR L jesli cena nie dochodzi do wsparcia to według mnie jest spora presja na "Kup'" no bo kto sprzeda? na wsparciu jak wszyscy chcą kupić :D jesli rynek sie ruszy to dodaje kolejne pozycje
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2025, 12:09 przez MetaPoznanie, łącznie zmieniany 1 raz.

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

No nie idzie to w dobra stronę ale jeszcze sporo paliwa do kwoty SL trzeba czekać do 14:30 do otwarcia NYSE i NASDAQ, zwykle zmienia się dynamika i może bedzie zmiana kierunku

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Sytuacja się nieco poprawiła . Jeśli rynek nie wraca już pod knoty tylko buduje się powyżej to znaczy, że tam był prawdziwy popyt. :wink:
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2025, 14:02 przez MetaPoznanie, łącznie zmieniany 1 raz.

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Część zamknięta niech trochę spadną to dokupię znowu

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Jesli cena ma dziś dynamicznie wrócić do wzrostów to cena powinna jebnąć w strefe zaznaczona prostokątem tam mają SL z wolniejszych TF H1 H4 bo ci z m1 m5 zostali już powywalani z pozycji

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Świeca Matka bezdzietna , jeśli ją poturbują to zamykam te pozycje niżej bo układ jest słaby
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2025, 15:28 przez MetaPoznanie, łącznie zmieniany 1 raz.

MetaPoznanie
Stały bywalec
Stały bywalec

Chuba gorzej wyjść to już sie nie dało :d

ODPOWIEDZ