https://www.myfxbook.com/portfolio/reborn/11476157
Małe know-how
Nie gonie szczytów, dołków tylko wchodzę po ruchu, który "wyczyścił" rynek.
Realizuje zysk przy pierwszym solidnym impulsie
Handluje w miejscach w których inni tego nie robią
Co gram i czego szukam:
baity na likwidację , w których rynek "udaje", że rusza w jednym kierunku tylko po to, żeby wciągnąć detalistów na pozycje — i potem gwałtownie zawraca, żeby ich wyczyścić zebrać płynność i wywołać duży ruch
reakumulację
odbicia po SL stop huncie
fake break down/up
Wyraźna reakcja zaraz po wybiciu "liquidity sweep".
Retrace
MM - hybryda
Unikam oczywistych poziomów SL np. tuż za ostatnim szczytem/dołkiem
Zarządzanie ryzykiem — nie używam zbyt dużej dźwigni.
Brak SL: ale nie dlatego, że boje się go użyć, tylko dlatego, że mam model zarządzania pozycją — rozbijam na 3 części, mam maksymalną ekspozycję, i wiem, gdzie rynek „już nie powinien iść”, a jak pójdzie — to out.
Nie mam SL na rynku, ale mam z góry ustaloną stratę maksymalną — czyli tak naprawdę mam SL, tylko w w zarządzaniu pozycją, a nie jako zlecenie. obecnie to -10CHF Jako że jest to SL kwotowy to zwykle wypada w miejscach przypadkowych co jest dużym plusem
Gram m1 gdzie zyski i straty są błyskawiczne , próbowanie złapania tutaj idealnego wejścia to mrzonka więc dziele pozycje jak idzie to dokładam jak spada też dokładam ale tylko zgodnie z trendem a trend dla mnie to już dwa wyższe dołki na m1
TP i ustawianie go na jakiś poziom to bzdura jak rynek słabnie nie akceptuje S/R wychodzę
Nie prowadzę żadnych statystyk w exelach jedyne co mnie interesuje to stan konta od dnia wpłaty do dnia dzisiejszego , trading to sztuka a nie nauka ścisła jesli było by inaczej to same profesory nauk ścisłych by zarabiały a tak nie jest
Nie prowadzę żadnych pamiętników w których coś tam sobie notuje bo i tak by mi sie nie chciało później i nigdy tego czytać , za to potrafię obserwować siebie tak jakby z perspektywy drugiej osoby która stoi obok i patrzy jak handlujesz i widzi co się z gościem dziej podczas zysku straty i braku pozycji