Konto dla początkującego
-
- Uczestnik
Konto dla początkującego
Witam
Planuje zacząć inwestować na rynku Forex, póki co tylko dużo czytałem oraz grałem na kontach demo, ale planuje zacząć inwestować prawdziwe pieniądze. Moje pytanie gdzie założyć konto by było najlepsze oraz posiadało dość czytelny i prosty interface. Póki co myślałem o easy-forex lub XM, możecie mi coś doradzić lub coś powiedzieć o tych dwóch?
Planuje zacząć inwestować na rynku Forex, póki co tylko dużo czytałem oraz grałem na kontach demo, ale planuje zacząć inwestować prawdziwe pieniądze. Moje pytanie gdzie założyć konto by było najlepsze oraz posiadało dość czytelny i prosty interface. Póki co myślałem o easy-forex lub XM, możecie mi coś doradzić lub coś powiedzieć o tych dwóch?
Re: Konto dla początkującego
Witaj,
Z platform dominuje MT4 i wg mnie to dobry wybór na początku, bo:
- dużo osób na tym handluje więc łatwo o pomoc,
- jest dostępnych wiele tutoriali i instrukcji, w tym także na YouTube,
- ogromn narzędzi, które są dostępne w sieci przyprawia o ból głowy więc jest w czym wybierać,
- przy tym jest też dość intuicyjna i prosta w obsłudze
.
Co do wyboru brokera...
XM ok, jeśli chcesz się pobawić na FX bez depozytu super sprawa. Mają bonus i 30 USD za free na początek. Jeśli jednak chcesz już wpłacić jakiś depozyt rzędu od 1000 zł w górę i bonusy Cię nie interesują to można znaleźć korzystniejszą ofertę...
Z platform dominuje MT4 i wg mnie to dobry wybór na początku, bo:
- dużo osób na tym handluje więc łatwo o pomoc,
- jest dostępnych wiele tutoriali i instrukcji, w tym także na YouTube,
- ogromn narzędzi, które są dostępne w sieci przyprawia o ból głowy więc jest w czym wybierać,
- przy tym jest też dość intuicyjna i prosta w obsłudze

Co do wyboru brokera...
XM ok, jeśli chcesz się pobawić na FX bez depozytu super sprawa. Mają bonus i 30 USD za free na początek. Jeśli jednak chcesz już wpłacić jakiś depozyt rzędu od 1000 zł w górę i bonusy Cię nie interesują to można znaleźć korzystniejszą ofertę...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Wielu brokerów oferuje konta cent. To dobry wybór na początek przygody z forexem. Trik polega na tym ze kwoty wpłacone w euro badą pokazane w centach. Więc depozyt 100 euro da na koncie 10.000 centów. Do tego wielkość transakcji też jest w centach czyli np. 0,1 lota eurusd to transakcja warta 100 euro. Margin przy dźwigni 1:100 wyniesie 1 euro więc jak się nie szaleje to za 100 euro można grać kilka miesięcy. Ważne jest to ze obracasz prawdziwymi pieniędzmi a jak tracisz to w centach.
Handluje, z przerwamia, w easy-forex, oni teraz zmienili nazwę na easyMarkets. Jeżeli o mnie chodzi to jestem zadowolony, na początku narzekałem trochę na obsługę, bo miałem problemy techniczne, ale okazało się że z mojej winy więc powiedzmy że tu są czyści. Poza tym wszystko działa dobrze. No najważniejsze to tak czy tak to jak handlujeszSzymon95snk pisze:Witam

Miałem styczność z tymi dwoma brokerami. Mi bardziej przypadł do gustu XM. Obaj brokerzy posiadaja platformę MetaTrader 4 oraz konta na mikroloty.
Tu masz porównanie brokerów: http://comparic.pl/brokerzy-2/
Pierwszy od góry daje na początek 100 zł, więc choćby z tego powodu warto spróbować, śr. spread na edku 1.7.
Drugi ma niższy spread o ok. 0.5 pipa.
Trzeci od góry nie ma konta w pln, więc zwróć na to uwagę.
Pozostali wg mnie to już lekko wyższa półka (wymogi kapitałowe).
Acha, jeszcze szósty od góry ma min. wpłatę 50 usd, też daje bonus, chyba 100% (pierwszy daje 50% bonusu).
Ostatni, polski broker - jest napisane, że nie ma minimalnej wpłaty ale lepiej to sprawdzić wcześniej bo piszą też, że są ECN NDD co wg mnie ma przełożenie na wielkość rachunku.
W mojej opinii bonusy najlepiej od razu zablokować, ale początkujący raczej tak nie uczyni
.
Osobiście zawsze mnie to lekko myliło, fakt, po wyzerowaniu kapitału własnego, który jest zabierany w pierwszej kolejności, bonus może uratować d.
Pozdr. R.
Pierwszy od góry daje na początek 100 zł, więc choćby z tego powodu warto spróbować, śr. spread na edku 1.7.
Drugi ma niższy spread o ok. 0.5 pipa.
Trzeci od góry nie ma konta w pln, więc zwróć na to uwagę.
Pozostali wg mnie to już lekko wyższa półka (wymogi kapitałowe).
Acha, jeszcze szósty od góry ma min. wpłatę 50 usd, też daje bonus, chyba 100% (pierwszy daje 50% bonusu).
Ostatni, polski broker - jest napisane, że nie ma minimalnej wpłaty ale lepiej to sprawdzić wcześniej bo piszą też, że są ECN NDD co wg mnie ma przełożenie na wielkość rachunku.
W mojej opinii bonusy najlepiej od razu zablokować, ale początkujący raczej tak nie uczyni

Osobiście zawsze mnie to lekko myliło, fakt, po wyzerowaniu kapitału własnego, który jest zabierany w pierwszej kolejności, bonus może uratować d.
Pozdr. R.
W tej rozpisce są nieścisłości ale wynikają one ze złożoności ofert brokerów. Na przykładzie HFT Brokers... Min. depozyt to faktycznie 1000 PLN ale dla kont Start NDD. Natomiast spreadu od 0,6 pips można spodziewać się na koncie Active NDD, gdzie min. depozyt wynosi 3000 PLN. Mają też konta STP, gdzie spread jest jeszcze niższy ale dochodzi prowizja + wyższe wymogi depozytowe.
W FxPro są też konta ECN od 500 zł i koszty wychodzą poniżej 1.0 pipsa - ale już platforma cTrader. I tak dalej, i tak dalej...
Więc ogólnie polecam mimo wszystko weryfikować te informacje na stronach brokerów
.
W FxPro są też konta ECN od 500 zł i koszty wychodzą poniżej 1.0 pipsa - ale już platforma cTrader. I tak dalej, i tak dalej...
Więc ogólnie polecam mimo wszystko weryfikować te informacje na stronach brokerów

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Witam, to mój pierwszy wpis, więc się przedstawię. Jestem początkujący ale z pewnym doświadczeniem. Na foreksie od października 2010 z przerwami. Pierwsza wpłata na forex.com 400 funtów i w pierwszy dzień zarobione 208 funtów. Dużo emocji
Potem doszedłem do kilku tysięcy by następnie jednego dnia wszystko stracić. Bolało. Historia powtórzyła się jeszcze 2 razy. Ostatnio byłem na Easy Forex ale tym razem nie straciłem. Zarabiałem i traciłem, na koniec wyszedłem na zero, tzn wypłaciłem tyle ile wpłaciłem. Chciałem sobie zrobić przerwę. Teraz planuję zacząć znów, ale nie jestem pewien czy chcę kontynuować przygodę z Easy Forex. Plusy są takie, że zawsze działa, nie zawieszają się serwery jak coś się dzieje (tak było na forex.com) ale spread choć stały to trochę duży 3 pipsy. Można przeciwne zlecenia, można skalpować ale przy 3 pipsach to trochę bez sensu. Z wypłatą pewne problemy, doszła po paru dniach, ale część na kartę którą używam, druga część na starą kartę której nie używam (zrobiłem nią pierwszą wpłatę). Czy ktoś może mi poradzić którego brokera wybrać? Mieszkam w UK i chcę wpłacić 300 funtów.
Forum śledzę od kilku miesięcy. Ze swojej strony mam radę dla innych początkujących. Nie grać na demo. Tzn, krótko żeby zapoznać się z systemem. Potem za pieniądze, choćby małe, chodzi o przyzwyczajenie się do emocji. Pozdrawiam wszystkich.
Arktik.
ps. nick taki, bo chcę kiedyś pojechać do Arktyki, no i mam nadzieję, że Forex mi w tym pomoże.

Forum śledzę od kilku miesięcy. Ze swojej strony mam radę dla innych początkujących. Nie grać na demo. Tzn, krótko żeby zapoznać się z systemem. Potem za pieniądze, choćby małe, chodzi o przyzwyczajenie się do emocji. Pozdrawiam wszystkich.
Arktik.
ps. nick taki, bo chcę kiedyś pojechać do Arktyki, no i mam nadzieję, że Forex mi w tym pomoże.
Witaj,
Niech zgadnę... Zaczynałeś od e-booków Piotra Surdela ze Złotych Myśli?
Popularna trylogia z 6-10 lat temu
. Autor opierał się tam na Forex.com, który teraz gdzieś zaginął pośród mocnej i licznej konkurencji.
3.0 pips na majorsach to faktycznie sporo jak do scalpowania więc Easy odpada. Skoro mieszkasz w UK to najlepiej wybrać brokera, który też tam jest - raz, że przelewy na pewno będą darmowe i szybkie, a dwa, że FCA to dobry regulator. 300 funtów to niewiele więc przydałyby się mikroloty. Może Admiral Markets? Jak na mały depozyt to oferta jest OK.
Niech zgadnę... Zaczynałeś od e-booków Piotra Surdela ze Złotych Myśli?

3.0 pips na majorsach to faktycznie sporo jak do scalpowania więc Easy odpada. Skoro mieszkasz w UK to najlepiej wybrać brokera, który też tam jest - raz, że przelewy na pewno będą darmowe i szybkie, a dwa, że FCA to dobry regulator. 300 funtów to niewiele więc przydałyby się mikroloty. Może Admiral Markets? Jak na mały depozyt to oferta jest OK.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Dziękuję za odpowiedź. Nie Piotr Surdel
Zacząłem od Szkoły Giełdowej w Warszawie, taki dwudniowy kurs, trochę przez przypadek. Potem podstawy na Onecie i książka Krzysztofa Kochna - Forex w Praktyce. Grać zacząłem dopiero jak przeprowadziłem się do UK. Easy Forex wybrałem między innymi dlatego, że mają biuro w Londynie. Co do Admiral Market to słyszałem niepochlebne opinie. O tu np: http://www.bankier.pl/forum/temat_re-os ... 16842.html
Uważam się za początkującego bo ciągle pracuje i nie mogę poświęcić zbyt wiele czasu na grę. Co gorsza pracuje w firmie IT z danymi osobowymi i nie wolno nam używać żadnej elektroniki, mogę na telefonie sprawdzić co się dzieje tylko na przerwie. Mógłbym wpłacić większą kwotę, ale to też bariera psychologiczna. Wiem, że na forum są też osoby z UK, chętnie wysłucham sugestii.

Uważam się za początkującego bo ciągle pracuje i nie mogę poświęcić zbyt wiele czasu na grę. Co gorsza pracuje w firmie IT z danymi osobowymi i nie wolno nam używać żadnej elektroniki, mogę na telefonie sprawdzić co się dzieje tylko na przerwie. Mógłbym wpłacić większą kwotę, ale to też bariera psychologiczna. Wiem, że na forum są też osoby z UK, chętnie wysłucham sugestii.