Koncepcja ZERO LINE by MightyOne
Kabel dzisiaj
Dodano po 8 minutach:
[quote="HEX"]
Oczywiście to tylko moje zdanie.
trudno ująć to, co napisał HEX bardziej lapidarnie.
Dodam tylko, że powrót ceny do ZL (MZone, jak kto woli) występuje z taką zadziwiającą regularnością a ruchy są duże (w zależności od TF rzecz jasna) dlatego, że wg MightyOne nie opierają się one na SL stratnych pozycji - bo te w profesjonalnym tradingu zwykle nie przekraczają 2% a na zjadaniu zyskownych - zyski ludzie oddają łatwiej i z mniejszym bólem. Daje to znacznie lepszy R/R dla poszczególnych transakcji.
Ogólnie - polecam lekturę NLA z forum kreślika od strony 132 w górę - tam pojawia się MO ze swymi naukami. Przekopuję się przez to 4 tydzień i wciąż pod wrażeniem
pozdro
Dodano po 8 minutach:
[quote="HEX"]

Oczywiście to tylko moje zdanie.
trudno ująć to, co napisał HEX bardziej lapidarnie.
Dodam tylko, że powrót ceny do ZL (MZone, jak kto woli) występuje z taką zadziwiającą regularnością a ruchy są duże (w zależności od TF rzecz jasna) dlatego, że wg MightyOne nie opierają się one na SL stratnych pozycji - bo te w profesjonalnym tradingu zwykle nie przekraczają 2% a na zjadaniu zyskownych - zyski ludzie oddają łatwiej i z mniejszym bólem. Daje to znacznie lepszy R/R dla poszczególnych transakcji.
Ogólnie - polecam lekturę NLA z forum kreślika od strony 132 w górę - tam pojawia się MO ze swymi naukami. Przekopuję się przez to 4 tydzień i wciąż pod wrażeniem
pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
The irresistible force met the immovable object
ZL z 15M wejście w pomarańczowej elipsie.
Wyjście w strefie oporu na 4h
Wejście trochę ryzykowne z uwagi na krótki cień dolny świeczki penetrującej ZL i długie cienie knoty swiec wzrostowych po niej następujących - ale jak widać - tym razem opłacalne.

pozdro
Wyjście w strefie oporu na 4h
Wejście trochę ryzykowne z uwagi na krótki cień dolny świeczki penetrującej ZL i długie cienie knoty swiec wzrostowych po niej następujących - ale jak widać - tym razem opłacalne.

pozdro
He, he - w sumie - czym jest świeca godzinowa? Cena nie wie, kiedy rozpoczynamy rozliczanie nowej.Shadi pisze:patrząc na Twoje świece 1h to wejście w L było bardzo ryzykowneMało tego - wchodziłeś na świecy która lubi podpuchę zrobić... ale kasiorka jest więc jest ok
Poniżej screen tej samej sytuacji z overlayem świec 1H przesuniętych o pół h.
Wówczas nasza ZL (od wybicia świecy oznaczonej 1 ) jest w innym miejscu niż poprzednio - na 1.3623 a świeczka powrotna (3) penetruje na jakieś 8 pip ZL - w właściwie całą strefę MZ.
Wejście w tym samym miejscu co poprzednio - po po potwierdzeniu przez białe korpusy 15M na świecy (4)
MightyOne zaleca taką analizę z użyciem nietypowych TF w poszukiwaniu świec momentum, nazywa to "spatial intelligence" -
Rzecz godna uwagi !
pozdro

Witam. Tylko w skrócie: ciekawa teoria te ZL.
Moje wejście:
komentarze oczywiście mile widziane
pozdro
Dodano po 12 minutach:
heh, 1 pierwszy komentarz sam mogę juz dać, wsparcie 121,15 może być za mocne
Dodano po 12 minutach:
chyba że jestesmy w konsoli bo troche to sie juz ciagnie, czyzby kolejny piatek do dupy??
Moje wejście:
komentarze oczywiście mile widziane

Dodano po 12 minutach:
heh, 1 pierwszy komentarz sam mogę juz dać, wsparcie 121,15 może być za mocne
Dodano po 12 minutach:
chyba że jestesmy w konsoli bo troche to sie juz ciagnie, czyzby kolejny piatek do dupy??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"
Powiem więcej to esencja rynku;] a to jest zadziwiające nie ciekawesaku82pl pisze:ciekawa teoria te ZL

ok więcsaku82pl pisze:komentarze oczywiście mile widziane
Zawsze liczy sie większy interwał więc twoje wejście jest złe.
H4 wyrazie darło morde że long :)a ty short.Wiem patrzałeś na H1 ale gramy od ZL do ZL a ty miałes jakieś 15 pipsów miejsca.Więc r/r nie był zbyt dobry (Strategia ta pozwala wejść w ruch który ma potęcjal 100 pipsów z SL 10 pipsów a wchodzic w tranzakcje 1:1 albo i mniejszą się po prostu nie oplaca.)i patrząc jeszcze na to że wszyscy czekaja na 14:30 to była nie potrzebna tranzakcja.
Pozdrawiam
A tak w ogóle ja nawet nie widze tu okazji na shorta.
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."