"kampania reklamowa" na facebooku

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

"kampania reklamowa" na facebooku

Nieprzeczytany post autor: seba »

w skrocie: zalozmy ze mam jakas tam swoja firme ktora zajmuje sie sprzedaza roznych sprzetow do telefonow na allegro i zastanawiam sie czy nie wejsc z jakas reklama na facebooka. tylko problem jest taki ze jestem kompletnie zielony w temacie 'pejsbuka' bo nie mam tam nawet swojego konta. ale jak widze ze caly swiat sie tam juz zarejestrowal i nawet LIDL sie reklamuje na bilbordach mowiac "zalajkuj nasz profil na FB" to zastanawiam sie czy nie warto by blo tez w to wejsc.

ma ktos jakies doswiadczenia? jak sie do tego zabrac? co powinno tam byc zeby to mialo rece i nogi?
czy szukac swoich 'fanow' czy reklamowac sie na profilach innych uzytkownikow?
robic to samemu czy zlecic to komus za $$?
moze ktos gdzies ma jakies oprocowania, artykuly na ten temat?

tak jak pisalem wczesniej jestem kompletnie zielony w tym temacie wiec bede wdzieczny za wszelkie info
tylko blagam...nie zaspamujcie mi tematu :D
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Re: "kampania reklamowa" na facebooku

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Specjalistą od marketingu internetowego nie jestem, ale nie lepsza byłaby dobrze spozycjonowana strona www?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Polecam pozycję Barefoot, Szabo "Znajomi na wagę złota". W miarę prosto i przystępnie. Niestety, jak to zwykle w takich przypadkach bywa, trochę zbyt prosto i zbyt przystępnie ;). Ale na początek w sam raz.

Generalnie jest tak, jak piszesz. Moda jest taka, że każda szanująca się firma jest na fejsie, żeby Kowalski mógł polubić nawet swoje kaloryfery w internecie i dodać profil swojego fryzjera do znajomych.
Jednak social marketing nie jest dla wszystkich i wszędzie. Zakłady pogrzebowe np. miałyby mało lajków i znajomych. A szkoda, bo grabarz to dość osobisty usługodawca.
No więc jeśli już rozważasz profil na FB, bo rozumiem, że nie o bannery Ci chodziło, to przetraw:

- dla kogo?
Kim są Twoi klienci?
Czy korzystają z internetu i fejsa?
Czy chcą się afiszować Twoim produktem i Twoją działalnością przed znajomymi? Co by ich do tego skłoniło?
Czy Twoi klienci czują przywiązanie do Twoich produktów/usług? Czy chcą się z nimi utożsamiać? Np. "turbo anal invader" nie będzie hitem sezonu w social media ;)

- Po co?
Czego oczekujesz po tej formie marketingu? Zapewne rozgłoszenia wieści, że robisz to, a tamto "dobrze i za nieduże pieniądze". Dobrych opinii? Kontaktu z klientami? Zbudowania sieci osób stale zainteresowanych Twoimi produktami/usługami? Promocjami? Aktualizacjami?
Czy to możliwe? Czy Twoje produkty mają cechy, które możesz obwieścić? Bo jeśli to marketingowa ściema, to prawdopodobnie źle wypadniesz.

- Co dalej?
Częstym błędem przedsiębiorców marketingujących się w portalach społecznościowych, jest brak zarządzania kryzysowego, brak środków i brak czasu, wyrwanie z kontekstu.
Po kolei.
Zła opinia w internecie ma moc 10.. a może nawet 100 pozytywnych opinii. Na allegro mało kto czyta pozytywy... wszyscy za to czytają negatywy. Co zrobisz, jeśli ktoś zacznie dzielić się swoim niezadowoleniem? Jak zareagujesz, jakie kroki podejmiesz? Na temacie potknęło się nawet paru gigantów.

Brak środków i czasu - można to podpiąć razem. Z reguły takie profile szybko umierają. Na efekty trzeba czekać jakiś czas, to jest proces budowy społeczności. Zakładając, że przydałoby się zawiązać grupę adoracji w okół Twojej firmy, to taki proces trwa. Czasem miesiącami. W tym czasie są koszty, np. promocje zachęcające, poświęcony czas, używany sprzęt. Od nieposiadania profilu w serwisie społecznościowym dużo gorsze jest posiadanie takiego profilu i nieaktualizowanie go, nie odpowiadanie na komentarze i wiadomości ludu, etc. Koło ruletki musi kręcić się cały czas... jeśli wiesz o czym mówię. W przeciwnym razie szkodzi to Twojemu wizerunkowi.

Pamiętaj, że platforma społecznościowa jest dla ludu, nie dla Ciebie. Założeniem serwisów społecznościowych jest współtworzenie treści przez użytkowników.

Brak spójnej całości. Niektórzy myślą, że profil na Fejsie to wszystko czego ich kampania marketingowa potrzebuje :). Tak naprawdę jest to tylko element układanki. Warto mieć stronę swoją oraz profil na jutubie. Umieszczać odnośniki, filmiki, zdjęcia. Klient, który odkryje Twój profil chciałby zapoznać się z firmą, z ofertą, z materiałami (zdjęcia, video). Profil na fejsie to tzw. "strumień świadomości", nie zastępuje suchych info ze strony internetowej. Może od website'a lepiej zacząć?

Na koniec dodam tylko, że są tez badania na temat zawartości stron fejsbukowych pod kątem marketingowym. Wspomnę choćby tylko Eyetracking K2 User Experience. Czyli konkret, obrazki, mało tekstu, video. Wszystko to, co można ogarnąć w 30 s. potem człowiek traci zainteresowanie. Jak się ktoś zaciekawi, to sobie kliknie odnośnik.

Tyle z grubsza. :)

Powodzenia. :564:

EDIT: takie tam stylistyki :mrgreen:

-- Dodano: śr 17-10-2012, 5:50 --

Dodam tylko jeszcze, że czasem bardziej odpowiednia jest strona internetowa z elementami Web2.0.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Daj se siana, szkoda czasu i $$ - no chyba że masz "luksusowy produkt" lub "powszechną usługę" albo obszerną skalę działalności.

Z kategorii jak można sobie zaszkodzić to to było dobre:
http://www.facebook.com/orangepolska/po ... 0797770158
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

dzieki wszystkim za odpowiedzi :)

tak jak mowilem nie mam nawet swojego prywatnego konta na FB, ani nie czuje za bardzo tego facebookowego klimatu...
ale mimo wszystko patrzac na to co sie dzieje do okola to wydaje mi sie ze profil i reklama na FB moze przyniesc jakies rezultaty finansowe...
dlatego wynajalem ziomala ktory za mnie wszystko ladnie zaprojektuje i ktory za mnie bedzie prowadzil ten profil przez jakis czas

bo sobie pomyslalem tak:
czy np solorz sedzi na FB i pisze posty typu 'siema wszystkim od jutra dostepne nowe kanaly na cyforwym polsacie'
albo czy solowow zaprasza ludzi na fanpage cersanitu i czy pisze 'zalajkuj nasz profil na FB a dostaniesz 5% znizki na nowa umywalke'
:D

jak kogos to bedzie interesowalo to mniej wiecej w lutym moge dac znac czy/i jakie wyszly z tego wymierne efekty
pozdrawiam
:564:
Ruch zwrotny skończy się dokładnie w miejscu ustawienia SL

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

seba pisze: ale mimo wszystko patrzac na to co sie dzieje do okola to wydaje mi sie ze profil i reklama na FB moze przyniesc jakies rezultaty finansowe...
dlatego wynajalem ziomala ktory za mnie wszystko ladnie zaprojektuje i ktory za mnie bedzie prowadzil ten profil przez jakis czas

jak kogos to bedzie interesowalo to mniej wiecej w lutym moge dac znac czy/i jakie wyszly z tego wymierne efekty
pozdrawiam
Ja bym z chęcią sprawdził, zakładam że będziesz w plecy jak nie spełnisz któregoś z podanych przez mnie przykładowych "warunków".
Jak napisałeś o Solażu to posiada on usługę powszechną (duże grono odbiorców) więc to jest sens takiego marketingu.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Może zainteresuj się Google AdWords?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Właśnie to widać po Twoim spamowaniu forum w każdym temacie żeby tylko "natrzepać" postów.
Nick reklamowy niezgodny z regulaminem, do poprawy.
Marketing szemrany, szeptany etc. w wydaniu pały forex już nam się tutaj znudził.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

ODPOWIEDZ