Kalkulowanie ryzyka i kuriozalny przykład błędu.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Kalkulowanie ryzyka i kuriozalny przykład błędu.

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

aczkolwiek nie bardzo rozumiem co ma z tego wynikać.
W totku? Z tego co zrozumiałem, to szansa na każdą kombinację jest teoretycznie taka sama. Ale ponieważ ludzie mają "ulubione liczby", to przy pewnych kombinacjach będziesz się musiał podzielić wygraną z większą liczbą "szczęśliwców", czyli wartość oczekiwana nie jest taka sama dla każdej kombinacji, mimo że PP jest takie samo. To jest bardzo ciekawa uwaga. Zgaduję, że liczby do 31 są chętniej skreślane... Pewnie do 12 też popularność jest duża... Tak by wynikało z kalendarza ;)

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

Stforex pisze: Zgaduję, że liczby do 31 są chętniej skreślane... Pewnie do 12 też popularność jest duża... Tak by wynikało z kalendarza
Jako ciekawostka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_Benforda
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Stforex pisze:Zgaduję, że liczby do 31 są chętniej skreślane... Pewnie do 12 też popularność jest duża... Tak by wynikało z kalendarza ;)
Tak to prawda.
Kolejna kwestia to "formacje" skreślanych liczb - częstość skreślenia liczby zleży od tego czy jest w środku, czy na skraju kuponu itd. Ten czynnik moze być niezależny od czynnika "kalendarzowego", a może być również powiązany - np. w formie uzupełniania "losowości" kuponu do juz wybranych liczb z daty.
Stety/niestety mechanizm kuponów "chybił-trafił" nieco psuje zabawę ;-)

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

szansa na każdą kombinację jest teoretycznie taka sama.
no właśnie. ile losowości w losowej grze? Kiedyś przez pewien czas oglądałem każde losowanie lotka. zapamiętywałem liczby które najczęściej się powtarzały. później postanowiłem zagrać i skreśliłem te najczęstsze. No i jak się okazało, 3 trafiłem.

gdyby mieć dostęp do histogramu z wyników losowań, to można by obstawiać te liczby co najczęściej padały. Byłoby to już bardziej racjonalne niż skreślanie na ślepo.

QTrader
Gaduła
Gaduła

forexsowicz91 pisze:gdyby mieć dostęp do histogramu z wyników losowań, to można by obstawiać te liczby co najczęściej padały. Byłoby to już bardziej racjonalne niż skreślanie na ślepo.
http://www.mbnet.com.pl/wyniki.htm
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Historia padających liczb - jest już takie coś. Zaprzęgnij wujka google, bo typowo nie chce mi się szukać. Kiedyś się na to natknąłem, jak się bawiłem w totka.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Nie no bez żartów, ale jeśli losowanie jest na prawdę losowe to szanse na każdą liczbę są takie same. Nie ma mowy żeby na tym polu coś wykombinować. Kupony musiałyby być po groszu.

QTrader
Gaduła
Gaduła

forexsowicz91 pisze:
szansa na każdą kombinację jest teoretycznie taka sama.
no właśnie. ile losowości w losowej grze? Kiedyś przez pewien czas oglądałem każde losowanie lotka. zapamiętywałem liczby które najczęściej się powtarzały. później postanowiłem zagrać i skreśliłem te najczęstsze. No i jak się okazało, 3 trafiłem.

gdyby mieć dostęp do histogramu z wyników losowań, to można by obstawiać te liczby co najczęściej padały. Byłoby to już bardziej racjonalne niż skreślanie na ślepo.
Swoja droga mam dane od 1957 roku. Chętnie się podejmę dogłębnych badań za niewielka opłatą 100 000 (HUF).
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

rayzeel pisze:Nie no bez żartów, ale jeśli losowanie jest na prawdę losowe to szanse na każdą liczbę są takie same. Nie ma mowy żeby na tym polu coś wykombinować.
Z definicji te rozkłady nie moga być w pełni losowe, bo każda z losowanych piłeczek ma jednak nieco inne właściwości fizyczne (kształt, waga), a co jakiś czas wymieniane są i piłeczki, i maszyny losujące. Wydaje się jednak, że z praktycznego punktu widzenia (bardzo mała ilość losowań, które się odbyły vs dostepna ilość mozliwych kombinacji) rozkład jest wystarczająco "losowy", żeby uniemożliwić uzyskanie jakiejkolwiek przewagi poprzez obstawianie liczb o większym prawdopodobieństwie wylosowania :-)

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Jasne, rozumiem. Nawet po napisaniu poprzedniego postu pomyślałem o tym iż zawsze jakiś szczegół może wpłynąć na system. Jak z efektem motyla. Ale to trzeba by było zrobić bardzo dużą liczbę losowań aby się o tym przekonać. Pewnie piłeczki by się rozpadły w końcu :D Także wszystko jasne, pozdrawiam.

-- Dodano: śr 17-07-2013, 20:06 --
jasonbourne pisze: Może ktoś wrzuci jakąś fajną zagadkę?;)
http://www.braingle.com/Probability.html

Pod powyższym linkiem znalazłem sporo zagadek. Przetłumaczę jedną:

W kolejce do odprawy biletowej czeka 100 pasażerów. Każdy ma przydzielone konkretne miejsce w samolocie w którym znajduje się 100 siedzeń (dla wygody załóżmy, że pasażer n-ty w kolejce ma przydzielone miejsce n). Niestety pierwsza odprawiona osoba postanowiła zignorować numer siedzenia i wybrała sobie losowy fotel. Reszta pasażerów postanawia jednak usiąść na swoim miejscu, jednak jeśli ich miejsce okaże się zajęte to również wybierają sobie losowo inny fotel. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że ostatnia osoba (setna) usiądzie na swoim miejscu wynikającym z numeru na bilecie?

ODPOWIEDZ