Journal Fibo 61

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Fibo

Używam
31
61%
Nie używam
20
39%

Liczba głosów: 51

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Z racji że preferuję SL 7 pips plus spread zmagam się czasem z problemami mocniejszego przebicia 61.8.
Najpierw wymyśliłem sobie system który nazwałem "Gap system" i który się dobrze sprawował.
Polegał on na tym że otwierałem zlecenie na 61.8 SL=5 wraz spreadem potem zlecenie na 12 pips nad 61.8 ze stopem około 8 pips
Jak pierwsze nie wypalało to drugie odrobiło stratę z racji różnicy 7 pips pomiędzy zleceniami.
Więc jak spadało przepisowo to drugie zlecenie odrabiało to pierwsze i jeszcze zarabiało.
No chyba że poleciało dalej to wtedy dwa razy wtopa. Ale to się rzadko zdarzało.
Najgorzej jak pierwsze wtopiło a drugie nie odpaliło się to w wtedy wkurzony chodziłem ;)
Ale od tego jest MM żeby się nie przejmować.
Ale ostatnio wpadłem na inny sposób.
Zauważyłem że Fibo 61.8 nie działa co do pipsa jeśli na świeczkach są duże knoty lub cienie. Większe niż korpus świecy.
Więc postanowiłem że w przypadku S podnoszę fibo do połowy cienia.
Przy L można do połowy knota.
Na razie testuje, nie gram tym ale wygląda obiecująco ;)

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

kowal00
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kowal00 »

W takich przypadkach jak zaznaczyles Daro ja staram sie czekac az cena dojdzie do jakiegos wyraznego R/S.Najlepiej oczywiscie jak fibo pokrywa sie idealnie z takim poziomem.W tych dwoch sytuacjach niestety i tak nie dolecialoby do mojego TP.
pozdr.

kodziro
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kodziro »

Jeśli grasz z takim stopem to wejście twoje musi być niemal idealne. Samo fibo 50 czy 61 nic nie znaczą ale w połączeniu z liniami trendu, oporem wsparciem, liniami MA na pewno pomogą ci lepiej wejść.
Kolega kowal00 ma rację. Bo prawda jest taka że jeśli w pobliżu znajduje się jakiś ważny poziom s/r ( taki który wydaje się ważny i jest łatwo zauważalny np retest po brekoucie ) razem z fibo to gracze zareagują na niego i ruch w przeciwną stronę będzie większy. Im więcej graczy będzie miało powód do reakcji ( zawarcia transakcji albo ustawienia TP ) tym lepiej dla ciebie.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

kodziro pisze:Jeśli grasz z takim stopem to wejście twoje musi być niemal idealne
Ale fibo potrafi też wnerwić. Najgorsze są trejdy gdy mam oczekujące na poziomie fibo 61.8 a cena otrze się i zasuwa w dół.
Nie rzadko brakło mi do otwarcia zlecenia 0.1 pips
kowal00 no fajnie jak się fibo pokrywa z S/R ale nie zawsze tak jest.
W JadeFx zauważyłem że przy mocniejszych ruchach świeczki potrafią mieć dłuższe cienie niż u jakiegoś MM.
I wtedy fibo nie wychodzi tak idealnie jak powinno.

Pozdrawiam
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

kowal00
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kowal00 »

daromanchester pisze:kowal00 no fajnie jak się fibo pokrywa z S/R ale nie zawsze tak jest.
Wlasnie dlatego ja staram sie grac tylko na takich fibo i tylko na 38,50 i 61.

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Do potwierdzenia FIBO może też ciekawie "sprawdzałby" by się potwierdzenia w postaci PIVOT'ów ( czas Londyński )? Generalnie chodzi o to aby zwiększyć "moc" pewnych horyzontalnych poziomów :)))
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Boby_Fischer pisze:Do potwierdzenia FIBO może też ciekawie "sprawdzałby" by się potwierdzenia w postaci PIVOT'ów
Wg mnie nie ma co komplikować bardzo prostej metody jaką jest fibo - jeśli dodatkowo taki poziom znajduje się w jakimś "strategicznym" miejscu to sam fakt tego jest już sporym potwierdzeniem.

:)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

Tak czytam to i uważam, że jedno fibo to za mało... zgrupowanie zniesień fibo jest dużo lepszym pomysłem...dlatego pomyśl również o tym, Jedno zniesienie dużo nie daje... dwa mierzenia w bliskim położeniu już tak... Do tego jakiś inny sygnał techniczny i jest pięknie :)
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Cancer0s pisze:Tak czytam to i uważam, że jedno fibo to za mało... zgrupowanie zniesień fibo jest dużo lepszym pomysłem...dlatego pomyśl również o tym, Jedno zniesienie dużo nie daje... dwa mierzenia w bliskim położeniu już tak... Do tego jakiś inny sygnał techniczny i jest pięknie :)
Tak tez robię. Mam trzy platformy na których mam różne fibo. ;)

Serol666 myślałem na tym wątkiem w strategiach. I doszedłem do wniosku że zamiast robić tam bałagan to tutaj możemy wklejać co nam się nie podoba.
Więc panowie ogłaszam dyżur "Fibo Watch" widzisz jakąś 61.8 to wklejaj.
Najlepiej żeby to dotyczyło niedalekiej przyszłości czyli najlepiej jeszcze tego samego dnia, a najlepiej najbliższych godzin.
Może dzięki temu mniej pieniędzy nam ucieknie z naszych rąk. ;)
Ja tam czasami coś do jurnala skrobnę w ramach moich testów ale się tym nie przejmujcie. ;)

Ja zacznę pierwszy. Luki nie było, ciężko powiedzieć jak rynek pójdzie na teraz.
Ale jak spadnie to tutaj mamy 61.8 ;) Każdy wykorzystuje to na własną odpowiedzialność, ;)

Ps. Ta żółta linia to oczekiwany max przebicia 61.8

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Budziki na rano ustawiam. ;)
Będzie ładny tydzień dla fibo. Zerowa luka znaczy że fibo będzię chodzić wyśmienicie ;)
Mam nadzieję że nie będzie zabójczej konsoli.

Prognoza dla ejka

ODPOWIEDZ