Jaka waluta najlepsza ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
cyfoporex
Uczestnik
Uczestnik

Jaka waluta najlepsza ?

Nieprzeczytany post autor: cyfoporex »

Witam,
ciekaw jestem czy ktos z Was analizował i zastanawial sie w jakiej walucie jest najkorzystniej miec konto u brokera ?
Interesują mnie Wasze opnie.
Pzdr

1to1
Gaduła
Gaduła

Re: Jaka waluta najlepsza ?

Nieprzeczytany post autor: 1to1 »

eur

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

taka jaka Ci odpowiada i nie musisz robić przewalutowania.... Pips to pips...

No chyba, że lubisz trzymać pozycje to wybierz taką która da Ci dodatnie swapy na większości parach... jeśli taka jest, bo to rzecz zmienna.

Awatar użytkownika
Leonardo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Leonardo »

Jeden ciul, tylko że będąc rezydentem PL rachunek w PLN jest prościej rozliczyc, w każdym bądź razie mniej z tym zabawy :)
"Najważniejsze nie jest to, co robisz, ale to, jak to robisz."
"Dokładnie wiedz czego szukasz, łatwiej będzie znaleźć."
"Pomyśl, zanim pomyślisz."

spox

Nieprzeczytany post autor: spox »

cyfoporex pisze:Witam,
ciekaw jestem czy ktos z Was analizował i zastanawial sie w jakiej walucie jest najkorzystniej miec konto u brokera ?
Pzdr
Rachunek w każdej innej walucie niż PLN wymaga hedgowania. Jeżeli masz u brokera 1000 USD to jednocześnie musisz zabezpieczyć tą kwotę sprzedając (w postaci kontraktu np na WGT, czy również u brokera) taką samą kwotę. Chodzi przecież o to, żeby twoja kwota przeznaczona na trading pozostała stała i zarabiała (lub niestety traciła ) przez twoje świadome decyzje a nie zmiany kursu USD/PLN , na które nie reagujesz (no chyba że tradujesz tą parę).
Jeżeli więc twój broker umożliwia otwarcie konta w PL zdecydowanie radzę z tego skorzystać.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

spox pisze:
cyfoporex pisze:Witam,
Pzdr
Rachunek w każdej innej walucie niż PLN wymaga hedgowania. Jeżeli masz u brokera 1000 USD to jednocześnie musisz zabezpieczyć tą kwotę sprzedając (w postaci kontraktu np na WGT, czy również u brokera) taką samą kwotę. Chodzi przecież o to, żeby twoja kwota przeznaczona na trading pozostała stała i zarabiała (lub niestety traciła ) przez twoje świadome decyzje a nie zmiany kursu USD/PLN , na które nie reagujesz (no chyba że tradujesz tą parę).
Jeżeli więc twój broker umożliwia otwarcie konta w PL zdecydowanie radzę z tego skorzystać.
Hedging swoje kosztuje. Opcja ma premię, kontraty futures prowizję i wygasanie serii, normalna pozycja na FX swapy.

Najlepiej otworzyć konto w walucie w której zarabiamy i wydatkujemy, czyli jest ta sama zasada jak przy wyborze kredytu. Więc w zależności od tego gdzie mieszkasz/pracujesz to wybierasz daną walutę. Chodzi tylko i wyłącznie o ograniczenie ryzyka kursowego.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

spox

raposo pisze: Najlepiej otworzyć konto w walucie w której zarabiamy i wydatkujemy, czyli jest ta sama zasada jak przy wyborze kredytu. Więc w zależności od tego gdzie mieszkasz/pracujesz to wybierasz daną walutę. Chodzi tylko i wyłącznie o ograniczenie ryzyka kursowego.
Jak wiesz w przypadku niektórych brokerów otwarcie w PLN nie jest możliwe. Jeżeli więc ktoś tak jak ja musi otworzyć w USD , to dość dobrym hedgem są kontrakty na WGT. Od paru lat co 3 kwartały je roluję zmieniając nieznacznie ilość. Jeszcze nigdy (od 5 lat) nie straciłem na tym, a wręcz zarabiałem więc nie w koszcie problem. Większą niedogodnością są PITy z tego tytułu. Jeśli dolar spada pomiędzy tymi 3 kwartalnymi okresami to depozyt u brokera traci (czego przecież żadne rozliczenie nie wykaże) a kontrakty na WGT zyskają( co podlega opodatkowaniu). W kolejnym cyklu może być odwrotnie, ale straty trzeba rozliczać partiami. Jednym słowem pieprzenia z rozliczeniem co niemiara. Raposo , jak IB a tym samym LMAX wprowadzi konta w PLN to dawaj znać żeby tego szczęśliwego wydarzenia nie przegapić. Dam wtedy chyba na mszę.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Masz rację. Tyle, że trzeba tego pilnować, dochodzą dodatkowe rozliczenia... Wątpię, aby to było rozwiązanie dla osoby, która nie wie w jakiej walucie założyć rachunek (zakładam, że początkującej :) ).

LMAX ma konta w PLN od początku tego roku, a konto w polskim banku od ponad miesiąca ;). Czyli zero kosztów transferu i ryzyka walutowego. Informowałem o tym u nas na stronie oraz tutaj na forum w temacie LMAX. Dodatkowo, od listopada mamy niższą prowizję.
IB nie wiem, nie współpracujemy z nimi...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

spox

raposo pisze: LMAX ma konta w PLN od początku tego roku, a konto w polskim banku od ponad miesiąca ;). Czyli zero kosztów transferu i ryzyka walutowego. Informowałem o tym u nas na stronie oraz tutaj na forum w temacie LMAX. Dodatkowo, od listopada mamy niższą prowizję.
IB nie wiem, nie współpracujemy z nimi...
Czy pomiędzy LMAX a IB nie ma żadnych powiązań ? Może coś mi się pokręciło, ale mam wrażenie, że kiedyś wspominałeś , że LMAX działa na ich datafeed i ma wspólną platformę TWS z takim samym API. Wiem , że wątek nie dotyczy tego, ale czy możesz w paru zdaniach to wyjaśnić? O szczegółowych warunkach doczytam na stronie Forexclubu

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nic takiego nigdy nie pisałem. Możliwe, że API mają to samo, o ile LMAX je udostępnił IB - nie miałem tam konta i nie widziałem ich API :). Stąd też niewiele wiem o tym brokerze.

Możliwe też, że LMAX dostarcza płynność IB ale rzadko ktokolwiek tym się chwali (zapewne wynika to z umów między firmami).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ