Jaką uczelnie wybrać?

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Matinow
Stały bywalec
Stały bywalec

Jaką uczelnie wybrać?

Nieprzeczytany post autor: Matinow »

Witam.

Właśnie skończyłem swoją ostatnią maturę i zastanawiam się na jakie uczelnie składać papiery. Oczywiście chodzi mi o wydział finansów i rachunkowości ze specjalnością w analizie finansowej. Wiem już, że nie dostane się w tym roku do SGH bo zawaliłem egzamin z matematyki rozszerzonej, tak więc zastanawiam się gdzie składać papier, myślę o uniwersytecie ekonomicznym w Krakowie, bo znalazłem tam właśnie taki kierunek i jest to podobno jedna z lepszych uczelni. Jednak jak wiadomo, najlepiej jest spytać kogoś z doświadczeniem, także proszę o pisanie komentarzy i rad nad wyborem dobrej uczelni, albo proszę opiszcie swoje doświadczenia z nauką akademicką.

Z góry dziękuje za każdy post i mam nadzieje że nie będzie flame war o to która uczelnia jest lepsza. :)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

która uczelnia jest lepsza
Najlepsza w czym, albo do czego? Ogólnie praktycznie najlepsze uczelnie to w miastach wojewódzkich. Te bardziej praktyczne/techniczne to poltechniki, bardziej teoretyczne to uniwerki. Bardzo ważna jest lokalizacja (miasto) bo potem jest lepszy start gdybyś chciał znaleźć pracę.
Pytanie też co byś chciał robić po jej ukończeniu.

Ranking ekonomicznych:
http://www.perspektywy.pl/index.php?opt ... Itemid=719
Matinow pisze:Wiem już, że nie dostane się w tym roku do SGH bo zawaliłem egzamin z matematyki rozszerzonej
Nie wiem jak to jest teraz ale w moich czasach w sporo uczelni i tak trzeba było zdawać egzaminy.

Ogólnie polecałbym jakąś uczelnie techniczną (czyt. politechnika) gdyż więcej praktycznych rzeczy tam jest, trochę mniej zbędnej teorii. A może to dlatego że jestem ścisłowcem a nie humanistą.. (studiowałem na politechnice i potem na uniwerku)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2011, 14:10 przez Tig3r, łącznie zmieniany 1 raz.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

smigaj na polibude...bedziesz mial w razie "w" mozliwosc znalezc gdzies robote...nie chce oczerniac uniwerkow....ale niestety moi znajomi sobie chulali na studiach i teraz placza...ja konczylem polibude...i nie zaluje ;)

A FX sie nauczysz...bez uniwerku...jesli bedziesz wytrwaly i dobry w logicznym mysleniu :D

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

szulczas nie chcę oczerniać polibud.... ale kolega mi kiedyś powiedział że u niego na polibudzie są trzy dziewczyny ale do teraz nie wiadomo które tą są ..... :)
Uroda dziewczyn z polibud jest legendarna w każdym mieście :)
No ja wiem, on idzie się tam uczyć zawodu..... no ale nie samą nauką człowiek żyje :)

Dodano po 1 minutach:

Aha jeszcze mi się przypomniało powiedzenie innego kolegi :)
Są dziewczyny ładne, brzydkie i z polibudy :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

daromanchester pisze:szulczas nie chcę oczerniać polibud.... ale kolega mi kiedyś powiedział że u niego na polibudzie są trzy dziewczyny ale do teraz nie wiadomo które tą są ..... Smile
Uroda dziewczyn z polibud jest legendarna w każdym mieście Smile
Nie jeśli idzie na ekonomie - proporcje są wtedy znacznie inne (jakieś 80% to kobiety) ;) a i wskaźnik urody w całej polibudzie wzrasta :) Aczkolwiek jeśli chodzi o ekonomie i kobiety to polecane są tzw Akademie Ekonomiczne (obecnie uniwerki)
Poza tym od czego są imprezy gdzie spotykają się studenci ze wszystkich uczelni (nie licząc medyka bo Ci się ponoć wiecznie uczą ;p )..
Wszystko zależy od tego po co idzie się na studia.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

daromanchester pisze:szulczas nie chcę oczerniać polibud.... ale kolega mi kiedyś powiedział że u niego na polibudzie są trzy dziewczyny ale do teraz nie wiadomo które tą są ..... Smile
Uroda dziewczyn z polibud jest legendarna w każdym mieście Smile
No ja wiem, on idzie się tam uczyć zawodu..... no ale nie samą nauką człowiek żyje Smile

Dodano po 1 minutach:

Aha jeszcze mi się przypomniało powiedzenie innego kolegi Smile
Są dziewczyny ładne, brzydkie i z polibudy Smile
Wypowiedź moda ;) który ma setki giga zajefajnych dziewczyn i jedną
tę jedyną "prawą rękę"
Po drugie dam sobie uciąć nie jedną rękę, że na 100 dziewczyn tylko 10%
powiedziałoby, że jesteś przystojny a tylko 1 poszłaby z tobą do łóżka i to
po pijaku. ;)
(bez urazy ale tak samo jak obrażasz dziewczyny musisz się spodziewać,
że ktoś potraktuje cię podobnie)
No wiesz co mówi się o modach ? Że jak leżą na wznak to mało różnią się
od leniwca, tak są zarośnięci ;)

Zazwyczaj polibuda nie jest jedyną uczelnią w okolicy i nikt jeszcze nie zabronił
chadzać do innych uczelni na podryw.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Tymek powtarzam opinie kolegów którzy tam byli :)
I to było w tonie żartobliwym w odpowiedzi na post sulczasa.
No ale widzę że nadepnąłem na jakiś odcisk u Ciebie więc nie będę drążył tematu.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

heheh...Panowie zamiast doradzic mu jaka droge ma wbrac w zyciu to Wy zaczynacie od....imprez ;)

Zgadza sie w 100%...na polibudzie plec piekna to...no ciezko ja znalezc ;)

ALE....jak idzesz w teren gdzie sa rozni studenci...rzucisz haslo polibuda...a w dodatku jakis "trudniejszy" kierunek....hoho....zaczyna sie ;)

Ja akurat meczylem budownictwo...wiec ciezko bylo z laskami...ale juz na architekturze calkiem..calkiem ;)

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Bronię kobiet, które zdominowane przez męskie podejście do tematu
nie potrafią obronić się same.
A moje wypowiedzi też były w tonie żartobliwym.
Dodam, że wygląd zewnętrzny to nie wszystko. Trzeba też mieć wnętrze ;)
I dotyczy to nie tylko kobiet ale też mężczyzn. Czasami można odkryć niezły
kryształ schowany pod stertą śmieci ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

może UW? poziom merytoryczny wysoki tyle, że słyszałem, że dość dużo (zbędnej???) teorii. poza tym nie odpuszczaj sobie sgh, bo z tego co gadałem z ludźmi to dużo osób zawaliło matmę (albo przynajmniej tak czuje). więc a nóż się uda.
poza uw i sgh to jeszcze wrocławski i poznański uniwersytet jest całkiem niezły. chociaż wrocław, jako miasto, ładniejsze (mam sentyment :).
Yes, I can

ODPOWIEDZ