Serwis Forex-nawigator.biz korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. [Zamknij tą informację]

Dzisiaj jest 21 cze 2018, 12:21     PREMIA 30$ bez depozytu! Dodatkowo aż do 50% bonusu od wpłaty w XM!



Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

PaDo

Gaduła

Gaduła

Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post27 maja 2018, 10:46

Jak w temacie jak utworzyć taki szablon , najlepiej jak na pasku na dole pojawiał by się jeden symbol pary
Chcę żeby po otwarciu nowego wykresu od razu otwierał się z dwóch TF
Zaloguj się (lub zarejestruj), aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Szczyt impulsu nie jest szczytem fali
Nie widzisz z bliska spójrz z daleka
Offline

JAREK67

Maniak

Maniak

Re: Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post27 maja 2018, 10:54

PaDo pisze:Jak w temacie jak utworzyć taki szablon , najlepiej jak na pasku na dole pojawiał by się jeden symbol pary
Chcę żeby po otwarciu nowego wykresu od razu otwierał się z dwóch TF

zapisz jako Profil.
Offline

PaDo

Gaduła

Gaduła

Re: Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post27 maja 2018, 11:12

W ten sposób muszę utworzyć mnóstwo profili , a ja chciałem trochę to posklejać
Szczyt impulsu nie jest szczytem fali
Nie widzisz z bliska spójrz z daleka
Online

-rookie-

Maniak

Maniak

  • Posty: 2099
  • Rejestracja: 13 kwie 2015, 19:00

Re: Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post27 maja 2018, 21:30

A funkcja chartsetsymbolperiod https://docs.mql4.com/chart_operations/ ... mbolperiod ?! :think: Wystarczy do onInit() wstawić i będzie zmieniało na dwóch oknach instrumenty. Tylko najpierw trzeba sprawdzić ID wykresu, u mnie wyszły jakieś długie te liczby 131719224387658416 . Wtedy jak masz 2 okna jak na rysunku PaDo wrzucasz np ten wskaźnik na wykres po lewej i zmienia na obu. Ale pytanie jak zmieniać instrumenty podczas wrzucania kiedy pokazuje się okno wskaźnika ?! Bo przecież nie będzie się robiło kilkunastu wskaźników dla każdego instrumentu...

Jak sprawdzić ID wykresu... Print( ChartID() ); i wrzucić wskaźnik na wykres i w zakładce Experts na dole w terminalu pokaże ID
Kod: Zaznacz cały
//+------------------------------------------------------------------+
//| Custom indicator initialization function                         |
//+------------------------------------------------------------------+
int OnInit()
  {
//--- indicator buffers mapping
     ChartSetSymbolPeriod(131719224387658416, "GBPUSD", PERIOD_D1);
     ChartSetSymbolPeriod(131719225637531665, "GBPUSD", PERIOD_H1);
     //131719224387658416
     //131719225637531665

     //Print( ChartID() );
//---
   return(INIT_SUCCEEDED);
  }


Chyba można to tak powiązać ze sobą, dodać globalną zmienna, potem przypisać symbol z pierwszego wykresu na przykład i potem można wrzucać instrumenty z okna instrumentów na pierwszy wykres i będzie automatycznie zmieniało na drugim
Kod: Zaznacz cały
string symbol2;
//+------------------------------------------------------------------+
//| Custom indicator initialization function                         |
//+------------------------------------------------------------------+
int OnInit()
  {
//--- indicator buffers mapping
     ChartSetSymbolPeriod(131719224387658416, Symbol(), PERIOD_D1);
     symbol2 = Symbol();
     ChartSetSymbolPeriod(131719225637531665, symbol2, PERIOD_H1);
     //131719224387658416
     //131719225637531665

     Print( ChartID() );
//---
   return(INIT_SUCCEEDED);
  }


JAREK67 niech to sprawdzi, on się zna lepiej
Offline

PaDo

Gaduła

Gaduła

Re: Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post27 maja 2018, 21:51

Jak dla mnie to czarna magia ,myślałem o zapisaniu w szablonie
Po prostu obserwuje wiele par jak bym połączył dwa TF to miał bym więcej miejsca na pasku,i jak widzę jednocześnie dwa TF to inaczej się analizuje wykresy
Szczyt impulsu nie jest szczytem fali
Nie widzisz z bliska spójrz z daleka
Online

-rookie-

Maniak

Maniak

  • Posty: 2099
  • Rejestracja: 13 kwie 2015, 19:00

Re: Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post27 maja 2018, 22:31

Zrobisz z tym co chcesz....

1) Wrzuć wskaźniki "gba.mql" oraz "gba_pobierzID.mql" do folderu indykatorów
2) Wrzucasz na wykres wskaźnik "gba_pobierzID" https://images82.fotosik.pl/1082/4a5e89f8578b7edb.png i w zakładcie EXPERTS na dole pokazuje id wykresów na które wrzuciłeś ten wkaźnik
3) Wpisujesz we wskaźniku "gba" w tych liniach Twoje id wykresów jakie uzyskałeś, ustawiasz period, akurat ja dałem D1 i H1, kody innych ram czasowych są tutaj https://docs.mql4.com/constants/chartco ... timeframes
Kod: Zaznacz cały
// chart id, symbol, period
ChartSetSymbolPeriod(131719224387658416, Symbol(), PERIOD_D1);
symbol2 = Symbol();
ChartSetSymbolPeriod(131719225637531665, symbol2, PERIOD_H1);

4) Zapisujesz, kompilujesz, wrzucasz na pierwszy wykres "gba". I gotowe. Masz powiązane i teraz tylko wystarczy że będziesz wrzucał instrumenty z okna instrumentów po lewej na pierwszy albo drugi wykres i będzie automatycznie zmieniało.

Możesz sprawdzić... bardziej łopatologicznie nie wytłumaczę.
Zaloguj się (lub zarejestruj), aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Offline

ask

Gaduła

Gaduła

  • Posty: 149
  • Rejestracja: 24 wrz 2015, 17:04

Re: Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post29 maja 2018, 13:09

@PaDo taki mały off top ;)
Co to za wskaznik pokazujacy trend na wykresie ? Ta czerwona i niebieska linia ?
Podrzucilbys go ?
Offline

PaDo

Gaduła

Gaduła

Re: Jak utworzeć szablon z dwóch TF

Nieprzeczytany post29 maja 2018, 19:13

Rookie dzięki za pomoc w czwartek będę miał czas to przetestuje
Ask w trendzie wskaznik dobrze się sprawdza

Autor postu otrzymał pochwałę
Zaloguj się (lub zarejestruj), aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Szczyt impulsu nie jest szczytem fali
Nie widzisz z bliska spójrz z daleka

Wróć do Platformy transakcyjne

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości