Jak to naprawdę jest ?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
cameo27
Bywalec
Bywalec

Jak to naprawdę jest ?

Nieprzeczytany post autor: cameo27 »

Witam
Zastanawiam się na poniższą rzeczą.
Załóżmy że mamy uznaniowy system gry, który regularnie daje nam 10% miesięczny zysk.
Jeśli obracamy kwotą 50 tyś zł to miesięcznie powinniśmy zarabiać 5 tyś zł.
Obiło mi się o uszy, tu i tam, że brokerzy typu MM, robią problemy, czy też utrudniają życie klientom którzy zarabiają.
Czy jest to prawda ? i czy rzeczywiście nie będzie można regularnie zarabiać takiej kwoty ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: Jak to naprawdę jest ?

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Jeśli bawisz sie w FX na zasadzie SL 5 pipsów i TF M1 to nie ważne jaki system będziesz miał niedoskonałości systemu transakcyjnego, poślizgi, opóźnienia, rekwoty, będą dla ciebie dużym problemem i skończy sie to narzekaniem na brokera czy to MM czy ECN, wysokie TF i normalny handel na FX niweluje prawie do 0 wpływ brokera na twoje transakcje wiec jeśli zarabiasz nikt nie będzie wstanie sprawić ze będziesz tracił chyba że ty sam

cameo27
Bywalec
Bywalec

Handluje tylko na D1, głównie ze względu na brak czasu w ciągu dnia (normalnie pracuję).
Zabawa na małych TF mnie nie interesuje. Wychodzi na to, że wchodząc z większą gotówką, nie powinienem obawiać się manipulacji ze strony brokera MM. Dziękuje za opinie.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Możesz być prawie pewien że gdy wybierzesz brokera który pozwala otwierać pozycje poniżej 0.1 lot to jest to broker w stylu hybrydowym.
Czyli raczej wszystko poniżej 0.1 lota bierze na siebie jak MM choćby nie wiem jakie duże literki STP/NDD/etc miał przed nazwą.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Tylko mimo wszystko powstaje pytanie, czemu w ogóle pchać się do MM? Skoro kombinuje przy zleceniach na niskich interwałach to po co współpracować i powierzać środki firmie, która stosuje takie praktyki?
Tymczasem u STP czy ECNa nie ma konfliktu interesu, śpimy spokojnie, a do tego opłaty mamy niższe, a w skali D1 jakiekolwiek poślizgi będą raczej niezauważalne. Wg mnie w tych czasach już nieracjonalne jest wybieranie brokera MM. Chyba, że gramy na danych i liczymy, że tam nie uraczymy poślizgów. Tylko co z tego, skoro pozycje pod dane będą otwarte krótko i jeśli będziemy zarabiać to możemy narazić się na utrudnienia? Strata czasu...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

cameo27 pisze:Witam
Zastanawiam się na poniższą rzeczą.
Załóżmy że mamy uznaniowy system gry, który regularnie daje nam 10% miesięczny zysk.
Pozdrawiam
I właśnie z tą regularnością jest największy problem. Jesteś pewien, że miesiąc w miesiąc będziesz miał 10% ?
Jeśli tak będzie to odpowiednio dobierając wielkość pozycji możesz zostać milionerem.
Jak uzyskasz taką regularność w zarabianiu to dopiero zastanawiaj się który broker pozwoli Ci zarabiać.
Taka moja rada.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Uzyskanie 10% nie jest problemem, problemem jest myśleć że będę z tego powodu milionerem, nie chce mi się rozpisywać, generalnie większy problem z naszą psychiką itd, lepiej się skupić, chcę godziwie zarabiać dobrą pensję miesięcznie, to jest dużo łatwiejsze. Pomijam już kwestie techniczne grania bez lewaru czy minimalnym i to że grając naprawdę dużymi pozycjami nie jest już tak łatwo. Jeden ze znajomych traderów dzieli pozycje na kilka kont kopiarką i nie u tego samego broka.

cameo27
Bywalec
Bywalec

Microbi pisze:Uzyskanie 10% nie jest problemem, problemem jest myśleć że będę z tego powodu milionerem, nie chce mi się rozpisywać, generalnie większy problem z naszą psychiką itd, lepiej się skupić, chcę godziwie zarabiać dobrą pensję miesięcznie, to jest dużo łatwiejsze. Pomijam już kwestie techniczne grania bez lewaru czy minimalnym i to że grając naprawdę dużymi pozycjami nie jest już tak łatwo. Jeden ze znajomych traderów dzieli pozycje na kilka kont kopiarką i nie u tego samego broka.
Racja, nie powinno w tym chodzić o bycie milionerem, a właśnie o regularne zarabianie, aby móc zrezygnować z pracy u/dla kogoś. O byciu milionerem, można pomyśleć, jak już będziemy sami regularnie na siebie zarabiać. Wydaje mi się, że jeśli system z góry narzuca zamknięcie pozycji, przez SL i TP, to nie powinno to mieć znaczenia, czy gramy małymi, czy też większymi pozycjami. Rozumiem, że przy dużych pozycjach emocje są większe, ale jeśli trzymamy się zasad systemu,to wszystko jest moim zdaniem do opanowania.

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Microbi pisze: Pomijam już kwestie techniczne grania bez lewaru czy minimalnym i to że grając naprawdę dużymi pozycjami nie jest już tak łatwo.
Co masz na myśli pisząc "naprawdę dużymi pozycjami"? Tzn. przy jakiej wartości za pipsa mogą zacząć się trudności? ( za przykład mógłbyś podać tego znajomego)

Pomyślności
"Rynek ma tylko jedną stronę i nie jest to bynajmniej strona byka czy niedźwiedzia, jest to tylko właściwa strona"

Err0r
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Err0r »

jeżeli zaczniesz robić miesiac w miesiac 10% u jakiegoś brokera, to broker zacznie kopiować Twoją gre większym wolumenem i nie tylko Ty zostaniesz milionerem ;p

ODPOWIEDZ