Mam pytanie, które nurtuję mnie już od dawna, chodzi mianowicie o opcje i informację na temat ich wygasania
--------------------------------
FX: Option expiries for today's 1500GMT cut,
* Euro-dollar; $1.3150, $1.3050, $1.3000(large)
* Dollar-yen; Y77.50, Y78.00
* Cable; $1.5600(decent size), $1.5500, $1.5430
* Dollar-Swiss; Chf0.9335, Chf0.9450
* Euro-Swiss; Chf1.2100, Chf1.2050, Chf1.2000
* Aussie; $1.0500
------------------------------
weźmy np. EUR/USD jeśli duża opcja wygasa na 1.3000 to bardziej kurs będzie ciągnął w jej stronę ponieważ komuś zależy żeby kurs był wyższy i mógł kupić za mniejszą cenę, czy bardziej cena będzie się oddalała od 1.3000 ponieważ wystawiający liczy na zarobek w postaci premii...
wiem że są różne rodzaje opcji, ale czy na podstawie powyższych danych jesteśmy wstanie coś stwierdzić, chociażby bardziej prawdopodobną sytuację ??
może gdzieś są dodatkowe informację o jakie opcje chodzi call czy put i kto je wystawia??
może ktoś ma większą wiedzę i może trochę temat rozjaśnić, a widzę że to dość istotne informację ponieważ ciągle się pojawiają i dużo ludzi się o nie dopytuje
Jak rozgryźć opcje
O jaki instrument by nie chodziło to musiał być ten "ktoś" kto go kupił i ktoś kto go sprzedał.
Jedna strona będzie miała więc interes aby opcja wygasła jak najdalej od ceny wykonania a druga wprost przeciwnie - każdy punkt to będzie w tym wypadku dodatkowy zysk lub strata (zakładając, że jest to opcja vaniliowa).
Czy można z tego wyciągnąć jakieś sensowne wnioski ? No moim zdaniem ciężko ....
Był tu na forum wątek o tym - poszukaj.
Jedna strona będzie miała więc interes aby opcja wygasła jak najdalej od ceny wykonania a druga wprost przeciwnie - każdy punkt to będzie w tym wypadku dodatkowy zysk lub strata (zakładając, że jest to opcja vaniliowa).
Czy można z tego wyciągnąć jakieś sensowne wnioski ? No moim zdaniem ciężko ....
Był tu na forum wątek o tym - poszukaj.
Vakos
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=15136
Temat nie jest prosty a dane fragmentaryczne ale pewne sensowne wnioski można wyciągnąć.
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=15136
Temat nie jest prosty a dane fragmentaryczne ale pewne sensowne wnioski można wyciągnąć.