jak grochem o ścianę

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
azyl
Gaduła
Gaduła

Re: jak grochem o ścianę

Nieprzeczytany post autor: azyl »

adamkaluza pisze:
19 kwie 2023, 23:21
azyl pisze:
19 kwie 2023, 22:14
Mnie interesują swingi a dokładniej trend-korekta-koniec korekty i kolejna noga trendu. Z tym, że szczerze powiedziawszy gubię się w tym i muszę to wszystko dopracować. Jak rynek daje to zabieram ochłapy i jeszcze nigdy nie zgarnąłem całego swingu.
Nie wiem ile wiesz ale najpierw polecam poznać rodzaje korekt i ich struktury. Później może teorie fal Eliota
hmm ile wiem. Wiem, że występują proste i złożone. Czytałem trochę o korektach i o tym jak wyglądają w teorii Eliota, tzn. zyg zaki, płaskie, pędzące, i jeszcze jakieś tam pewnie były. Nigdy mnie do tego Elliota nie ciągło. Z moich obserwacji wynika, że na daily najczęściej jest to od jednej do 4 kontrtrendowych świec, często pod względem rozmiarów są mniejsze niż te trendowe świeczki, bardzo często zatrzymują się gdzieś w okolicy średniej (często pomiędzy 10 a 20 okresową EMĄ) i tam, po takiej krótkiej przerwie trend zostaje wznowiony. jesteś w stanie mi polecić jakiś ciekawy artykuł czy tam książkę na temat korekt?

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

FreeWay pisze:
19 kwie 2023, 22:53
W ,DT się nie udzielam ale jest tam jeden użytkownik który co dzień i co chwile wkleja zyskowne transakcje,
Znam gościa od kilkunastu już lat. Z czasów gdy udzielał się na Bankier.pl. Jak go przyłapano na kłamstwach to zniknął. I moge zapewnić, że koleś nigdy nie miał konta real. wszystko co pokazuje to konta demo. Dla wielu może się to okazać dziwne ale pewnie ma coś z głową. Bo jaki to ma sens? Po co wmawiać ludziom wciąż jakieś kłamstwa i udawać kogoś kim się nie jest?

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

azyl pisze:
Jestem amatorem, nie siedzę na tym forum tyle co niektórzy z Was. czemu by nie stworzyć wątku w którym każdy wrzuci po kilka swoich setapów i je wspólnie omawiać tak żeby się czegoś od siebie nauczyć?
To zapraszam. Już kiedyś taki temat był omawiany
skuteczno-t31846-410.html

azyl
Gaduła
Gaduła

update:
w środę wieczorem otwierałem longa na usd/jpy licząc, że stary opór zamieni się we wsparcie ale cena nie szła w górę więc szybko wyszedłem. nadal siedzę w longach na e/u i nq. zostawiam pozycje na przyszły weekend. tydzień zamknięty na minus(przez ust/jpy)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

azyl pisze:
20 kwie 2023, 09:24
adamkaluza pisze:
19 kwie 2023, 23:21
azyl pisze:
Mnie interesują swingi a dokładniej trend-korekta-koniec korekty i kolejna noga trendu. Z tym, że szczerze powiedziawszy gubię się w tym i muszę to wszystko dopracować. Jak rynek daje to zabieram ochłapy i jeszcze nigdy nie zgarnąłem całego swingu.
Nie wiem ile wiesz ale najpierw polecam poznać rodzaje korekt i ich struktury. Później może teorie fal Eliota
hmm ile wiem. Wiem, że występują proste i złożone. Czytałem trochę o korektach i o tym jak wyglądają w teorii Eliota, tzn. zyg zaki, płaskie, pędzące, i jeszcze jakieś tam pewnie były. Nigdy mnie do tego Elliota nie ciągło. Z moich obserwacji wynika, że na daily najczęściej jest to od jednej do 4 kontrtrendowych świec, często pod względem rozmiarów są mniejsze niż te trendowe świeczki, bardzo często zatrzymują się gdzieś w okolicy średniej (często pomiędzy 10 a 20 okresową EMĄ) i tam, po takiej krótkiej przerwie trend zostaje wznowiony. jesteś w stanie mi polecić jakiś ciekawy artykuł czy tam książkę na temat korekt?
Całego swingu nikt nie zgarnie chyba że przypadkiem. Masz bardzo podobne widzenie wykresu do mnie. Patrzę na to samo 👍 Rodzaje korekt warto znać żeby np wiedzieć że są takie które wybijają szczyt, a Eliot to tylko sposób patrzenia na wykres żeby grać z trendem nie sztywne zasady. Na YouTube sobie obejrzyj film o rodzajach korekt. Później poszukaj jak wyglądają na wykresach ktore cię interesują.
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

azyl
Gaduła
Gaduła

no tak Adam masz rację. wejście idealnie na początku swingu i wejście na samym jego końcu podobno jest niemożliwe ale z pewnością można wejść i wyjść lepiej niż ja. Muszę nad tym popracować. Od wczoraj wciąż mi Renko chodzi po głowie. Skoro staram się grać z trendem a Renko usuwa zbędny szum i pokazuje tylko zmianę cen o konkretną wartość, nie uwzględniając przy tym czasu, łatwiej by było podpiąć się pod początek kolejnej nogi trendu a i łatwiej jest ustawiać stopy i tp. (a tak przynajmniej mi się wydaje bo dopiero się temu przyglądam i takie odnoszę wrażenie). Jak wszystko inne Renko ma też swoje minusy ale chcę się temu przyjrzeć bliżej. Z tym, że nigdzie nie mogę znaleźć oscylatora Renko dla mt5 na MAC więc patrzę na stooq i tradingview. Ninja ty jesteś ekspertem jeżeli chodzi o oscylatory :D Pomożesz coś znaleźć?

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

azyl pisze:
22 kwie 2023, 14:19
no tak Adam masz rację. wejście idealnie na początku swingu i wejście na samym jego końcu podobno jest niemożliwe ale z pewnością można wejść i wyjść lepiej niż ja. Muszę nad tym popracować. Od wczoraj wciąż mi Renko chodzi po głowie. Skoro staram się grać z trendem a Renko usuwa zbędny szum i pokazuje tylko zmianę cen o konkretną wartość, nie uwzględniając przy tym czasu, łatwiej by było podpiąć się pod początek kolejnej nogi trendu a i łatwiej jest ustawiać stopy i tp. (a tak przynajmniej mi się wydaje bo dopiero się temu przyglądam i takie odnoszę wrażenie). Jak wszystko inne Renko ma też swoje minusy ale chcę się temu przyjrzeć bliżej. Z tym, że nigdzie nie mogę znaleźć oscylatora Renko dla mt5 na MAC więc patrzę na stooq i tradingview. Ninja ty jesteś ekspertem jeżeli chodzi o oscylatory :D Pomożesz coś znaleźć?
Masz pod tą ikonka:
2023-04-22_155139.jpg
Otworzy ci się takie okno w MT5:
2023-04-22_155321.jpg
Tam coś znajdziesz.

Ja kiedyś sporo robiłem z Renko, ale tylko na MT4.
Wykupiłem licencję dożywotnią na pakiet generatorów Renko od ovo.cz.
Działają bez zarzutu.

Na MT5 tematu nie ćwiczyłem.
Nie lubię MT5.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.

azyl
Gaduła
Gaduła

Edit:
E/U uruchomiło się TP więc połowa pozycji jest zamknięta. Stop przesunięty na BE i trzymam drugą część pozycji. Zobaczymy co z tego będzie.
NQ wciąż otwarta pozycja, generuje straty ale w mojej akceptowalnej normie więc nie ma co płakać. trzymam dalej.

azyl
Gaduła
Gaduła

UPDATE:
paskudny dzień. najpierw stop na pozostałej części Edka a później nq zamykałem. biłem się z myślami czy przesuwać stopa niżej ale stwierdziłem, że lepiej nie. będą inne setupy a to przyjmę na klatę

azyl
Gaduła
Gaduła

update:
ostatnie zagranie ust/jpy short. strata.
granie pod: wydaje mi się. nie graj tak!!!
zmienię wstążki, może wtedy rynek zacznie ze mną tańczyć.
i przede wszystkim trzymaj się trendu na daily !!!

ODPOWIEDZ